Pav Bhaji | पाव भाजी

Pav Bhaji



Ingredients :

Lauki (bottlegourd) - 2.5 cup (peeled and cut in pieces)

Cabbage - 1/2 cup (chopped)

Cauliflower - 1/2 cup (chopped)

Carrot - 1/2 cup (chopped)

Green peas - 1 cup

Capsicum - 1/2 cup (chopped)

Potato (medium size) - 4 (boiled)

Onion - 1 cup (finely chopped)

Garlic - 7-8 (optional)

Ginger - 1 inch piece

Pao Bhaji Masala - 3 tbsp

Tomato paste - 1 cup

Green coriander - 1 tbsp (finely chopped)

Butter - 4 tbsp

Oil - 1 tbsp

Salt - 1.5 tsp or as per taste

Paneer - 1 tbsp (grated)

Pav - 8-10

Method :

1. Put bottle gourd, cabbage, cauliflower, carrot, green peas, capsicum in a cooker 

2. Add 1 cup water and add 1 tsp salt and cook for 4-5 whistles

3. Let the vegetables cool little after the cooker pressure is released on its own 

4. Make a paste of ginger, garlic and pao bhaji masala by adding liitle water

5. Mash the boiled vegetables

6. Mash the potatoes separately

7. Heat oil in a Kadahi and add 1 tbsp butter

8. Now add chopped onion and saute till turns light brown

9. Now add the ginger paste prepared with pao bhaji masala and saute till the oil comes up

10. Add tomato and mix it. Let it cook for 2-3 minutes

11. Add mashed potatoes and mix well

12. Add mashed vegetables and mix well

13. Add 1/2 tsp or as per taste salt, and little water (if required)

14. Cover and cook for 10 minutes on low flame by stirring in between

15. Add green coriander and mix well

16. Heat butter in a shallow pan on low heat

17. Slice the pav from center and fry both pieces in this butter from both sides

18. Garnish the pao bhaji with paneer and butter and serve it hot with pav.

पाव भाजी 

सामग्री :

लौकी - १.५ कप (छल कर कटी हुई)

पत्ता गोभी - १/२ कप (कटी हुई)

फूल गोभी - १/२ कप (कटी हुई)

गाजर - १/२ कप (कटी हुई)

मटर - १ कप

शिमला मिर्च - १/२ कप (कटी हुई)

आलू (मध्यम आकार) - ४ (उबले हुए)

प्याज - १ कप (बारीक कटा)

लहसुन - ७-८ (ऐच्छिक)

अदरक - १ इंच टुकड़ा

पाव भाजी मसाला - ३ टेबल स्पून

टमाटर पेस्ट - १ कप

हरी धनिया - १ टेबल स्पून (बारीक कटी)

मक्खन - ४ टेबल स्पून 

तेल - १ टेबल स्पून 

नमक - १.५ टी स्पून 

पनीर - १ टेबल स्पून (कसा हुआ)

पाव - ८-१०

विधि :

१. लौकी, पत्ता गोभी, फूल गोभी, गाजर, मटर, शिमला मिर्च कुकर में डालें 

२. १ कप पानी और १ टी स्पून नमक डालें और ४-५ सीटी आने तक पकायें

३. कुकर का प्रेशर अपने आप निकलने दें और फिर सब्जियों को थोड़ा ठंडा होने दें 

४. लहसुन, अदरक, पाव भाजी मसाला को थोड़ा पानी डाल कर मिक्सी में पीस लें 

५. उबली सब्जियों को मैश कर लें 

६. आलू को अलग से मैश कर लें 

७. एक कड़ाही में तेल करें और १ टेबल स्पून मक्खन डालें 

८. अब कटा हुआ प्याज डालें और गुलाबी होने तक भूनें

९. अदरक का पाव भाजी मसाले के साथ बना पेस्ट डालें और तेल के ऊपर आने तक भूनें 

१०. टमाटर पेस्ट डालें और मिलाएं।  इसे २-३ मिनट तक पकायें 

११. मैश किया हुआ आलू डालें और मिलाएं 

१२. मैश करि हुई सब्जियां डालें और मिलाएं 

१३. १/२ टी स्पून या स्वाद अनुसार नमक , आवश्यकता अनुसार पानी डालें 

१४. ढक कर १० मिनट तक धीमी आंच पर पकायें , बीच बीच में चलाते रहें 

१५. हरी धनिया डालें और मिलाएं 

१६. मक्खन एक फ्राइंग पैन में धीमी आंच पर गरम करें 

१७. पाव को बीच में से काट कर दोनों टुकड़ों को मक्खन से दोनों तरफ से सेकें 

१८. पाव भाजी को पनीर और मक्खन से सजायें और गरम गरम पाव के साथ परोसें 

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