Pista Kulfi With Milk Powder | पिस्ता कुल्फी (मिल्क पाउडर वाली)
Pista Kulfi With Milk Powder
Ingredients :
Milk - 2.5 cups (500 ml)Sugar - 1/2 cup
Cornflour - 2 tbsp
Milk powder - 2 tbsp
Cream (Malai) - 1/2 cup
Almonds (chopped) - 1 tbsp.
Pistachios (chopped) - 1 tbsp
Green Cardamom powder - 1/2 tsp
2. Add 1/4 cup milk and whisk it well so that there are no lumps.
3. Keep it aside
4. In a sauce pan, bring remaining milk to boil
5. Now add sugar, 1 tbsp almonds, 1 tbsp pistachios and mix well until sugar completely dissolves
Method :
1. In a small mixing bowl take milk powder, then add cornflour and mix well with a spoon.2. Add 1/4 cup milk and whisk it well so that there are no lumps.
3. Keep it aside
4. In a sauce pan, bring remaining milk to boil
5. Now add sugar, 1 tbsp almonds, 1 tbsp pistachios and mix well until sugar completely dissolves
6. Now add milk powder mixture and keep cooking until it becomes slightly thick and coats the laddle
7. Switch off the flame and set aside to cool.
8. Once completely cool, add cream and mix well
7. Switch off the flame and set aside to cool.
8. Once completely cool, add cream and mix well
9. Add cardamom powder and mix well
10. Transfer to freezer proof container (flat box) and freeze for at least 3 hours.
11. Then beat it again and freeze for 3 hours. Repeat this process for 2 more times.
12. Finally transfer to the freeze it in kulfi moulds or any other freezer proof moulds
11. Then beat it again and freeze for 3 hours. Repeat this process for 2 more times.
12. Finally transfer to the freeze it in kulfi moulds or any other freezer proof moulds
13. Freeze it for at least 8 hours.
14. Scoop, garnish with almonds and pistachios and serve immediately.
पिस्ता कुल्फी (मिल्क पाउडर वाली)
सामग्री :
दूध - २.५ कप (५०० मिली लीटर)
चीनी - १/२ कप
कॉर्नफ्लोर- २ टेबल स्पून
मिल्क पाउडर - २ टेबल स्पून
क्रीम (मलाई) - १/२ कप
बादाम (कटे हुए) - १ टेबल स्पून
पिस्ता (कटे हुए) - १ टेबल स्पून
हरी इलाइची पाउडर - १/२ टी स्पून
चीनी - १/२ कप
कॉर्नफ्लोर- २ टेबल स्पून
मिल्क पाउडर - २ टेबल स्पून
क्रीम (मलाई) - १/२ कप
बादाम (कटे हुए) - १ टेबल स्पून
पिस्ता (कटे हुए) - १ टेबल स्पून
हरी इलाइची पाउडर - १/२ टी स्पून
विधि :
१. एक बाउल में मिल्क पाउडर और कॉर्नफ्लोर डालें और अच्छे से मिलाएं
२. १/४ कप दूध डालें और अच्छे से चलाते हुए मिलाएं ताकि कोई गाँठ न रहे
३. इसे एक तरफ रख दें.
४. एक सॉस पैन में बचा हुआ दूध उबलने रखें
५. जब उबाल आये तब चीनी, बादाम, पिस्ता डालें और अच्छे से मिलाएं
६. अब मिल्क पाउडर का मिश्रण डालें और तब तक पकाएं जब तक दूध हल्का गाढ़ा हो जाये और चम्मच पर चिपकने लगे
७. आंच से उतार लें और ठंडा होने दें
८. जब ठंडा हो जाये तब क्रीम डालें और अच्छे से मिलाएं
९. इलाइची पाउडर डाल कर अच्छे से मिलाएं
१०. फ्रीजर में रखने वाले बर्तन में डालें और ३ घंटे के लिए फ्रीजर में रख दें
११. निकाल कर अच्छे से मिलाएं और फिर से ३ घंटे के लिए फ्रीज करें. इस क्रिया को २ बार और करें
१२. अब कुल्फी के सांचों में मिश्रण को डालें
१३. कम से कम ८ घंटे के लिए फ्रीज़ करें
१४. निकाल कर बादाम पिस्ता से सजा कर तुरंत परोसें
२. १/४ कप दूध डालें और अच्छे से चलाते हुए मिलाएं ताकि कोई गाँठ न रहे
३. इसे एक तरफ रख दें.
४. एक सॉस पैन में बचा हुआ दूध उबलने रखें
५. जब उबाल आये तब चीनी, बादाम, पिस्ता डालें और अच्छे से मिलाएं
६. अब मिल्क पाउडर का मिश्रण डालें और तब तक पकाएं जब तक दूध हल्का गाढ़ा हो जाये और चम्मच पर चिपकने लगे
७. आंच से उतार लें और ठंडा होने दें
८. जब ठंडा हो जाये तब क्रीम डालें और अच्छे से मिलाएं
९. इलाइची पाउडर डाल कर अच्छे से मिलाएं
१०. फ्रीजर में रखने वाले बर्तन में डालें और ३ घंटे के लिए फ्रीजर में रख दें
११. निकाल कर अच्छे से मिलाएं और फिर से ३ घंटे के लिए फ्रीज करें. इस क्रिया को २ बार और करें
१२. अब कुल्फी के सांचों में मिश्रण को डालें
१३. कम से कम ८ घंटे के लिए फ्रीज़ करें
१४. निकाल कर बादाम पिस्ता से सजा कर तुरंत परोसें
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