Mixed Dal Dhokla | मिक्स्ड दाल ढोकला

Mixed Dal Dhokla



Ingredients :

White Urad Dal - 1 cup
Yellow Moong Dal - 1/2 cup
Arhar / Toor Dal - 1/2 cup
Chana Dal - 1/2 cup
Salt - 1 tsp or as per taste
Eno Fruit Salt - 2 tsp
Onion (finely chopped) - 1/2 cup
Coriander leaves (finely chopped) - 2 tbsp
Ginger (grated) - 2 tsp
Oil - 3 tbsp
Mustard seeds - 2.5 tsp
Green Chillies (finely chopped) - 2-3
Green chillies (slit lengthwise) - 2
Curry leaves - 20

Method :

1. Wash all dals together till water runs clear
2. Soak the dals in enough water overnight
3. Grind the dals with very little water till smooth
4. Heat 1 tbsp oil in a pan
5. Add 1.5 tsp mustard seeds and cook till seeds crackle
6. Add chopped green chillies, ginger and 10 curry leaves and stir
7. Add chopped onions and fry till they shrink a bit
8. Add the tempering to the dal batter and mix
9. Add salt and water as needed to make batter of dropping consistency
10. Add coriander leaves and mix well
11. Take a pot and add 1 litre water and keep it to boil
12. Apply oil inside a flat bowl
13. Add 1 tsp Eno just before making dhokla in half of the batter and mix well
14. Transfer this mixture in the oiled bowl
15. Place a colander on the pot with boiling water
16. Keep the pot with dhokla mixture on the colander and cover it
17. Cook for 10 -12 minutes or till a knife inserted in the center comes out clean
18. Remove from heat and let it cool
19. Take it out in a plate and cut into desired size pieces 
20. Heat 2 tbsp oil in a pan
21. Add 1 tsp mustard seeds and let them splutter
22. Add slit green chillies and 10 curry leaves and cook for a minute
23. Add the dhokla pieces in the pan and stir fry them  with light hand
24. Serve Mixed Dal dhokla garnished with lemon rings with coconut chutney

Tips to Remember :

  • You can add vegetables of your choice to make it more nutritious
  • Add Eno in batches to the batter to get better results
  • You can use baking soda in place of Eno salt
  • If you want you can leave the dal paste for 8 hours for natural fermentation instead of adding eno or baking soda

मिक्स्ड दाल ढोकला  

सामग्री :

धुली उड़द दाल - १ कप
धुली मूंग दाल - १/२ कप
अरहर / तूर दाल - १/२ कप
चना दाल - १/२ कप
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
ईनो फ्रूट साल्ट - २ टी स्पून 
प्याज (बारीक कटा) - १/२ कप
धनिया पत्ती (बारीक कटी) - २ टेबल स्पून
अदरक (कसी हुई) - २ टी स्पून 
तेल -  टेबल स्पून
सरसों के दाने - .५ टी स्पून    
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २-३ 
हरी मिर्च (लम्बाई में कटी) - २ 
करी पत्ते - ० 

विधि :

१. सारी दालों को अच्छे से धो लें जब तक दालों का पानी एक दम साफ़ हो जाये 
२. दालों को पर्याप्त पानी में रात भर के लिए भिगोयें
३. दालों को बहुत थोड़ा पानी डाल कर महीन पीस लें  
४. एक पैन में १ टेबल स्पून तेल गरम करें 
५. इसमें .५ टी स्पून सरसों के दाने डालें और उन्हें चटकने दें 
६. बारीक कटी हुई हरी मिर्च, अदरक और १० करी पत्ता डालें और भूनें
७. कटे हुए प्याज डालें और प्याज के सिकुड़ने तक भूनें 
८. दाल के मिश्रण में ये तड़का डालें और मिलायें
९. नमक और आवश्यकता अनुसार पानी डालें और थोड़ा गाढ़ा घोल तैयार करें 
१०. धनिया पत्ती डालें और मिलायें 
११ एक पतीला लें और उसमे १ लीटर पानी डालें और उबलने रखें 
१२ एक चपटे बर्तन में तेल लगा कर चिकना कर लें
१३ ढोकला बनाने से ठीक पहले आधे मिश्रण में १ टी स्पून ईनो डालें और मिलायें 
१४ इस मिश्रण को तेल लगे बर्तन में डालें 
१५ उबलते पानी के पतीले के ऊपर एक छलनी रखें 
१६ ढोकला मिश्रण वाला बर्तन छलनी के ऊपर रखें और ढक दें 
१७ इसे १०-१२ मिनट तक पकायें या जब तक एक चाकू इसमें डाल कर साफ़ निकल आये 
१८ आंच से उतार कर ठंडा होने दें 
१९ एक प्लेट में निकाल लें और मनचाहे आकार में काट लें
२० एक पैन में २ टेबल स्पून तेल गरम करें 
२१ इसमें १ टी स्पून सरसों के दाने डालें और तड़कने दें  
२२ लम्बाई में कटी हरी मिर्च और १० करी पत्ते डालें और थोड़ी देर पकने दें 
२३ ढोकला के टुकड़ों को पैन में डालें और हलके हाथ से चलाते हुए सेकें
२४ मिक्स्ड दाल ढोकला को निम्बू छल्लों से सजा कर नारियल चटनी के साथ परोसें 
 

सुझाव :

  • आप अपनी की पसंद की सब्जियां डाल कर इसे और स्वास्थ्यवर्धी बना सकते हैं 
  • ईनो को थोड़े थोड़े घोल में डालें ताकि ढोकला बढ़िया बन सकें 
  • आप ईनो के स्थान पर बेकिंग सोडा का भी प्रयोग कर सकते हैं 
  • ईनो या बेकिंग सोडा डालने के बजाये अगर आप चाहें तो दाल के घोल को ८ घंटे के लिए खमीर उठाने के लिए रख सकते हैं 



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