Green Chiili Thecha | हरी मिर्च ठेचा

Green Chilli Thecha



Ingredients :

Green chillies (chopped) - 1/4 cup
Raw peanuts - 3 tbsp
Oil - 2 tsp
Garlic (roughly chopped) - 2 tbsp
Green Coriander (roughly chopped) - 1/4 cup
Salt - 1/2 tsp or as per taste

Method:

1. Dry roast peanuts on medium flame for 3-4 minutes while stirring continuously
2. Remove and deskin the peanuts
3. Heat the oil in a pan and add the green chillies and mix well
4. Cover and cook on medium heat for 2 minutes while stirring occasionally
5. Add garlic and saute on medium flame for 1 minute
6. Allow the mixture to cool completely
7. Once cooled, add peanuts, green coriander, salt and chili garlic mixture in a blender jar
8. Blend it to a coarse mixture
9. Store the green chilli thecha in an air tight container and refrigerate
10. You can enjoy Green Chilli Thecha for 2-3 days if kept in refrigerator

हरी मिर्च ठेचा 

सामग्री:

हरी मिर्च (कटी हुई) - १/४ कप
कच्ची मूंगफली - ३ टेबल स्पून
तेल - २ टी स्पून 
लहसुन (कटा हुआ) - २ टेबल स्पून
हरी धनिया (कटी हुई) - १/४ कप
नमक - १/२ टी स्पून या स्वाद अनुसार

विधि :

१. मूंगफली को मध्यम आंच पर ३-४ मिनट लगातार चलाते हुए सूखा भून लें 
२. निकाल कर मूंगफली के छिलके हटा लें 
३. एक पैन में तेल गरम करें और हरी मिर्च डाल कर अच्छे से मिलायें 
४. ढक कर मध्यम आंच पर बीच बीच में चलाते हुए पकायें
५. लहसुन डालें और १ मिनट तक पकायें 
६. मिश्रण को ठंडा होने दें
७. जब ठंडा हो जाये तब ब्लेंडर में मूंगफली, धनिया, नमक और मिर्च लहसुन का मिश्रण डालें
८. दरदरा पीस लें 
९. हरी मिर्च ठेचा को एक हवा बंद बर्तन में रख कर फ्रिज में रख दें 
१०. आप हरी मिर्च ठेचा का आनंद फ्रिज में रख कर २-३ दिन तक ले सकते हैं.


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