Mango Lassi | आम की लस्सी

Mango Lassi 



Ingredients :

Ripe mangoes -  3 to 4 
Curd (chilled) - 2 cups
Milk - 1/2 cup  (optional)
Sugar - 4 tbsp
Green cardamom powder - 1/2 tsp
Saffron strands - 8-10
Pistachios (chopped) - 1 tbsp
Mint leaves (for garnish)
Almonds (chopped) - 1 tbsp

Method :

1. Rinse, peel and chop the mangoes (about 2 cups of chopped mangoes). 
2. Add the chopped mangoes in a blender. (leave 1 tbsp chopped mangoes aside)
3. Add sugar and cardamom powder
5. Blend everything until smooth. The consistency is pulpy and mushy without any fine chunks of mangoes.
6. Add curd (dahi) or yogurt. 
7. If you want a slightly thin consistency, add some milk to the lassi 
8. Blend until all the ingredients are mixed evenly and the yogurt has become smooth
9. Pour mango lassi in glasses.
10. Garnish with saffron and pistachios / garnish with mint leaves / garnish with sliced almonds / garnish with mango chunks.
11. Serve straightaway.

Tips to Remember:

  • Mangoes should be pulpy, juicy, fleshy and have a sweet taste. Do not use mangoes that are fibrous or stringy.
  • If fresh mangoes are not available, then only opt for frozen mango chunks or canned mango pulp.
  • If you are planning ahead, put the chopped mango in the freezer for some while so they are cold for the lassi.
  • Preferrably use whole milk yogurt and whole milk when making lassi.
  • Yogurt should not be sour. If yogurt is sour add little more sweetener
  • You can choose to omit adding any of the sweeteners if you prefer or if the mangoes are very sweet.
  • Sweeteners like coconut sugar, palm sugar, jaggery, raw unrefined sugar, maple syrup and honey are some options that can be used in place of sugar
  • This fresh mango lassi can be refrigerated for up to a day. 
  • Use almond milk yogurt and almond milk to make the mango lassi vegan.

आम की लस्सी 

सामग्री :

पके हुए आम - ३-४ 
दही (ठंडा) - २ कप
दूध - १/२ कप (ऐच्छिक)
चीनी - ४ टेबल स्पून  
हरी इलाइची पाउडर - १/२ टी स्पून 
केसर - ८-१०
पिस्ता (कटा हुआ) - १ टेबल स्पून
पुदीना पत्ते (सजाने के लिए)
बादाम (कटा हुआ) -१ टेबल स्पून 

विधि :

१. आम को धो कर, छील कर काट लें (करीब २ कप कटा हुआ आम)
२. कटे हुए अम्म को एक ब्लेंडर में डालें ( १ टेबल स्पून आम के टुकड़ों को अलग रख दें)
३. इसमें चीनी और इलाइची पाउडर डालें 
४. एक दम महीन पीस लें. पिसा हुआ मिश्रण एकदम मुलायम और गूदेदार बिना आम के टुकड़ों के होना चाहिए
५. दही डालें. ध्यान रखें की दही खट्टा न हो 
६. अगर आपको थोड़ी पतली लस्सी पसंद हो तो थोड़ा दूध डालें 
७. ब्लेंडर में अच्छे से चला कर एकदम एकसार कर लें 
८. आम की लस्सी को ग्लासेज में निकाल लें
९. केसर और पिस्ता से सजायें / पुदीने के पत्ते से सजायें / कटे हुए बादाम से सजायें / आम के टुकड़ों से सजायें 
१०. तुरंत परोसें  

सुझाव :

  • आम गूदेदार, रसेदार और मीठा होना चाहिये. रेशेदार आम का प्रयोग न करें 
  • अगर ताज़े आम नहीं हों तभी फ्रोज़न या डिब्बा बंद आम या आम के गूदे का प्रयोग करें 
  • अगर आपने पहले से ही योजना करी हो तो आम के टुकड़ों को थोड़ी देर के लिए फ्रीजर में रख दें जिससे वह लस्सी में डालने के लिए एकदम ठन्डे हों 
  • बेहतर होगा अगर आप फुल क्रीम दूध का दही और फुल क्रीम दूध का ही प्रयोग करें 
  • अगर आप कम मीठा खाते हों या आम बहुत मीठे हों तो आप चाहें तो लस्सी में चीनी न डालें  
  • अगर दही खट्टा है तो थोड़ा सा मीठा ज़्यादा डालें  
  • चीनी की जगह कोकोनट शुगर, पाम शुगर, गुड़, मेपल सिरप या शहद का प्रयोग कर सकते हैं
  • इस ताज़ी आम की लस्सी को एक दिन तक फ्रिज में रख सकते हैं 
  • लस्सी को वीगन बनाने के लिए आलमंड मिल्क का दही और आलमंड मिल्क का प्रयोग करें 

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