Shahi Matar Pulao | शाही मटर पुलाव

Shahi Matar Pulao



Ingredients :

Desi Ghee - 5 tbsp
Cashew nuts - 2 tbsp
Raisins - 2 tbsp
Almonds - 2 tbsp
Bay leaf - 2
Cloves - 6
Big Cardamom - 2
Green Cardamom - 4
Black Pepper - 8-10
Cumin Seeds - 1/2 tsp
Onion (Thinly sliced) - 1 cup
Ginger garlic paste - 1/2 tbsp
Ginger (finely chopped) - 1 tbsp
Green Chillies (finely chopped) - 1tsp
Green Chillies (slit lengthwise) - 2
Coriander powder - 1 tsp
Red Chilli powder - 1/2 tsp
Basmati Rice - 2 cup
Green Peas - 4 cup
Milk - 1/2 cup
Saffron strands - 10-12
Salt - 2 tsp
Green Coriander (finely chopped) - 1/2 cup

Method :

1. Wash and soak rice in water for 30 minutes
2. Heat 1 tbsp ghee in a pan and add almonds, cashews and raisins
3. Roast them till raisins are swollen
4. Take them out in a bowl and keep them aside 
5. Drain the water from rice and add 4 cups of fresh water and place on stove on medium heat
6. Add 1 tsp salt and bring to boil
7. Once the water is boiling, lower flame and let the rice cook in open pot for 10-12 minutes
8. After 10 minutes, check the grains to see if it’s cooked. It’s done when the rice is soft yet not mushy. It’s better to leave it a bit underdone
9.Switch off flame and immediately drain the rice in a colander. 
10. Fluff it with a fork after 2-3 minutes so that the water drains out completely.
11. Keep it aside
12. Heat 2 tbsp ghee in a large pan
13. Add 3 cloves, green cardamom, 1 bay leaf and saute for a minute
14. Add green peas, 1/2 tsp salt and mix nicely
15. Now add chopped ginger, green coriander (leave 1 tbsp aside), green chillies and mix
16. Cover and cook on low flame till peas are half cooked
17. Heat 2 tbsp ghee, add 3 cloves, big cardamom, black pepper, cumin seeds, 1 bay leaf and saute for a minute
18. Add chopped onions and saute for a minute
19. In ginger garlic paste add coriander powder, red chilli powder, 1/2 tsp salt  and 2 tbsp warm water and mix well
20. Add this paste to onions and cook till ghee starts appearing over the mixture 
21. Add kesar strands to warm milk 
22. Now add cooked peas and mix well
23. Place the rice over the peas mixture
24. Sprinkle green coriander, split green chillies, fried nuts over the rice
25. Spread kesar mixed milk over the rice
26. Cover and cook for 5 minutes at low heat
27. Shahi Matar Pulao is ready to be served
28. Serve delicious, rich Shahi Matar Pulao hot with any raita or curry of your choice

Tips to Remember :

  • Make this recipe using basmati and avoid other rice variations.
  • Make sure to use cooled rice to prevent from turning mushy.
  • Fresh or frozen peas work well with this recipe
  • Add dry fruits of your choice to make it tasty.
  • Adding saffron milk makes the pulao flavourful.
  • Do not substitute whole spices with ground spices, the taste of peas pulao will not be same
  • Shahi pulao recipe tastes great when served hot.

शाही मटर पुलाव

सामग्री :

देसी घी - ५ टेबल स्पून 
काजू - २ टेबल स्पून
किशमिश - २ टेबल स्पून 
बादाम - २ टेबल स्पून
तेज पत्ता - २
लौंग - ६
बड़ी इलाइची - २
हरी इलाइची - ४ 
काली मिर्च - ८-१० 
जीरा - १/२ टी स्पून 
प्याज (बारीक लच्छे ) - १ कप
अदरक लहसुन पेस्ट - १/२ टेबल स्पून 
अदरक (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून
हरी मिर्च (बारीक कटी हुई) - १ टी स्पून
हरी मिर्च (लम्बाई में कटी) - २
धनिया पाउडर - १ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
बासमती चावल - २ कप
हरी मटर - ४ कप
दूध - १/२ कप
केसर - १०-१२
नमक - २ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
हरी धनिया (बारीक कटी) - १/२ कप

