Sun Dried Potato Chips (Falahari) | सुखाये आलू के चिप्स (फलाहारी)
Sun Dried Potato Chips (Falahari)
Ingredients :
Potato - 2 kg
Rock Salt (Sendha namak) - 1.5 tsp
Method :
1. Wash the potatoes nicely
2. Peel the potatoes and keep them immersed in clean drinking water to avoid discoloration
3. Using the slicer slice the potatoes to medium thin slices in such a way that slices fall directly into clean water in a wide tray filled with water
4. After slicing the chips, boil enough water in a vessel with salt
5. When the water comes to rolling boil switch off the flame
6. Add all the sliced potato chips in this boiling water
7. Let all the chips in boiling water for 3-5 minutes
8. Afetr 5 minutes drain the potato chips using a strainer
9. Arrange all the chips on a cotton cloth placed on a clean floor or folding bed
10. Sun dry these potato chips till they are dry and moisture fry (About 2-3 days)
11. When they are completely dry store them in air tight container
12. Whenever you feel to snack on chips, heat oil in a pan and deep fry them
13. Drain on a kitchen paper and sprinkle some red chilli / black pepper on them
14. Crispy Poato chips are ready to snack on with tea on a fasting day or any other day.
Tips to Remember :
- Use big sized potatoes so that you get big slices of chips
- Do not slice the potatoes to very thin chips that may result in broken chips
- Immerse the sliced chips in hot water for not more than 5 minutes, to avoid it from becoming mushy
- Always dry the chips on a cloth and not on a tray directly, it will stick to the tray after drying
- Avoid using plastic sheets for drying chips, as it is an unhealthy option
- If you do not have access to sunlight spread them in your room under fan for 7-8 hours. In between after 4-5 hours if you see chips are drying, turn them upside down
- Ensure that the chips are completely dry and light
- These chips can be stored for an year
- Since it is homemade you can give these chips to your kids as a snack without hesitating
सुखाये आलू के चिप्स (फलाहारी)
सामग्री :
आलू - २ किलो
सेंधा नमक - १.५ टी स्पून
विधि :
१. आलू को अच्छे से धो लीजिये
२. आलू को छील कर उन्हें साफ़ पानी में डुबो कर रखें ताकि उनका रंग ख़राब न हो
३. स्लाइसर की मदद से आलू के मध्यम पतले स्लाइस बनाइये और ध्यान रखें की स्लैज सीधे एक साफ़ पानी भरी परात में गिरें
४. चिप्स स्लाइस करने के बाद, एक बर्तन में पर्याप्त पानी उबालने रखें
५. जब पानी खौलने लगे आंच बंद कर दें
६. स्लाइस करे हुए चिप्स को इस पानी में डालें
७. चिप्स को उबले पानी में ३-५ मिनट तक रहने दें
८. ५ मिनट बाद चिप्स को पानी से छान लें
९. सारे चिप्स सफ़ेद सूती कपड़े पर फैलायें
१०. आलू चिप्स को धूप में सुखाएं जब तक ये पूरी तरह से सूख जायें और नमी बिलकुल न रहे (करीब २-३ दिन)
११. जब ये अच्छे से सूख जायें तो इन्हे हवा बंद डिब्बे में बंद कर के रख दें
१२. जब भी आप का चिप्स का नाश्ता करने का मन हो, कड़ाही में तेल गरम करें और इन्हे तल लें
१३. किचन पेपर पर निकालें , लाल मिर्च पाउडर / काली मिर्च पाउडर छिड़कें
१४. कुरकुरे आलू चिप्स तैयार हैं गरम गरम चाय के साथ खाने के लिए , व्रत या उपवास के दिन में या किसी भी अन्य दिन में
सुझाव :
- बड़े आकर के आलू का प्रयोग करें ताकि बड़े आकर के चिप्स बनें
- आलू के बहुत पतले स्लाइस न काटें, इससे टूटे चिप्स बन सकते हैं
- स्लाइस करे हुए चिप्स को गरम पानी में ५ मिनट से ज़्यादा न डुबो कर रखें , ताकि ये मुलायम न हो जाये
- चिप्स को हमेशा कपड़े के ऊपर सुखाएं न की सीधे ट्रे पर, ये ट्रे पर चिपक जायेंगे सूखने के बाद
- प्लास्टिक शीट का प्रयोग न करें क्योंकि ये स्वस्थ्य क लिए हानिकारक है
- अगर आप के पास धूप नहीं है तो आप इन्हे कमरे में पंखे के नीचे ७-८ घंटे रखें बीच में ४-५ घंटे बाद अगर आप को लगे चिप्स थोड़ा सूख गए हैं, उन्हें पलट दें
- ध्यान रखें की चिप्स एकदम सूख जाएँ और हलके हो गए हैं
- इन चिप्स को एक साल तक रखा जा सकता है
- क्यूंकि ये घर पर बने हुए हैं, इन्हे आप बच्चों को बिना संकोच के दे सकते हैं
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