Sweet Yellow Rice | Basanti Rice | Meethe Chawal | मीठे पीले चावल | बसंती चावल

Meethe Chawal



Ingredients :

Basmati rice - 1/2 cup
Desi ghee - 2 tbsp
Cinnamon - 1/2 inch piece 
Cloves - 2
Green cardamoms - 2
Sugar - 1/3 cup
Saffron strands - 10-15
Green cardamom powder - 1/4 tsp
Almonds (sliced)- 5
Cashew nuts (chopped) - 5
Raisins -5
Pistachios (chopped) - 4

Method :

1. Wash and soak rice in water for 20 minutes
2. Soak saffron in 1 tbsp warm water
3. Boil rice with 2 cups water in a pan over medium flame until almost cooked (90%)
4. Transfer it to a colander and drain water completely
5. Add ghee in a heavy based pan and heat it over low heat
6. Add cinnamon, cloves, green cardamom and saute for 30-40 seconds
7. Add sugar and 1/4 cup water.
8. Stir and cook for a minute
9. Add dissolved saffron mixture and cardamom powder
10. Stir and cook until sugar dissolves
11. After sugar dissolves, bring mixture to a boil on medium flame
12. When it starts boiling, add cooked rice
13. Mix gently until each grain is coated with sugar-saffron mixture and there are no lumps of white rice
14. Reduce flame to low and cover it with a lid
15. Cook until almost all moisture is evaporated
16. Turn off flame and let it stand for 7-8 minutes
17. Remove the lid and add almonds, cashew nuts, raisins and pistachios
18. Mix well and transfer sweetened yellow rice / basanti rice to serving bowl

Tips:

  • Adjust sugar according to your taste
  • To cook each rice grain separated, rinse the rice 5-6 times in water before cooking
  • Don't cook rice in pressure cooker
  • In place of saffron, yellow food colour can be added
  • If using small grain rice, add 1 tsp oil while cooking the rice

मीठे चावल।  बसंती चावल 

सामग्री :

बासमती चावल - १/२ cup
देसी घी - २ टेबल स्पून 
दालचीनी - १/२ इंच टुकड़ा
लौंग - २
हरी इलाइची - २
चीनी - १/३ कप
केसर - १०-१५
ग्रीन कार्डामम पाउडर - १/४ टी स्पून
बादाम (कटा हुआ) - ५
काजू (कटा हुआ) - ५
किशमिश - ५
पिस्ता (कटा हुआ) -४

विधि :

१ चावल को धो कर पानी में २० मिनट के लिए भिगोयें
२ केसर को १ टेबल स्पून गरम पानी में भिगोयें 
३ चावल को २ कप पानी में मध्यम आंच पर उबालें जब तक चावल करीब करीब पाक जाये (९०%)
४ इसे एक छलनी में दाल कर सारा पानी निकाल दें
५ एक पैन में धीमी आंच पर घी गरम करें 
६ दालचीनी, लौंग, इलाइची डालें और ३०-४० सेकेंड भूनें
७ चीनी और १/४ कप पानी डालें
८ चलाते हुए एक मिनट तक पकायें
९ केसर मिश्रण और इलाइची पाउडर डालें 
१० मिलायें और चीनी घुल जाने तक पकायें 
११ चीनी घुल जाये तो मध्यम आंच पर मिश्रण में उबाल आने दें
१२ जब मिश्रण उबलने लगे, चावल डालें
१३ धीरे से मिलायें जब तक सारे चावल चीनी-केसर मिश्रण से लिपट जाये और सफ़ेद चावल न रह जाये 
१४ आंच धीमी कर दे और ढक्कन से ढक दें 
१५ तब तक पकायें जब तक सारी नमी सूख जाये
१६ आंच बंद कर दें और ७-८ मिनट तक रखा रहने दें
१७ ढक्कन हटा कर बादाम, काजू, किशमिश और पिस्ता डालें 
१८ अच्छे से मिलायें और मीठे पीले चावल / बसंती चावल को परोसें

सुझाव :

  • चीनी का प्रयोग अपने स्वाद अनुसार करें 
  • चावल के एक एक दाने को अलग रखने के लिए चावल को भिगोने से पहले ५-६ बार धोयें
  • चावल को कुकर में न पकायें 
  • केसर न हो तो खाने वाले पीले रंग का प्रयोग कर सकते हैं 
  • अगर छोटे चावल का प्रयोग किया है तो उबालते समय १ टी स्पून तेल डाल दें   


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