Kharbuje Ke Beej Ka Paag | Musk Melon Seeds Burfi

 Kharbuje Ke Beej Ka Paag 


Ingredients :

Kharbuje Ke Beej - 200 gm

Sugar - 200 gm

Method :

1. Take the muskmelon seeds in a big plate and check and remove any unwanted particles

2. Heat a kadahi and dry roast the musk melon seeds till they become fluffy

3. Take them out in a plate and let them cool

4. Take 1- cup water in the kadahi and let it boil

5. Add sugar and let it cook

6. Prepare sugar syrup of one thread consistency (To check- take a drop of syrup in a bowl and touch the syrup with a clean forefinger and then touch your thumb and forefinger together and pull apart gently. One-thread consistency is when a single thread is formed (and does not break) when your forefinger and your thumb are pulled apart gently. 

7. Immediately add the roasted melon seeds and mix nicely

8. Now transfer these contents on a plate greased with ghee

9. Pat the mixture with a spatula or lower side of a bowl and make it smooth

10. Make marks of burfi with the help of a knife of your desired shape and size

11. Let it cool

12. Now take it out and keep it in an air tight container 

13. You can enjoy this delicious Kharbuje ke beej ki burfi for 10 - 15 days

14. This is a sweet that is specially prepared as prasad for Janmashtmi 

खरबूजे के बीज का पाग 

सामग्री :

खरबूजे इ बीज - २०० ग्राम 

चीनी  - २०० ग्राम 

विधि :

१. खरबूजे के बीज को एक थाली में ले कर अच्छे से साफ़ कर लें और कूड़ा हो तो निकाल दें 

२. कड़ाही गरम करें और खरबूजे के बीज को सूखा भून लें जब तक बीज फूल जाएँ 

३. बीज को एक प्लेट में निकाल लें और ठंडा होने दें 

४. कड़ाही में १ कप पानी डालें और उसमे उबाल आने दें

५. चीनी डालें और चाशनी को पकने दें 

६. एक तार की चाशनी बनायें (चेक करने के लिए - एक बूँद चाशनी एक कटोरी में निकालें और चाशनी को साफ़ तर्जनी ऊँगली और अगूंठे के बीच में रख कर धीरे से खोलें. एक तार की चाशनी में एक तार सा दिखेगा (जो जल्दी टूट नहीं रहा होगा) 

७. तुरंत खरबूजे के बीज डालें और अच्छे से चलाएं 

८. अब इस मिश्रण को तुरंत एक चिकनी करि हुई थाली में डालें

९. अब इस मिश्रण को एक कटोरी की सतह से या करछुल से दबा का एक सार कर लें 

१०. चाकू से बर्फी के मनचाहे आकर में निशान लगा लें 

११. इसे ठंडा होने दें

१२. अब इसे निकाल कर एक हवा बंद डिब्बे में रख दें 

१३. आप इस स्वादिष्ट खरबूजे के बीज की बर्फी का आनंद १०-१५ दिन तक ले सकते हैं 

१४. यह मिठाई विशेषकर जन्माष्टमी में प्रसाद के रूप में बनायीं जाती है 


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