Makke Ki Idli | Maize Flour Idli | मक्के की इडली

Makke Ki Idli



Ingredients :

Maize Flour (Makki ka atta) - 1 cup
Curd (whisked) - 1 cup
Oil - 2-3 tbsp
Green coriander (finely chopped) - 1-2 tbsp
Kari Patta - 10-12
Chan dal - 1 tsp
Urad dal - 1 tsp
Green chillies (finely chopped) - 2
Ginger (grated) - 1 tbsp
Mustard seeds - 1 tsp
Eno fruit salt - 3/4 tsp
Salt - 1 tsp

Method :

1. Heat 2 tbsp oil in a pan
2. Add mustard seeds and let them splutter
3. Now add chana dal, urad dal and fry till they become light brown
4. Now add curry leaves, green chilly, ginger
5. Add Makki ka atta and stirring continuously roast it for 2-3 minutes
6. Take out the roasted atta in a bowl
7. Add curd to it
8. Add green coriander, salt and mix nicely
9. Add about 1/2 cup water little by little to make a batter of idli batter consistency
10. Let the batter rest for 10 minutes
11. Heat water in an Idli pot or cooker and oil the idli plates
12. Add little more water to the batter if it is too thick
13. Now add Eno, just before keeping the idlis for steaming, and mix
14. Pour about 1 ladle batter in each idli slot in the idli plate
15. Keep these plates in the cooker or Idli pot and steam for 12-14 minutes
16. Check by inserting a knife in the idli, that should come out clean
17. Take out the Idli plates and let them cool a bit
18. Take out the idlis from idli plates with the help of a knife
19. Serve tasty, healthy, fluffy, soft idlis with green chutney, coconut chutney or peanut chutney

Note :

You can add green peas, grated carrots or finely chopped beans to the batter to make it more healthy

मक्के की इडली 

सामग्री :

मक्के का आटा - १ कप
दही (फेंटा हुआ) - १ कप
तेल - २-३ टेबल स्पून
हरी धनिया (बारीक कटा) - १-२ टेबल स्पून
करी पत्ता - १०-१२
चना दाल - १ टी स्पून
उरद दाल - १ टी स्पून
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २
अदरक (कसी हुई) - १ टेबल स्पून
राइ / सरसों - १ टी स्पून 
इनो फ्रूट साल्ट - ३/४ टी स्पून 
नमक - १ टी स्पून 

विधि :

१. एक पैन में २ टेबल स्पून तेल गरम करो
२. राइ / सरसों डालें और तड़कने दें 
३. अब चना दाल, उरद दाल डालें और हल्का भूरा होने तक भूनें 
४. अब करी पत्ता, हरी मिर्च, अदरक डालें      
५. मक्के का आटा डालें और लगातार चलाते हुए २-३ मिनट भूनें 
६. भुने हुए आटे को एक प्याले में निकालें  
७. इसमें दही डालें 
८. हरी धनिया, नमक डालें और अच्छे से मिलायें
९. करीब १/२ कप पानी थोड़ा थोड़ा करके डालते हुए इडली घोल जैसा बना लें  
१०. घोल को १० मिनट तक रखें 
११. इडली बर्तन या कुकर में गरम काने रखें और इडली प्लेट्स को चिकना कर लें 
१२. घोल अगर ज़्यादा गाढ़ा हो तो थोड़ा पानी और मिला लें
१३. इडली पकने रखने से तुरंत पहले घोल में इनो डाल कर मिला लें 
१४. करीब १ कलछी घोल इडली प्लेट की हर कटोरी में डालें 
१५. इन प्लेट्स टी इडली बर्तन या कुकर में रखें और १०-१२ मिनट तक भपा लें    
१६. इडली में एक चाकू डाल कर चेक करें, साफ़ निकल आना चाहिए
१७. इडली प्लेट्स को निकाल लें और थोड़ा ठंडा होने दें
१८. इडली को इडली प्लेट्स में से चाकू की सहायता से निकाल लें 
१९. स्वादिष्ट, सेहतमंद, हलकी, फूली फूली इडली को नारियल चटनी, हरी चटनी या मूंगफली चटनी के साथ परोसें 

नोट :

आप चाहे तो हरी मटर, कसी हुई गाजर या बारीक कटी बीन्स घोल में डाल कर इन इडलियों को और भी सेहतमंद बना सकते हैं 

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