Ice cream With Jaggery | आइस क्रीम गुड़ वाली
Ice Cream with Jaggery
Ingredients :
Milk - 5 cups (1litre)Jaggery - 1 cup
Cornflour - 4 tbsp
Milk powder - 4 tbsp
Cream (Malai) - 1 cup
Almonds (peeled and chopped) - 2 tbsp.
Pistachios (chopped) - 2 tbsp
Green Cardamom powder - 1 tsp
2. Add 1/2 cup milk and whisk it well so that there are no lumps.
3. Keep it aside
4. In a sauce pan, bring remaining milk to boil
5. Now add milk powder mixture and keep cooking until it becomes slightly thick and coats the laddle
Method :
1. In a small mixing bowl take milk powder, then add cornflour and mix well with a spoon.2. Add 1/2 cup milk and whisk it well so that there are no lumps.
3. Keep it aside
4. In a sauce pan, bring remaining milk to boil
5. Now add milk powder mixture and keep cooking until it becomes slightly thick and coats the laddle
6. Now add jaggery and mix well until jaggery completely dissolves
7. Switch off the flame and set aside to cool.
8. Once completely cool, beat it in a mixer to form a smooth mixture
7. Switch off the flame and set aside to cool.
8. Once completely cool, beat it in a mixer to form a smooth mixture
9. Now add cream and mix in a mixer
10. Add cardamom powder and mix well
11. Transfer to freezer proof container (flat box) and freeze for 45 minutes
12. Take it out from freezer and mix it
12. Take it out from freezer and mix it
13. Again freeze for 45 minutes. Take it out and mix it
14. Repeat this process for 3-4 times more.
15. Finally add 1 tbsp almonds, 1 tbsp pistachios and freeze it for at least 8 hours.
15. Finally add 1 tbsp almonds, 1 tbsp pistachios and freeze it for at least 8 hours.
16. For serving, take it out and leave it for 2-3 minutes
17. Scoop, garnish with almonds and pistachios or chocolate chips and serve immediately.
आइस क्रीम गुड़ वाली
सामग्री :
दूध - ५ कप (१ लीटर)
गुड़ - १ कप
कॉर्नफ्लोर- ४ टेबल स्पून
कॉर्नफ्लोर- ४ टेबल स्पून
मिल्क पाउडर - ४ टेबल स्पून
क्रीम (मलाई) - १ कप
बादाम (कटे हुए) - २ टेबल स्पून
पिस्ता (कटे हुए) - २ टेबल स्पून
हरी इलाइची पाउडर - १ टी स्पून
बादाम (कटे हुए) - २ टेबल स्पून
पिस्ता (कटे हुए) - २ टेबल स्पून
हरी इलाइची पाउडर - १ टी स्पून
विधि :
१. एक बाउल में मिल्क पाउडर और कॉर्नफ्लोर डालें और अच्छे से मिलाएं
२. १/२ कप दूध डालें और अच्छे से चलाते हुए मिलाएं ताकि कोई गाँठ न रहे
२. १/२ कप दूध डालें और अच्छे से चलाते हुए मिलाएं ताकि कोई गाँठ न रहे
३. इसे एक तरफ रख दें.
४. एक सॉस पैन में बचा हुआ दूध उबलने रखें
५. जब उबाल आये तब मिल्क पाउडर का मिश्रण डालें और तब तक पकाएं जब तक दूध हल्का गाढ़ा हो जाये और चम्मच पर चिपकने लगे
४. एक सॉस पैन में बचा हुआ दूध उबलने रखें
५. जब उबाल आये तब मिल्क पाउडर का मिश्रण डालें और तब तक पकाएं जब तक दूध हल्का गाढ़ा हो जाये और चम्मच पर चिपकने लगे
६. अब गुड़ डालें और अच्छे से मिलाएं
७. आंच से उतार लें और ठंडा होने दें
८. जब ठंडा हो जाये तब मिक्सर में डाल कर फेंट लें ताकि मिश्रण एक सार हो जाये
७. आंच से उतार लें और ठंडा होने दें
८. जब ठंडा हो जाये तब मिक्सर में डाल कर फेंट लें ताकि मिश्रण एक सार हो जाये
९. क्रीम डालें और मिक्सर में अच्छे से मिलाएं
१०. इलाइची पाउडर डाल कर अच्छे से मिलाएं
११. फ्रीजर में रखने वाले बर्तन में डालें और ४५ मिनट के लिए फ्रीजर में रख दें
१२. फ्रीजर से निकाल कर अच्छे से मिलाएं
१३. फिर से ४५ मिनट के लिए फ्रीज करें. फ्रीजर से निकाल कर अच्छे से मिलाएं
१४. इस क्रिया को ३-४ बार और करें
१५. अंत में बादाम, पिस्ता डालें और अच्छे से मिलाएं . कम से कम ८ घंटे के लिए फ्रीज़ करें
१६. आइस क्रीम परोसने से पहले इसे २-३ मिनट के लिए बाहर निकाल कर रखें
१७. आइस क्रीम स्कूप से निकाल कर बादाम पिस्ता या चॉकलेट चिप्स से सजा कर तुरंत परोसें
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