विधि :

१. चावल को धो कर के ३० मिनट के लिए पानी में भिगो दें 
२. एक पैन में १ टेबल स्पून घी गरम करें और बादाम, काजू, किशमिश डालें
३. किशमिश के फूल जाने तक भूनें 
४. एक बाउल में निकाल कर एक तरफ रख दें 
५. चावल से पानी निकाल कर ४ कप ताज़ा पानी डालें और माध्यम आंच पर चढ़ा दें 
६. १ टी स्पून नमक डालें और उबाल आने दें 
७. जब पानी उबलने लगे, आंच धीमी कर दें और चावल को खुले बर्तन में १०-१२ मिनट तक पकने दें 
८. १० मिनट बाद देखें अगर चावल पक गया है चावल अगर मुलायम है और  एक दम गला हुआ नहीं है, तो चावल पक गया है  
९. आंच बंद कर दें और तुरंत चावल को छलनी में छान लीजिये 
१०. फोर्क से चावल को २-३ मिनट थोड़ा चला लें ताकि बाकी पानी भी निकल जाये 
११. चावल को एक तरफ रख दें 
१२. एक बड़े पैन में २ टेबल स्पून घी गरम करें   
१३. इसमें ३ लौंग, हरी इलाइची, १ तेज पत्ता डालें और एक मिनट भूनें 
१४. हरी मटर, १/२ टी स्पून नमक डालें और अच्छे से मिलाएं  
१५. अब कटी हुई अदरक, हरी मिर्च, हरा धनिया (१ टेबल स्पून अलग रख कर) डालें और मिलाएं 
१६. ढक कर धीमी आंच पर मटर के अधगला होने तक पकाएं 
१७. एक पैन में २ टेबल स्पून घी गरम करें, ३ लौंग, बड़ी इलाइची, काली मिर्च, जीरा, १ तेज पत्ता, डालें और १ मिनट तक भूनें 
१८. कटा हुआ प्याज डालें और १ मिनट तक भूनें 
१९. अदरक लहसुन के पेस्ट में धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, १/२  टी स्पून नमक और २ टेबल स्पून गरम पानी डालें और मिलाएं 
२०. इस पेस्ट को प्याज में डालें और घी के ऊपर आने तक भूनें 
२१. गरम दूध में केसर डालें 
२२. प्याज में पकाई हुई मटर डालें और मिलाएं 
२३. मटर के मिश्रण के ऊपर चावल डालें
२४. चावल के ऊपर बचा हुआ हरा धनिया, लम्बाई में कटी हरी मिर्च और भुने हुए मेवा फैलाएं 
२५. केसर वाला दोष चावल के ऊपर सब तरफ डालें 
२६. ढक कर धीमी आंच में ५ मिनट पकाइए 
२७. शाही मटर पुलाव परोसने के लिए तैयार है
२८. स्वादिष्ट, मज़ेदार शाही मटर पुलाव को गरम गरम रायता या किसी करी के साथ परोसें 

सुझाव :

  • इस रेसिपी के लिए बासमती चावल का ही प्रयोग करें
  • पुलाव में डालने से पहले चावल को ठंडा होना चाहिए 
  • ताज़ी या फ्रोजेन मटर का इस्तेमाल किया जा सकता है
  • अपनी पसंद की मेवा का प्रयोग करें
  • केसर के दूध से पुलाव में स्वाद बढ़ जाता है
  • साबुत मसालों की जगह पिसे मसलों का प्रयोग करेंगे तो पुलाव का स्वाद बदल जायेगा 
  • शाही पुलाव का आनंद गरम गरम अधिक आता है

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