Baked Vegetable in White Sauce | बेक्ड वेजिटेबल इन वाइट सॉस

Baked Vegetable in White Sauce



Ingredients :

Oil - 1 tbsp
Butter - 3 tbsp
Cheese (finely chopped) - 4 tbsp
All purpose flour (Maida) - 2 tbsp
Carrots (batons) - 1/2 cup
Cauliflower florets - 1 cup
Broccoli florets (blanched) - 1 cup
Beans (batons) - 1/2 cup
Red Capsicum/ Bell pepper (cubes) - 1/2 cup
Yellow Capsicum / Bell pepper (cubes) - 1/2 cup
Green Capsicum (cubes) - 1/2 cup
Peas - 1/2 cup
Garlic (chopped) - 1 tbsp
Milk (chiled) - 2 cups
Black pepper powder - 1 tsp
Salt - 1 tsp
Pineapple cubes - 1/4 cup

Method :

1. Take 2 tbsp butter in a pan and add 2 tbsp maida in it and mix well
2. Cook on low flame for 2-3 minutes and keep stirring
3. Add 2 cups of chilled milk and cook on low flame until it becomes slightly thick
4. Keep stirring and make sure there are no lumps
5. Add 1/2 tsp salt, 1/2 tsp black pepper powder and mix well
6. Cook till the white sauce starts sticking to the ladle
7. Add 2 tbsp chopped cheese, mix well and turn off the heat
8. White sauce is ready
9. In another pan add 1 tbsp oil
10. Now add 1 tbsp butter, garlic and saute for some time
11. Add beans, carrots and saute for 2 minutes
12. Now add cauliflower florets, peas and saute for a minute
13. Add broccoli florets, green capsicum, red capsicum, yellow capsicum and mix well
14. Saute for 3 to 4 minutes
15. Add 1/2 tsp salt, 1/2 tsp black pepper powder and mix well
16. Add pineapple cubes and saute for a minute
17. Add vegetables to prepared white sauce and mix well
18. Transfer the vegetables in white sauce in a greased baking dish
19. Sprinkle 2 tbsp finely chopped cheese
20. Keep it in preheated oven at 180 C for 15 minutes or till the top layer is slightly brown
21. Baked Vegetables in White Sauce is ready

बेक्ड वेजिटेबल इन वाइट सॉस 

सामग्री :

तेल - १ टेबल स्पून
मक्खन - ३ टेबल स्पून 
चीज़ (बारीक कटी) - ४ टेबल स्पून
मैदा - २ टेबल स्पून
गाजर (लम्बे टुकड़े) - १/२ कप
गोभी के छोटे टुकड़े - १ कप
ब्रोक्कोली के छोटे टुकड़े (ब्लांच्ड) - १ कप   
बीन्स (लम्बे टुकड़े) - १/२ कप
लाल शिमला मिर्च (क्यूब्स) - १/२ कप 
पीली शिमला मिर्च (क्यूब्स) - १/२ कप 
हरी शिमला मिर्च (क्यूब्स) - १/२ कप   
मटर - १/२ कप
लहसुन (कटा हुआ) - १ टेबल स्पून
दूध (ठंडा) - २ कप
काली मिर्च पाउडर - १ टी स्पून
नमक - १ टी स्पून 
अनानास क्यूब्स - १/४ कप

विधि :

१. एक पैन में २ टेबल स्पून मक्खन लें और इसमें २ टेबल स्पून मैदा डाल कर अच्छे से मिलायें
२. धीमी आंच पर लगातार चलाते हुए २-३ मिनट पकायें
३. २ कप एकदम ठंडा दूध डालें और धीमे आंच पर थोड़ा गाढ़ा होने तक पकायें 
४. चलाते रहें ताकि गुठलियां न पद जायें
५. १/२ टी स्पून नमक, १/२ टी स्पून काली मिर्च पाउडर डालें और मिलायें 
६. तब तक पकायें जब तक वाइट सॉस कलछी पर चिपकती हुई दिखने लगे
७. २ टेबल स्पून चीज़ के टुकड़े डालें , अच्छे से मिलायें और आंच बंद कर दें 
८. वाइट सॉस तैयार है 
९. दुसरे पैन में १ टेबल स्पून तेल डालें
१०. अब इसमें १ टेबल स्पून मक्खन , लहसुन डालें और थोड़ा भूनें 
११. बीन्स, गाजर डालें और २ मिनट भूनें 
१२. अब गोभी के टुकड़े, मटर डालें और एक मिनट भूनें 
१३. ब्रोक्कोली के टुकड़े, हरी शिमला मिर्च, लाल शिमला मिर्च, पीली शिमला मिर्च डालें और मिलायें 
१४. ३ से ४ मिनट तक भूनें 
१५. १/२ टी स्पून नमक, १/२ टी स्पून काली मिर्च पाउडर डालें और मिलायें 
१६. अनानास क्यूब्स डालें और एक मिनट पकायें 
१७. सब्जियों को तैयार वाइट सॉस में डालें और अच्छे से मिलायें 
१८. एक चिकने बर्तन में सब्जियों को डाल दें 
१९. २ टेबल स्पून बारीक कटी चीज़ को इसके ऊपर डालें 
२०. इसे गरम किये हुए ओवन में १८० से तापमान पर १५ मिनट के लिए रखें या जब तक ऊपर की सतह हलकी भूरी हो जाये 
२१. बेक्ड वेजिटेबल इन वाइट सॉस तैयार है 



Comments

Popular posts from this blog

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े

Namkeen Papdi | Swal Papdi | Triangular Papdi | नमकीन पापड़ी | स्वाल पापड़ी | तिकोनी पापड़ी