Karela (Bitter gourd) Pickle | करेला का अचार
Karela Pickle
Ingredients :
Karela (raw and medium size)- 500 gms
Salt - 2 tsp
Fennel seeds - 8 tbsp
Fenugreek seeds - 2 tsp
Cumin seeds - 2 tsp
Carom seeds - 2 tsp
Yellow mustard seeds - 6 tbsp
Hing - 1 tsp
Black Pepper - 20 - 25
Mustard Oil - 1.5 cup
Turmeric powder - 2 tsp
Kashmiri Red chilli powder - 2 tbsp
Black Salt - 2 tsp
Kalonji - 1 tsp
Lemon - 4
Vinegar - 4 tbsp
2. Remove stalks from both ends and cut them into 1/2 inch thick roundels
3. Transfer the chopped karela in a bowl
4. Add 1 tsp salt and mix well
5. Cover and keep aside for 1 hour
6. Now sieve the karela so that the water is removed from karelas.
7. Leave them for 5 minutes in the sieve to remove the water nicely
8. Place the karela pieces on a clean cloth one by one to dry them under the Sun or under the fan
9. Dry roast fennel seeds, fenugreek seeds, cumin seeds, carom seeds by stirring continuously for 2 minutes on low flame
10. Add mustard seeds, hing, black pepper and roast for 1 minute more
11. Let the roasted masalas cool down little
12. Grind these masalas coarsely
13. Heat oil in a pan till fumes start coming
14. Remove from heat and let it cool little
15. Add turmeric powder in oil while it is hot
16. Add karelas in it and mix well
17. Add grounded masala, kashmiri red chilli powder, 1 tsp salt, black salt, kalonji and mix nicely
18. Transfer the achar to a bowl
19. Squeeze lemon juice on the achar and add vinegar in it and mix
20. Cover the pickle with muslin cloth and keep it in Sun for 3 days
21. Transfer the prepared pickle in a clean and dry ceramic or glass container
22. Enjoy the Karela Pickle for 1 year or more
Salt - 2 tsp
Fennel seeds - 8 tbsp
Fenugreek seeds - 2 tsp
Cumin seeds - 2 tsp
Carom seeds - 2 tsp
Yellow mustard seeds - 6 tbsp
Hing - 1 tsp
Black Pepper - 20 - 25
Mustard Oil - 1.5 cup
Turmeric powder - 2 tsp
Kashmiri Red chilli powder - 2 tbsp
Black Salt - 2 tsp
Kalonji - 1 tsp
Lemon - 4
Vinegar - 4 tbsp
Method :
1. Wash karela nicely and then make them dry completely2. Remove stalks from both ends and cut them into 1/2 inch thick roundels
3. Transfer the chopped karela in a bowl
4. Add 1 tsp salt and mix well
5. Cover and keep aside for 1 hour
6. Now sieve the karela so that the water is removed from karelas.
7. Leave them for 5 minutes in the sieve to remove the water nicely
8. Place the karela pieces on a clean cloth one by one to dry them under the Sun or under the fan
9. Dry roast fennel seeds, fenugreek seeds, cumin seeds, carom seeds by stirring continuously for 2 minutes on low flame
10. Add mustard seeds, hing, black pepper and roast for 1 minute more
11. Let the roasted masalas cool down little
12. Grind these masalas coarsely
13. Heat oil in a pan till fumes start coming
14. Remove from heat and let it cool little
15. Add turmeric powder in oil while it is hot
16. Add karelas in it and mix well
17. Add grounded masala, kashmiri red chilli powder, 1 tsp salt, black salt, kalonji and mix nicely
18. Transfer the achar to a bowl
19. Squeeze lemon juice on the achar and add vinegar in it and mix
20. Cover the pickle with muslin cloth and keep it in Sun for 3 days
21. Transfer the prepared pickle in a clean and dry ceramic or glass container
22. Enjoy the Karela Pickle for 1 year or more
करेला का अचार
सामग्री :
करेला (कच्चा और माध्यम आकार का) - ५०० ग्राम
नमक - २ टी स्पून
सौंफ - ८ टेबल स्पून
मेथी दाना - २ टी स्पून
जीरा - २ टी स्पून
अजवाइन - २ टी स्पून
पीली सरसों - ६ टेबल स्पून
हींग - १ टी स्पून
काली मिर्च - २० -२५
सरसों का तेल - १.५ कप
हल्दी पाउडर - २ टी स्पून
कश्मीरी लाल मिर्च पाउडर - २ टेबल स्पून
काला नमक - २ टी स्पून
कालोजी - १ टी स्पून
निम्बू - ४
सिरका - ४ टेबल स्पून
विधि :
१. करेला को अच्छे से धो कर पूरी तरह सूखा लीजिये
२. दोनों तरफ के सिरे हटा कर १/२ इंच मोटे गोलाकार टुकड़े काट लीजिये
३. कटे हुए करेलों को एक बाउल में डालें
४. इसमें १ टी स्पून नमक डालें और अच्छे से मिलायें
५. ढक कर १ घंटे के लिए एक तरफ रख दें
६. अब करेलों को छान लें ताकि करेलों से पानी निकल जाये
७. करेलों को छलनी में ५ मिनट तक छोड़ दें ताकि पानी अच्छे से निकल जाये
८. करेले को टुकड़ों के साफ़ कपडे पर एक एक कर के फैलायें और इन्हे धुप में या पंखे में सुखायें
९. सौंफ, मेथी दाना, जीरा, अजवाइन को बराबर चलाते हुए २ मिनट तक धीमी आंच पर सूखा भून लें
१०. सरसों के दाने, हींग, काली मिर्च डालें और १ मिनट और भूनें
११. भुने मसालों को ठंडा होने दें
१२. इन मसालों को दरदरा पीस लें
१३. एक पैन में तेल गरम करें जब तक धुआं निकलने लगे
१४. आंच से उतार कर ठंडा होने दें
१५. जब तेल हल्का गरम हो तो हल्दी पाउडर डाल दें
१६. करेला डालें और मिला लें
१७. पिसा हुआ मसाला , लाल मिर्च पाउडर, १ टी स्पून नमक, काला नमक, कलोंजी डालें और अच्छे से मिलायें
१८. अचार को एक बाउल में निकाल लें
१९. निम्बू का रस डालें और सिरका डाल कर मिलायें
२०. अचार को मलमल के कपडे से ढक कर धुप में ३ दिन रखें
२१. तैयार अचार को साफ़ और सूखे चीनी मिटटी या शीशे के बर्तन में डाल दें
२२. करेले के अचार का आनंद १ साल या उससे भी ज्यादा तक लीजिये
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