North Indian Spicy Raw Mango Pickle | Aam Ka Achaar | उत्तर भारत का कच्चे आम का मसालेदार अचार

North Indian Spicy Raw Mango Pickle



Ingredients:

Raw Mango - 2 kg
Salt - 1 cup (200 gm)
Hing (Asafoetida) - 1/2 tsp
Turmeric Powder - 2 tsp
Saunf (Fennel) Seeds - 50 gm
Fenugreek Seeds - 1 tsp
Mustard Seeds - 3 tsp
Red Chilli Powder - 5 tsp
Black Gram (Kala Chana) - 50 gm
Whole Red Chilly - 25 gm
Mustard Oil - 1/2 litre

Method:

1. Wash the mangoes and dry them completely making sure there is no moisture or dust
2. Cut the mangoes in half, deseed and further cut them into one inch cubes.
3. Grind Fennel seeds, fenugreek seeds, mustard seeds to a coarse powder
4. In a bowl add ground masala, salt, red chilli powder, turmeric powder, black gram, whole red chilly, hing
5. Mix all the masalas nicely
6. Add 3 tbsp Oil in this masala and mix it very nicely
7. Add little mango pieces in the masala and wrap them in masala and put them in Ceramic or Glass Jar or Bottle  
8. Repeat this process with all the mango pieces
9. Fill the Aam Ka Achar mixture tightly in the bottle and add oil
10. Keep the Achar in Sun for a day
11. Press the Achar tightly and ensure that oil is 1 inch above the achar. Cover the bottle
12. It takes approximately two to three weeks for the aam ka achaar to marinate itself and get the flavours from the masala.
13. Best flavour and tenderness in the Aam Ka Achaar comes after couple of months of marination.
14. Enjoy Aam ka Achar with Mathri
15. Serve Aam Ka Achaar (Spicy Raw Mango Pickle) with Aloo Ka Paratha, Gobhi Ka Paratha, Pyaz Ka ParathaAloo Methi Paratha or Besan Cheela for a complete breakfast.

उत्तर भारत का मसालेदार कच्चे आम का अचार 

सामग्री :

कच्चा आम - २ किलो
नमक - १ कप (२०० ग्राम)
हींग - १/२ टी स्पून 
हल्दी पाउडर - २ टी स्पून
सौंफ - ५० ग्राम 
मेथी दाना - १ टी स्पून
राइ / सरसों - ३ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - ५ टी स्पून
काला चना - ५० ग्राम 
साबुत लाल मिर्च - २५ ग्राम 
सरसों का तेल - १/२ लीटर 

विधि :

१. आम को धो कर अच्छे से सूखा लें ताकि उस पर कोई नमी या मिटटी न लगी हो 
२. आम को आधा काट कर बीज निकाल लें और फिर उसे एक इंच के टुकड़ों में काट लें 
३. सौंफ, मेथी दाना, राइ / सरसों को दरदरा पीस लें 
४. एक बाउल में पिसा मसाला, नमक, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, काला चना, साबुत लाल मिर्च, हींग डालें
५. सब मसालों को अच्छे से मिलाएं 
६. मसाले में ३ टेबल स्पून तेल डालें और अच्छे से मिलाएं 
७. थोड़े से आम के टुकड़ों को मसाले में डाल कर मसाले में लपेट लें और फिर उन टुकड़ों को एक शीशे या चीनी मिटटी के मर्तबान में डालें
८. इसी प्रकार सारे आम के टुकड़ों को मसाले में लपेट कर मर्तबान में डालें 
९. आम के अचार को अच्छी तरह दबा कर भरें और बाकी तेल डाल  दें
१०. अचार को धुप में एक दिन रखें 
११. अचार को अच्छे से दबाएं और ध्यान रखें की तेल अचार से १ इंच ऊपर तक है. मर्तबान या शीशी में ढक्कन लगा दें 
१२. करीब २-३ हफ्ते में आम के अचार में सब मसालों का स्वाद घुल जायेगा और मसालों में भी स्वाद बढ़ जायेगा
१३. अचार बनाने के २ महीने बाद अचार अच्छे से गल जायेगा और स्वाद भी भरपूर मिलेगा  
१४. आम के अचार का आनंद मठरी से लीजिये
१५. आम के अचार को आलू के पराठे, गोभी के पराठे, प्याज़ के पराठे , आलू मेथी के पराठे, बेसन के चीले के साथ परोसें और एक भरपूर नाश्ते का मज़ा लें 


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