Carrot Halwa with Jaggery | गाजर का हलवा (गुड़ वाला)
Gajar Ka Halwa (With Jaggery)
Ingredients:
Carrot - 1 kgDesi Ghee - 1/2 cup
Jaggery - 1 cup
Full cream Milk - 1 litre
Green Cardamom Powder - 2 tsp
Almonds -8- 10
Pistachios (chopped) - 1 tbsp
Cashews (chopped) - 1 tbsp
Raisins (chopped) - 1 tbsp
2. Wash them thoroughly under cold water to remove all the dirt
3. Peel the Carrots
4. Grate the carrots
5. Heat Ghee in a heavy bottom pan
6. Add Carrots and saute for 4-5 minutes or till carrot becomes soft
Raisins (chopped) - 1 tbsp
Method:
1. Trim the top and bottom of carrots2. Wash them thoroughly under cold water to remove all the dirt
3. Peel the Carrots
4. Grate the carrots
5. Heat Ghee in a heavy bottom pan
6. Add Carrots and saute for 4-5 minutes or till carrot becomes soft
7. Add Milk and cook on high flame till the milk is nicely absorbed and evaporated
8. Keep stirring occasionally otherwise it will burn from the bottom
9. Lower the flame and add jaggery, cardamom powder, raisins and mix well
9. Lower the flame and add jaggery, cardamom powder, raisins and mix well
10. Carrots will become watery and keep sauteing on Medium Low heat
11. Cook till all the liquid has evaporated
12. Blanch Almonds and peel them
13. Chop Almonds
14. Once the water in carrots has dried, add cashews, half of the chopped almonds, 1/2 tbsp pistachios
12. Blanch Almonds and peel them
13. Chop Almonds
14. Once the water in carrots has dried, add cashews, half of the chopped almonds, 1/2 tbsp pistachios
15. Saute for 2-3 minutes more
16. Cook till the halwa starts leaving the sides of the pan
17. The Carrot halwa with jaggery is ready
18. Garnish it with almonds and pistachios and serve hot!!!
17. The Carrot halwa with jaggery is ready
18. Garnish it with almonds and pistachios and serve hot!!!
Tips to Remember :
- Wash carrots carefully. Sometimes a lot of dirt stuck inside its skin and comes in mouth while eating.
- Keep stirring or else halwa will burn from the bottom of the pan.
- Adjust jaggery as per your taste. You can add more if you like a sweeter version.
- Halwa stays good for 5-6 days if kept in the fridge.
- Carrot halwa with jaggery may have a dark color depending on the variety of jaggery.
गाजर का हलवा (गुड़ वाला)
सामग्री :
गाजर - १ किलोदेसी घी - १/२ कप
गुड़ - १ कप
फुल क्रीम दूध - १ लीटर
हरी इलाइची पाउडर - १ छोटे चम्मच
बादाम - ८-१०
पिस्ता (कटा हुआ) - १ टेबल स्पून
काजू (कटा हुआ) - १ टेबल स्पून
किशमिश (कटी हुई) - १ टेबल स्पून
विधि :
१. गाजर के ऊपर और नीचे के सिरे काट दीजिये२. पानी से अच्छे से धो लें ताकि साड़ी मिटटी निकल जाये
३. गाजर को छील लीजिये
४. गाजर को कस लीजिये
५. घी को एक कड़ाही या पैन में गरम करें
६. गाजर डालें और ४-५ मिनट तक या जब तक गाजर मुलायम हो जाये, भूनें
७. दूध डालें और तेज़ आंच पर तब तक पकाएं जब तक सारा दूध करीब करीब सूख जाये
८. बीच बीच में चलाते रहें ताकि नीचे से जल ना जाये
९. आंच को धीमा कर दें और गुड़, किशमिश, इलाइची पाउडर डाल कर मिलायें
१०. गाजर में बहुत पानी हो जायेगा और उसे मध्यम आंच पर पकने दें
११. इसे तब तक पकायें जब तक पानी सूख जाये
१२. बादाम को गरम पानी में भिगो कर छील लें
१२. बादाम को गरम पानी में भिगो कर छील लें
१३. बादाम को काट लें
१४. जब गाजर में पानी सूख जाये, काजू, आधे बादाम, १/२ टेबल स्पून पिस्ता डालें
१४. जब गाजर में पानी सूख जाये, काजू, आधे बादाम, १/२ टेबल स्पून पिस्ता डालें
१५. २-३ मिनट तक और पकायें
१६. तब तक पकायें जब तक हलवा कड़ाही के किनारों को छोड़ने लगे
१७. गुड़ वाला गाजर का हलवा तैयार है
१८. बादाम और पिस्ता से सजायें और गरम गरम परोसें
सुझाव :
- गाजर को अच्छे से धो लें . कभी कभी गाजर में बहुत मट्टी लगी होती है और खाते समय मुंह में आती है
- गाजर को बीच बीच में चलाते रहें वर्ना हलवा नीचे से जलने लगेगा
- गुड़ की मात्रा अपने स्वाद अनुसार डालें .अगर ज्यादा मीठा पसंद हो तो और गुड़ डाल लें
- हलवा फ्रिज में ५-६ दिन तक रख कर खाया जा सकता है
- गुड़ का गाजर का हलवा गुड़ की वजह से रंग में थोड़ा गाढ़ा होता है
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