Palak Pakoda Kadhi (Non-Fried) | पालक पकोड़ा कढ़ी (बिना तली)
Palak Pakoda Kadhi (Non-Fried)
Ingredients :
Besan (Gram flour) - 1.5 cup
Spinach (finely chopped) - 2 cup
Red chilli powder - 1 tsp
Turmeric powder - 1 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Garam Masala powder - 1/2 tsp
Green Chiili (finely chopped ) - 1
Eno fruit salt - 1/2 tsp
Oil as required for brushing the pan
Curd - 1.5 cup
Fenugreek seeds - 1/2 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Hing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Desi ghee - 1 tbsp
Mustard seeds - 1/2 tsp
Curry leaves - 1 sprig
Whole dry red chilly - 1
Coriander leaves (finely chopped) - 1 tbsp
Salt - 1.5 tsp or as per taste
Method :
1. In a bowl add 1 cup besan, spinach, 1/2 tsp red chilli powder, 1/2 tsp turmeric powder, green chilli, 1/2 tsp salt, eno and mix nicely
2. Add very little water and make a thick batter
3. Heat the paniyaram / puddu pan on medium heat
4. Brush each of the cavities with little oil
5. Drop a spoon of pakora batter into the cavity
6. Cover the pan and steam cook the pakoras until the top has steamed
7. Flip them over to cook the other side
8. Continue to cook on medium heat till the pakoras has cooked and have a golden brown colour
9. Similarly make pakoras with remaining batter and keep them aside
10. Whisk the curd, 1/2 cup besan, 1/2 tsp chilli powder, 1/2 tsp turmeric powder, coriander powder, garam masala powder, 1 tsp salt until well blended
11. Add 2.5 cup lukewarm water and whisk until well blended
12. Heat 1/2 tbsp ghee in a kadahi
13. Add fenugreek seeds, cumin seeds, hing and saute for a while
14. Add kadhi in tha kadahi and on medium heat allow it to come to a brisk boil
15. Keep whisking in between
16. Simmer for about 20 minutes on low flame by stirring in between
17. Now add the spinach pakoras and cook for about 8-10 minutes more
18. Heat 1/2 tbsp ghee in a small tadka pan
19. Add mustard seeds, curry leaves, whole red chilly broken to pieces and let them crackle
20. Pour the seasoning / tadka mixture into the simmering kadhi
21. Transfer the Palak Kadhi Pakora to the serving bowl
22. Garnish with coriander leaves and serve it hot with phulka, roti or rice
Tips
- There should not be any lumps in the kadhi batter
- To make the batter smooth blender can be used, but make sure to not over do it. otherwise you will get butter instead of smooth blended curd
- If you don't have the paniyaram / puddu pan, you can steam the pakoras in Idli maker to make oil free pakoras
- If kadhi becomes too thick, then you can add some hot water
- Use full fat sour curd for good taste.
- If curd is not sour, you can add 1/2 tsp amchur powder or lemon juice
पालक पकोड़ा कढ़ी (बिना तली)
सामग्री :
बेसन - १.५ कप
पालक (बारीक कटी) - २ कप
लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १ टी स्पून
धनिया पाउडर - १ टी स्पून
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १
ईनो फ्रूट साल्ट - १/२ टी स्पून
तेल बर्तन चिकना करने के लिए
दही - १.५ कप
मेथी दाना - १/२ टी स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून
हींग - १/४ टी स्पून
देसी घी - १ टेबल स्पून
सरसों - १/२ टी स्पून
करी पत्ता - १ डंडी
साबुत सूखी लाल मिर्च - १
धनिया पत्ती (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून
नमक - १.५ टी स्पून या स्वाद अनुसार
विधि :
१. एक बाउल में १ कप बेसन, पालक, १/२ टी स्पून लाल मिर्च पाउडर, १/२ टी स्पून हल्दी पाउडर, हरी मिर्च, १/२ टी स्पून नमक, ईनो डालें और अच्छे से मिलाएं
२. बहुत थोड़ा पानी दाल कर गाढ़ा घोल बनायें
३. पनियारम / पुड्डु पैन को मध्यम आंच पर गरम करने रखें
४. पैन की हर कटोरी में हल्का तेल लगाएं
५. हर कटोरी में एक चम्मच पकोड़ी का घोल डालें
६. पैन को ढक दें और भाप में पकाएं जब तक पकोड़ी का ऊपर का भाग भाप में पाक जाये
७. अब पलट दें ताकि दूसरी तरफ से भी सिक जाये
८. मध्यम आंच पर पकाते रहें जब तक पकोड़ियां पक जाएँ और सुनहरी भूरी हो जाएँ
९. इसी प्रकार बाकी सामग्री की भी पकोड़ी बना लें और एक तरफ रख दें
१०. दही, १/२ कप बेसन, १/२ टी स्पून लाल मिर्च पाउडर, १/२ टी स्पून हल्दी पाउडर, धनिया पाउडर, गरम मसाला पाउडर, १ टी स्पून नमक को एक सार होने तक फेटें
११. अब २.५ कप गुन गुना पानी डालें और अच्छे से एक सार होने तक मिलाएं
१२. कड़ाही में १/२ टेबल स्पून घी गरम करें
१३. मेथी दाना, जीरा, हींग डालें और थोड़ा भूनें
१४. कढ़ी का घोल डालें और मध्यम आंच पर इसमें उबाल आने दें
१५. बीच बीच में चलाते रहें
१६. धीमी आंच पर करीब २० मिनट तक बीच बीच में चलाते हुए पकाएं
१७. अब पालक के पकोड़े दाल दें और करीब ८-१० मिनट और पकाएं
१८. तड़का पैन में १/२ टेबल स्पून घी गरम करें
१९. सरसों, करी पत्ता, सूखी लाल मिर्च तकूड़ों में तोड़ कर डालें और तड़कने दें
२०. तड़का काढ़ो के ऊपर डाल दें
२१. पालक पकोड़ा कढ़ी को सर्विंग बाउल में निकाल लें
२२. धनिया पत्ती से सजायें और गरम गरम फुल्का, रोटी या चावल के साथ परोसें
सुझाव :
- कढ़ी के घोल में कोई गुठलियां नहीं होनी चाहिए
- घोल को एक सार बनाने के लिए ब्लेंडर का प्रयोग कर सकते हैं, पर ध्यान रहे ज़्यादा ब्लेंड न हो जाये, वार्ना मक्खन बन जायेगा
- अगर आप के पास पनियारम/ पुड्डु पैन नहीं है, तो आप इडली बर्तन में भी पकोड़े स्टीम कर सकते हैं
- अगर कढ़ी ज्यादा गाढ़ी हो जाये तो थोड़ा गरम पानी मिला लें
- फुल क्रीम दूध से बना खट्टा दही प्रयोग करें
- अगर दही खट्टा नहीं है तो आप १/२ टी स्पून अमचूर पाउडर या निम्बू का रस डाल सकते हैं
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