Lemon Pickle with Oil | तेल वाला निम्बू का खट्टा अचार

Lemon Pickle with Oil



Ingredients :

Lemon - 2.5 kg
Salt - 2 cup or as per taste
Yellow Mustard seeds - 1.5 cup (200 gm)
Hing - 1 tsp
Methi seeds (fenugreek seeds)  - 1/2 tsp
Kalonji - 2 tsp
Turmeric powder - 1 tsp
Cumin seeds - 3 tsp
Red Chilli powder - 4 tsp
Mustard Oil - 1/2 litre

Method :

1. Wash and dry the lemons using a clean kitchen cloth
2. Take 1 or 2 big Ceramic or glass container and transfer lemons in it (leave 5 lemons aside)
3. Add 1.5 cup salt in it and mix in it
4. Keep it covered for 3-4 days in it but make sure to toss it once daily so that the salt is mixed nicely in all lemons 
5. When the lemons have become soft , take out the lemons from the container
6. Using a kitchen cloth dry the container and keep it under fan to dry it completely
7. Heat a pan and add yellow mustard seeds. Dry roast them till the crackling sound starts coming
8. Take it out in a plate and let it cool
9. In the same pan dry roast methi seeds till its colour changes slightly
10. Remove from pan and let it cool
11. Dry roast the cumin seeds till a nice aroma starts coming and seeds change the colour
12. Remove from fire and let it cool
13. Grind the roasted mustard seeds to a coarse powder
14. Grind the methi seeds and cumin seeds 
15. Cut each lemon into 4 pieces and remove as much seeds as you can
16. Take out juice of 5 lemons that were kept aside
17. Take a large bowl and transfer chopped lemons in it
18. Add turmeric powder, fenugreek and cumin powder, kalonji, hing, mustard seeds powder, red chilli powder, 1/2 cup salt and mix well
19. Add lemon juice and mix well
20. Transfer it into container, cover it and keep it aside for 10-12 hours or overnight
21. Heat oil in a pan till fumes start coming
22. Switch off the flame and let the oil cool 
23. Add oil to the pickle and mix well
24. Cover it with a muslin cloth and keep it in Sun for 3-4 days
25. Enjoy this tasty Lemon Pickle with Oil for a year or more

Tips to Remember :

  • Take fresh and clean variety of lemons for the pickle
  • If the lemons have not become soft in 3-4 days, then keep them in saltfor 1-2 days more 
  • Don't use plastic container to make or store the pickle
  • Transfer the pickle in the jar when it is completely dry
  • Make sure to mix it with a clean and dry spoon after every 2-3 months and keep it in Sun for 3-4 hours

तेल वाला निम्बू का खट्टा अचार

सामग्री :

निम्बू - १.५ किलो
नमक - २ कप या स्वाद अनुसार
पीली सरसों के दाने - १.५ कप (२०० ग्राम)
हींग - १ टी स्पून 
मेथी दाना - १/२ टी स्पून 
कलोंजी - २ टी स्पून 
हल्दी पाउडर - १ टी स्पून 
जीरा - ३ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - ४ टी स्पून 
सरसों तेल - १/२ लीटर 

विधि :

१. निम्बू को धो कर साफ़ कपडे पर सूखा लीजिये 
२. एक या दो बड़े शीशे या चीनी मिटटी के मर्तबान लें और उसमे निम्बू को को डाल दें (५ निम्बू को अलग रख दें)
३. इनमे १.५ कप नमक डालें और अच्छे से हिला के मिलायें
४. इन्हे ढक कर ३-४ दिन के लिए रख दें पर दिन में एक बार हिला कर नमक को निम्बू में अच्छे से मिला लें 
५. जब निम्बू मुलायम हो जायें, निम्बू को मर्तबान से निकाल लें 
६. एक किचन के कपड़े से मर्तबान को सुखा लें और पंखे के नीचे अच्छे से सूखने के लिए रख दें 
७. एक पैन गरम करें और पीली सरसों के दाने डालें इन्हे सूखा भून लें जब तक दानो के चटकने की आवाज़ आने लगे
८. एक प्लेट में निकाल लें और ठंडा होने दें 
९. इसी पैन में मेथी दानों को सूखा भूनें जब तक उनका रंग बदलने लगे 
१०. पैन से निकाल कर ठंडा होने दें 
११. जीरा को सूखा भूनें जब तक उसमे से खुशबू आने लगे और रंग बदल जाये 
१२. आंच से उतार कर ठंडा होने दें   
१३. भुने हुए सरसों के दानों को दरदरा पीस लें 
१४. मेथी और जीरा भी पीस लें 
१५. हर एक निम्बू को चार टुकड़ों में काट लें और जितना हो सके बीज निकाल दें        
१६. अलग से रखे ५ निम्बू का रस  निकाल लें 
१७. एक बड़े बर्तन में कटे हुए निम्बू को डालें 
१८. हल्दी पाउडर, मेथी जीरा पाउडर, कलोंजी, हींग, सरसों पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, १/२ कप नमक डालें और अच्छे से मिलायें 
१९. निम्बू का रस डालें और अच्छे से मिलायें 
२०. मर्तबान में अचार डाल दें, ढक दें और १० -१२ घंटे या रात भर के लिए छोड़ दें 
२१. एक पैन में तेल गरम करें जब तक उसमे से धुआं निकलना शुरू हो जाये 
२२. आंच बंद कर दें और तेल को ठंडा होने दें 
२३. तेल को अचार में डालें और मिलायें 
२४. मलमल के कपड़े से ढक कर ३-४ दिन धूप में रखें 
२५. इस स्वादिष्ट तेल वाले निम्बू के अचार का आनंद आप एक साल या ज़्यादा समय तक ले सकते हैं 

सुझाव :

  • ताज़े और साफ़ निम्बू का प्रयोग करें 
  • अगर निम्बू नमक में रख कर ३-४ दिन में मुलायम नहीं हुए हैं तो १-२ दिन और रखें 
  • अचार को बनाते या रखते समय प्लास्टिक के बर्तन का प्रयोग न करें 
  • अचार को मर्तबान में तब डालें जब वो एक दम सूखा हो 
  • ध्यान रखें की हर २-३ महीने में एक बार अचार को साफ़ सूखे चम्मच से मिला लें और ३-४ घंटे धूप में रख दें 

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