Ghutvan Gobhi | Scrambled Cauliflower | घुटटी हुई गोभी मटर

Ghutvan Gobhi



Ingredients :

Cauliflower / Gobhi - 500 gm
Green peas / Matar - 1 cup
Ghee - 2 tbsp
Cumin seeds - 1/4 tsp
Hing (Asafoetida) - a pinch
Ginger ( Finely chopped) - 1 tbsp
Green Chillies (finely chopped) - 1/2 tbsp
Coriander powder - 2 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Turmeric powder - 1/2 tsp
Curd - 1/4 cup
Garam Masala powder - 1/4 tsp
Green coriander (finely chopped) - 1 tbsp
Green Chillies (slit length wise) - 2 (for garnishing)

Method :

1. Wash and chop the gobhi into very small pieces
2. In a pan heat ghee 
3. Add cumin seeds and hing
4. When seeds splutter add ginger, chopped green chillies and saute till light brown
5. Add the gobhi, matar and saute over high heat till it looks glossy
6. Now lower the heat and add salt, turmeric powder and coriander powder
7. Mix nicely and sprinkle some water (about 1/2 cup) to prevent the gobhi from scroching
8. Cover and cook till the gobhi is soft 
9. Keep stirring after 3-4 minutes for even cooking
10. Add the curd, garam masala powder and mix well
11. Saute till the ghee separates. Add green coriander and mix well.
12. Serve the gobhi hot garnished with green chillies

Tips to Remember:

  • Make sure to cut gobhi into small pieces to have a scrambled texture
  • Although ghee tastes better, but if you want you can use oil
  • Do add water while cooking, or gobhi will stick in the pan
  • For even cooking keep stirring when cooking it covered

घुटटी हुई गोभी मटर 

सामग्री :

गोभी - ५०० ग्राम 
मटर - १ कप 
घी - २ टेबल स्पून 
जीरा - १/४ टी स्पुन
हींग - एक चुटकी
अदरक(बारीक कटी) - १ टेबल स्पून 
धनिया पाउडर - २ टी स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
दही - १/४ कप
गरम मसाला पाउडर - १/४ टी spoon
हरी धनिया (बारीक कटी)  - १ टेबल स्पून 
हरी मिर्च(लम्बाई में कटी) - २

विधि :

१. गोभी को धो कर छोटे टुकड़ों में काट लीजिये 
२. एक पैन में घी गरम करें 
३. जीरा और हींग डालें 
४. जब जीरा तड़क जाये अदरक डालें और थोड़ा रंग बदलने तक भूनें 
५. गोभी, मटर डालें और तेज़ आंच पर भूनें जब तक गोभी में घी की चमक न लिपट जाये 
६. आंच धीमी कर दें और नमक, हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर डालें 
७. अच्छे से मिलाएं और थोड़ा पानी(करीब १/२ कप) छिड़कें ताकि गोभी जल न जाये 
८. ढक कर गोभी के मुलायम होने तक पकाएं (करीब १५ मिनट)
९. हर ३-४ मिनट में चलते रहें ताकि सब्जी सब तरफ से एक सार पके 
१०. दही, गरम मसाला डालें और अच्छे से मिलाएं
११. तब तक भूनें जब तक घी ऊपर दिखने लगे. हरी धनिया दाल कर मिलाएं 
१२. गरम गरम घुटटी गोभी को हरी मिर्च से सजा कर परोसें 

सुझाव : 

  • ध्यान रखें की गोभी को छोटे टुकड़ों में ही काटें ताकि सही तरीके से घुट्टी हुई सब्जी बने
  • हालाँकि घी का सवद ज्यादा अच्छा लगता है, मगर आप चाहें तो तेल का भी प्रयोग कर सकते हैं
  • पकाते समय थोड़ा पानी ज़रूर डालें वार्ना गोभी पैन में चिपक जाएगी 
  • जब ढक कर पका रहे हैं, एक सार पकाने के लिए बीच बीच में चलाते रहें

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