Potato Pickle | आलू का अचार
Potato Pickle
Ingredients:
Small Potatoes - 500 gmsHing (Asafoetida) - 1/4 tsp
Mustard Oil - 50 gm (1/4 cup)
Yellow Mustard Seeds - 1 tbsp (grounded)
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Red Chilly Powder - 1/2 tsp
Vinegar - 1/2 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Mustard Oil - 50 gm (1/4 cup)
Yellow Mustard Seeds - 1 tbsp (grounded)
Turmeric Powder - 1/2 tsp
Red Chilly Powder - 1/2 tsp
Vinegar - 1/2 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Method:
1. Boil potatoes for 2 whistles in cooker2. Take them out in a colander and let them cool a bit
3. Peel the boiled potatoes
4. Cut each potato into two pieces
5. Dry the potato pieces 4-5 hours in the sun
6. When all the water has dried then put the potato pieces in a big bowl
7. Add yellow mustard, salt, red chilly powder, turmeric powder, oil and hing
8. Mix properly
9. Now mix vinegar
10. Cover the Bowl with a clean muslin cloth
4. Cut each potato into two pieces
5. Dry the potato pieces 4-5 hours in the sun
6. When all the water has dried then put the potato pieces in a big bowl
7. Add yellow mustard, salt, red chilly powder, turmeric powder, oil and hing
8. Mix properly
9. Now mix vinegar
10. Cover the Bowl with a clean muslin cloth
11. Keep the pickle in sun for 3-4 days
12. Stir the pickle once every day with a clean and dry spoon
13. Potato pickle is ready. Fill the pickle in a dry glass container
12. Stir the pickle once every day with a clean and dry spoon
13. Potato pickle is ready. Fill the pickle in a dry glass container
14. Enjoy the Potato pickle with everyday meal
Tips to Remember :
- In place of baby potatoes you can use normal size potatoes and cut them into small pieces
- In place of yellow mustard, black mustard or rai can be used. Although yellow mustard gives a beautiful colour to the pickle
- You can start having the pickle from the first day but it will taste better after 3-4 days when the flavour of spices has been absorbed by the potatoes
- This pickle can be stored up to a month
- To increase its shelf life keep pickle in fridge or put oil enough to submerge the pickle
- Make sure to use a clean and dry spoon to take out pickle from the bottle
आलू का अचार
सामग्री:
छोटे आलू - ५०० ग्रामहींग - १/४ छोटा चम्मच
सरसों का तेल - ५० ग्राम (१/४ कप)
पीली / काली सरसों के दाने - १ बड़े चम्मच (पिसे हुए)
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
हल्दी पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
लाल मिर्च पाउडर - १/२ छोटा चम्मच
सिरका - १/२ बड़ा चम्मच
नमक - १ छोटा चम्मच
२. उबले आलू को एक छलनी में निकाल कर थोड़ा ठंडा होने दें
विधि:
१. आलू को कुकर में २ सीटी आने तक उबाल लें२. उबले आलू को एक छलनी में निकाल कर थोड़ा ठंडा होने दें
३. उबले आलू को छील लें
४. हर आलू को दो टुकड़े में काट लें
५. आलू के टुकड़ों को सूखने के लिए ४-५ घंटे के लिए धूप में रखें
६. जब पानी अच्छे से सूख जाये तब आलू के टुकड़ों को एक बड़े बर्तन में डालें
७. पिसी सरसों, २ छोटे चम्मच नमक, लाल मिर्च पाउडर, हल्दी पाउडर, तेल और हींग डालें
८. अच्छे से मिलायें
९. अब सिरका मिलायें
१०. बर्तन को साफ़ मलमल के कपड़े से ढक दें
११. अचार को धूप में ३-४ दिन के लिए रखें
१२. अचार को दिन में एक बार अच्छे से चलायें
१३. आलू का अचार तैयार है . एक सूखे शीशे के बर्तन में अचार को भर दें
१४. आलू के अचार का आनंद किसी भी समय के खाने के साथ लें
सुझाव :
- छोटे आलू की जगह सामान्य आकार के आलू को छोटा छोटा काट कर प्रयोग कर सकते हैं
- पीली सरसों की जगह काली सरसों या राई का प्रयोग कर सकते हैं . हालाँकि पीली सरसों से अचार देखने में बहुत सुन्दर लगता है
- आप चाहें तो अचार को पहले दिन से खा सकते हैं परन्तु अचार का स्वाद ३-४ दिन बाद ज्यादा अच्छा लगेगा जब आलू में मसालों का स्वाद पेबस्त हो जायेगा
- ये अचार को एक महीने तक रखा जा सकता है
- इसको ज्यादा दिन तक रखने के लिए अचार को फ्रिज में रखें या इतना तेल डाल दें की आलू के टुकड़े उसमे डूब जायें
- अचार को जब भी निकालें एक साफ़ और सूखे चम्मच का प्रयोग करें
Comments
Post a Comment