Instant Green Chilli Pickle | इंस्टेंट हरी मिर्च अचार
Instant Green Chilli Pickle
Ingredients :
Green Chillies - 100 gm
Cumin seeds - 1 tsp
Fenugreek seeds - 1.5 tsp
Fennel powder - 3 tsp
Mustard seeds - 3 tsp
Mustard oil - 4 tbsp
Vinegar - 4 tsp
Hing - 1/4 tsp
Salt - 1.5 tsp
Turmeric powder - 1 tsp
Method :
1. Wash and pat dry the green chillies nicely
2. Remove the stalk of all the chillies
3. Chop the chillies in small chunks or bite size pieces using a scissor
4. Dry roast cumin seeds, fenugreek seeds, mustard seeds on medium flame. Roast only to remove the moisture for about 1/2 a minute
5. Let them cool little and then grind them coarsely
6. Take the chopped green chillies in a mixing bowl
7. Add mustard oil, vinegar, ground spices, fennel powder, salt, turmeric powder, hing to it
8. Mix it very nicely
9. Pickle is now ready and can be consumed immediately
10. When served after 2-3 days, it tastes super delicious
11. Store it in any container and relish eating for up to 2-3 months.
Tips to Remember :
- Cut chillies with scisoor preferably as it is more convenient and also doesn't come on your hands
- If you keep the dry spices under sunlight then roasting is not required
- Make sure to keep the pickle in a clean and dry container
- The container to keep the pickle should be either of glass or ceramic. Don't use plastic or metallic container
- While taking out pickle always use a dry spoon to prevent it from getting spoiled
इंस्टेंट हरी मिर्च अचार
सामग्री :
हरी मिर्च - १०० ग्राम
जीरा - १ टी स्पून
मेथी दाना - १.५ टी स्पून
सौंफ पाउडर - ३ टी स्पून
सरसों के दाने - ३ टी स्पून
सरसों का तेल - ४ टेबल स्पून
सिरका - ४ टी स्पून
हींग - १/४ टी स्पून
नमक - १.५ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १ टी स्पून
विधि :
१. हरी मिर्च को धो कर अच्छे से पोंछ कर सूखा लें
२. हरी मिर्च के डंठल निकाल लें
३. हरी मिर्च को छोटे टुकड़ों में कैंची से काट लीजिये
४. जीरा,मेथी दाना,सरसों के दाने को मध्यम आंच पर सूखा भून लें. केवल १/२ मिनट तक भूनें ताकि मसालों से नमी ख़तम हो जाये
५. थोड़ा ठंडा होने पर मसालों को दरदरा पीस लें
६. कटी हुई हरी मिर्च को एक मिक्सिंग बाउल में ले लें
७. सरसों का तेल, सिरका, पिसे हुए मसाले, सौंफ पाउडर,नमक, हल्दी पाउडर,हींग डालें
८. अच्छे से मिलायें
९. अचार अब तैयार है और तुरंत खाया जा सकता है
१०. अगर इसे २-३ दिन बाद खाया जाये तो ये बहुत स्वादिष्ट लगता है
११. इसे एक मर्तबान में रख दें और २-३ महीने तक इसका आनंद लें
सुझाव :
- मिर्चों को बेहतर है की कैंची से काटें क्यूंकि यह आसान होता है और हाथों पर भी मिर्च की तेज़ी नहीं आती
- अगर आपको सूखे मसालों को धूप में रख दें तो भूनने की आवश्यकता नहीं होती
- अचार को रखने के लिए साफ़ और सूखे मर्तबान या शीशी में रखें
- जिस बर्तन में अचार रखें वो कांच या चीनी मिट्टी का होना चाहिए . प्लास्टिक या मैटेलिक बर्तन का उपयोग न करें
- अचार निकालते समय हमेशा सूखे चम्मच का प्रयोग करें ताकि अचार खराब न हो जाये
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