Shahi Turai (Ridge gourd) Sabzi | Masaledar Turai / Gilki Sabji | शाही तुरई सब्ज़ी
Shahi Turai (Ridge gourd) Sabzi
Ingredients :
Ridge gourd - 1 kg
Garlic - 4 cloves
Ginger - 1" inch piece
Peanuts - 1 tbsp
Sesame seeds - 1 tbsp
Cashew - 1 tbsp
Black peppercorns - 1/2 tsp
Whole dry red chillies - 2
Tamarind - 1 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Turmeric powder - 1 tsp
Kasoori methi - 1.5 tbsp
Mustard Oil - 3 tbsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Onion (finely chopped) - 1 (big size)
Red chilli powder - 1/2 tsp
Garam masala powder - 1/2 tsp
Sugar - 1/2 tsp
Lemon Juice - 1 tbsp
Method :
1. Soak dry red chillies and tamarind in 1/2 cup warm water for 15 minutes
2. Remove both ends of the ridge gourds and peel them
3. Cut them into 2 - 3 inch big pieces
4. Rub the tamarinds and remove the seeds and strands of the tamarind
5. In a mixer jar add garlic cloves, ginger, peanut, sesame seeds, cashew, black peppercorns
6. Add red chillies and tamarind with water in this jar
7. Now grind these ingredients to get a smooth paste. If required add 1 or 2 tbsp of water
8. Add this paste on chopped ridge gourds
9. Now add 1/2 tsp salt, 1/2 tsp turmeric powder, 1 tbsp kasoori methi, 1 tbsp mustard oil
10. Mix the ridge gourds nicely with paste and spices
11. Keep the ridge gourd covered for 10-15 minutes to get marinated
12. Ridgegourd will become soft and water will also come out of ridge gourd
13. Heat 2 tbsp mustard oil in a pan
14. Add cumin seeds and let them splutter
15. Add onion and saute till they become golden brown
16. In 1/2 cup water add 1/2 tsp salt, red chilli powder, 1/2 tsp turmeric powder, garam masala powder,
1/2 tbsp kasoori methi, sugar
17. Mix it nicely and add it to the onions
18. Cook for about 4-5 minutes
19. Now add the marinated ridge gourd pieces
20. Mix nicely and lower the flame
21. Cover and cook for 10 minutes on low flame
22. Remove the lid add lemon juice and mix nicely
23. Garnish with coriander leaves and serve delicious ridge gourd sabzi with roti, paratha, naan or rice
Tips to Remember :
- Take soft and not very thick ridge gourds
- If any of the ridge gourds is thick, you can have a slit in its pieces
- If you want you can add finely chopped tomatoes after the onions have become golden brown. Then don't add lemon juice in the last step
- Adding sugar enhances the flavour and taste of green vegetables
- This ridge gourd recipe is preferred with thick gravy wrapped around the ridge gourd pieces
शाही तोरी सब्ज़ी
सामग्री :
तोरी / तुरई - १ किलो
लहसुन - ४ कलियाँ
अदरक - १ इंच टुकड़ा
मूंगफली - १ टेबल स्पून
तिल - १ टेबल स्पून
काजू - १ टेबल स्पून
काली मिर्च - १/२ टी स्पून
साबुत सूखी लाल मिर्च - २
इमली - १ टेबल स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
हल्दी पाउडर - १ टी स्पून
कसूरी मेथी - १ ५ टेबल स्पून
सरसों का तेल - ३ टेबल स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून
प्याज (बारीक कटा हुआ) - १ (बड़ा)
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून
चीनी - १/२ टी स्पून
निम्बू का रस - १ टेबल स्पून
विधि :
१. सूखी लाल मिर्च और इमली को १/२ कप गरम पानी में १५ मिनट के लिए भिगो दें
२. तोरी के दोनों सिरे काट कर छील लें
३. तोरी को २-३ इंच बड़े टुकड़ों में काट लें
४. इमली को मसल कर उसके बीज और रेशे निकाल दीजिये
५. एक मिक्सर के जार में लहसुन, अदरक, मूंगफली,टिल,काजू, काली मिर्च के दाने डालें
६. इमली और मिर्च को पानी के साथ मिक्सर जार में डालें
७. इन सब सामग्रियों को बारीक पीस लें
८. इस पेस्ट को कटी हुई तोरी पर डालें
९. अब १/२ टी स्पून नमक, १/२ टी स्पून हल्दी पाउडर, १ टेबल स्पून कसूरी मेथी, १ टेबल स्पून सरसों का तेल डालें
१०. तोरी को पेस्ट और मसालों में अच्छे से मिला लें
११. तोरी को मैरीनेट होने के लिए ढक कर १० -१५ मिनट के लिए रख दें
१२. तोरी मुलायम हो जाएगी और इसमें से पानी भी निकलेगा
१३. एक पैन में २ टेबल स्पून तेल गरम करें
१४. जीरा डालें और तड़कने दें
१५. प्याज डालें और सुनेहरा भूरा होने तक भूनें
१६. १/२ कप पानी में १/२ टी स्पून नमक, १/२ टी स्पून लाल मिर्च पाउडर, १/२ टी स्पून हल्दी, गरम मसाला, १/२ टेबल स्पून कसूरी मेथी, चीनी डालें
१७. अच्छे से मिलाएं और प्याज में डालें
१८. करीब ४-५ मिनट तक पकायें
१९. अब मैरीनेट करी हुई तोरी को डालें
२०. अच्छे से मिलाएं और आंच को धीमा कर दें
२१. ढक कर १० मिनट तक धीमी आंच पर पकायें
२२. ढक्कन हटा कर निम्बू का रस डाल कर मिलायें
२३. धनिया पत्ती से सजा कर स्वादिष्ट तोरी की सब्जी को रोटी, पराठा, नान या चावल के साथ परोसें
सुझाव :
- तोरी पतली और मुलायम लें मोटी तोरी न लें
- अगर कोई तोरी मोटी हो तो टुकड़ों में चीरा लगा लें
- अगर आप चाहें तो कटे हुए टमाटर प्याज भुनने के बाद डाल सकते है तब अंत में निम्बू का रस मत डालियेगा
- चीनी डालने से हरी सब्जियों का स्वाद बड़ जाता है
- इस तोरी की सब्जी का आनंद लिपटे लिपटे रसे के साथ ज़्यादा आता है
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