Watermelon Lemonade | Tarbuz ka Sharbat | तरबूज़ का शरबत | तरबूज़ लेमोनेड

Watermelon Lemonade


Ingredients :

Watermelon (small cubes) - 4 cups 
Sugar - 4 tbsp or as per taste
Black Salt -  1/2 tsp
Fresh lemon juice - 1/2 cup

Method :

1. If the watermelon has big seeds then remove them using a tooth pick. The small white seeds can be ignored. 
2. Place the watermelon into a blender and puree until smooth
3. Strain the puree through a sieve
4. Mix sugar with 1/2 cup warm water until sugar dissolves
5. Add black salt and mix till it dissolves
6. Transfer the sugar syrup in a big bowl 
7. Stir in 3 cups of cold water and lemon juice
8.. Add the sieved watermelon puree and mix well
9. Serve it chilled with ice cubes and garnish with watermelon piece
10. The lemonade can last 4 to 5 days in the fridge

तरबूज़ का शरबत | तरबूज़ लेमोनेड 

सामग्री :

तरबूज (छूटे टुकड़े) - ४ कप
चीनी - ४ टेबल स्पून या स्वाद अनुसार 
कला नमक - १/२ टी स्पून 
ताज़ा निम्बू रस - १/२ कप

विधि :

१. अगर तरबूज़ में बड़े बीज हैं तो उन्हें टूथ पिक की मदद से निकाल दें. छोटे सफ़ेद बीजों को छोड़ दें
२. तरबूज़ के टुकड़ों को ब्लेंडर में डालें और महीन प्यूरी बना लें 
३. प्यूरी को छलनी से छान से लें 
४. चीनी को १/२ कप गरम पानी में घुलने तक मिलायें
५. कला नमक डालें और उसे भी घुलने तक मिलायें 
६. चीनी के घोल को एक बड़े बाउल में डालें 
७. इसमें ३ कप ठंडा पानी और निम्बू का रस डाल कर मिलायें 
८. छनी हुई तरबूज़ की प्यूरी डालें और अच्छे से मिलायें 
९. एकदम ठंडा तरबूज़ का लेमोनेड बर्फ के कुबेस दाल कर तरबूज़ के टुकड़े से सजा कर सर्व करें   
१०. इस लेमोनेड को फ्रिज में ४-५ दिन तक रख सकते हैं 


Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े