Veggie Salad with Lettuce | सब्जियों और सलाद पत्ते की सलाद

Veggie Salad with Lettuce



Ingredients :

Lettuce (shredded) - 2 cups
Carrot (grated) - 1/2 cup
Radish ( grated) - 1/2 cup
Beet root (grated) - 1/2 cup
Red capsicum / bell pepper (finely chopped) - 1/4 cup
Yellow capsicum / bell pepper (finely chopped) - 1/4 cup
Cucumber (deseeded finely chopped) - 1/2 cup
Ginger (grated) - 2 tbsp
Honey - 1 tbsp
Lemon juice - 1 tbsp
Cumin seeds powder - 1/2 tsp
Salt - 1/2 tsp
Black pepper powder - 1/2 tsp
Walnuts or roasted peanuts - 2 tbsp

Method :

1. Grind ginger with little water and then sieve it to get ginger juice
2. Add honey, lemon juice, cumin powder, salt, black pepper powder to ginger juice and mix nicely
3. In a large bowl add lettuce, beet root, carrots, radish, red capsicum, yellow capsicum, cucumber
4. Give a toss to all the veggies
5. Pour the prepared dressing on the veggies and toss until all veggies are nicely coated
6. Garnish with walnuts or peanuts for the crunchy taste
7. Serve healthy, tasty Veggie Salad with Lettuce immediately

Tips to Remember :

  • You can add more veggies of your choice to make it more tasty and healthy
  • Make sure the veggies are cut or grated in same size to get a complete flavor and taste of the salad
  • You can balance the sweetness or sourness according to your taste
  • Salads taste great when they are a bit crunchy, chewy and so serve the Salad immediately after adding the seasoning
  • You can also keep the chopped veggies and dressing separately in the refrigerator and combine them while serving

सब्जियों और सलाद पत्ते की सलाद 

सामग्री :

सलाद पत्ते (कटे हुए) - २ कप
गाजर (कसी हुई) - १/२ कप
मूली (कसी हुई) - १/२ कप
चुकंदर (कसा हुआ) - १/२ कप
लाल शिमला मिर्च (बारीक कटी) - १/४ कप
पीली शिमला मिर्च ( बारीक कटी) - १/४ कप
खीरा (बीज निकाल कर बारीक कटा) - १/२ कप
अदरक (कसी हुई) - २ टेबल स्पून
शहद - १ टेबल स्पून 
निम्बू का रास - १ टेबल स्पून 
जीरा पाउडर - १/२ टी स्पून
नमक - १/२ टी स्पून
काली मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
अखरोट या भुनी मूंगफली - २ टेबल स्पून   

विधि :

१. अदरक को थोड़ा पानी दाल कर पीस लें और छान कर अदरक का रस निकाल लें 
२. अदरक के रस में शहद, निम्बू का रस, जीरा पाउडर, नमक, काली मिर्च पाउडर डालें और अच्छे से मिलायें
३. एक बड़े प्याले में सलाद पत्ता, गाजर, मूली, पीली शिमला मिर्च, लाल शिमला मिर्च, खीरा, चुकंदर डालें 
४. सभी सब्जियों को अच्छे से मिला लें
५. सब्जियों के ऊपर तैयार ड्रेसिंग डालें और मिला लें 
६. कुरकुरा स्वाद लाने के लिए अखरोट या मूंगफली से सजायें
७. सेहतमंद, स्वादिष्ट संजियों का सलाद तुरंत परोसें 

सुझाव :

  • इसे और सेहतमंद और स्वादिष्ट बनाने के लिए आप अपनी इच्छा अनुसार और सब्जियां भी डाल सकते हैं 
  • ध्यान रखें की सभी सब्जियां बराबर आकार में कटी हुई या कसी हुई हों ताकि सलाद का पूरा स्वाद मिल सके  
  • सलाद का मीठापन या खट्टापन आप अपने स्वाद अनुसार कम ज़्यादा कर सकते हैं 
  • सलाद तब अभूत स्वादिष्ट लगता है जब थोड़ा कुरकुरा हो, चबाने में मज़ा आये, इसलिए ड्रेसिंग डालते ही सलाद का तुरंत परोसें 
  • अगर आप चाहें तो कटी हुई सब्जियों और ड्रेसिंग का फ्रिज में अलग अलग रख दें और परोसते समय दोनों को मिलायें   

Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े