Tricolour Healthy Baked Crackers | तिरंगे बेक्ड क्रैकर्स

Tricolour Healthy Baked Crackers



Ingredients :

Whole wheat flour - 3/4 cup
Oat flour- 1/4 cup
Refined oil- 2 tbsp
Salt- 1 tsp
Baking powder - 1/2 tsp
Red chilly powder - 1/4 tsp
Garam masala powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Cashews - 7
Sesame seeds - 1 tbsp
All purpose flour - 1/4 cup
Carrots (grated) - 1/2 cup
Spinach (chopped) - 1/2 cup

Method :

1.  Put spinach and carrots separately on a colander and place it on a pan with boiling water
2. Cover and steam it for 4-5 minutes
3. Let them cool and then make puree of spinach and carrots separately without adding water
4. In a mixing bowl mix whole wheat flour, oat flour, salt, 2 tbsp oil, baking powder, red chilli powder, garam masala powder, coriander powder
5. Keep 2 tbsp mixture aside and divide remaining mixture into two parts and keep them in separate bowls
6. Add spinach puree to one part and knead a dough. Add water only if required
7. Add carrot puree to other part and knead a dough. Add water only if required
8. Powder cashew and sesame seeds in a spice grinder
9. Add cashew powder mix to the 2 tbsp flour mixture kept aside
10. Add all purpose flour and mix nicely
11. Make a dough of this mixture by adding water little by little
12. Using 2 sheets of butter paper, roll out each dough separately into a thin layer
13. Cut out strips of the rolled layers
14. Place a strip of each colour in the order of indian flag touching each other and gently bind with fingers at the edges
15. Cut out squares and place on a baking tray lined with silver foil
16. Poke holes with a fork
17. Bake at 180 C in a pre heated oven for 20 -22 minutes 
18. Enjoy these tasty patriotic crackers
19. Cool completely before storing in an air tight box

तिरंगे बेक्ड क्रैकर्स 

सामग्री :

आटा - ३/४ कप  
ओट्स का आटा - १/४ कप
रिफाइंड तेल - २ टेबल स्पून 
नमक - १ टी स्पून 
बेकिंग पाउडर - १/२ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/४ टी स्पून 
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून 
धनिया पाउडर - १ टी स्पून 
काजू - ७ 
तिल - १ टेबल स्पून 
मैदा - १/४ कप 
गाजर (कसी हुई) - १/२ कप 
पालक (कटी हुई) - १/२ कप 

विधि :

१. पालक और गाजर को एक छलनी में अलग अलग रख कर उसे एक खौलते पानी के बर्तन के ऊपर रखें 
२. ढक कर ४-५ मिनट भाप में पका लें 
३. अब इसे ठंडा होने दें और फिर पालक और गाजर को बिना पानी डेल अलग अलग पीस लें 
४. एक बड़ी थाली में आटा, ओट्स का आटा, २ टेबल स्पून तेल, नमक, बेकिंग पाउडर, लाला मिर्च पाउडर, गरम मसाला पाउडर, धनिया पाउडर मिलायें 
५. २ टेबल स्पून मिश्रण अलग हटा कर बाकी मिश्रण को दो भागों में बाँट कर अलग अलग बाउल में रखें 
६. एक भाग में पिसा पालक डाल कर गूंथ लें.  आवश्यकता हो तभी पानी डालें 
७. दुसरे भाग में पिसी गाजर डाल कर गूंथ लें. आवश्यकता हो तभी पानी डालें
८. काजू और तिल को ग्राइंडर में पीस लें 
९. काजू मिश्रण को अलग रखे हुए आटे मिश्रण में डालें 
१०. इसमें मैदा डालें और अच्छे से मिलायें 
११. इस मिश्रण में थोड़ा थोड़ा पानी डाल कर गूंथ लें 
१२. बटर पेपर के बीच में रख कर हर गूंथे हुए आटे को अलग अलग पतला बेल लें 
१३. बेले हुए परत की पट्टी काट लें 
१४. हर रंग की एक पट्टी को दुसरे रंग की पट्टी से चिपका कर रखें (भारतीय ध्वज के रंग अनुसार) और उँगलियों से किनारों को चिपका लें 
१५. क्रैकर के आकर में काट लें और सिल्वर फॉयल लगी चिकनी बेकिंग ट्रे पर रखें 
१६. फोर्क से छेद कर लें 
१७. १८० डिग्री पर गरम किये ओवन में २०-२२ मिनट के लिए बेक करें 
१८. तिरंगे ध्वज का सम्मान करते हुए इन स्वादिष्ट क्रैकर का मज़ा लें 
१९. हवा बंद डब्बे में रखने से पहले इन्हे अच्छे से ठंडा होने दें 
   

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