Kulfi with Khoya and Jaggery (Easy recipe) | Pista Badam Kulfi | खोया और गुड़ वाली कुल्फी | पिस्ता बादाम कुल्फी

Kulfi with Khoya and Jaggery



Ingredients :

Full Fat Milk - 3 cups (750 ml) + 3 tbsp
Khoya (Mawa or evaporated milk) - 4 tbsp
Jaggery powder - 3 tbsp
Corn Flour - 1 tbsp
Unsalted Pistachios - 20
Almonds - 20
Green cardamoms - 4
Rose water / Kewra water - 1 tsp
Saffron - 6-7 strands

Method :

1. In a wide pan heat 3 cups of milk on low flame for about 30 minutes. 
2. The milk should reduce to 1/3rd of its volume.
3. Grate or crumble the khoya and keep aside
4. Powder the pistachios and almonds coarsely
5. Crush the cardamom pods in mortar-pestle and powder finely
6. Dissolve the cornflour in 3 tbsp milk and mix very well
7. When the milk cooking on heat becomes 1/3rd, add the cornflour paste
8. Keep on stirring after adding the paste so that no lumps are formed
9. After 4-5 minutes, when the mixture has thickened, add the khoya and mix nicely
10. Now add the powdered almonds and pistachios along with cardamom powder
11. Stir well and just simmer for 1-2 minutes
12. Switch off the flame
13. Add Jaggery powder and mix nicely
14. Add the kewra / rose water and saffron and mix it
15. Let the mixture cool 
16. Pour the mixture in a box or container and freeze for 2 hours
17. Once the kulfi is half set, take out from freezer and whip it nicely
18. Now pour the mixture in kulfi moulds, cover with silver foil and then close with lids
19. Freeze the kulfi for at leat 8 hours
20. Once the kufi is well set, umould it by sliding a butter knife at the edges
21. Remove in a serving plate, slice the kulfi and serve immediately

Tips to Remember :

  • If you want you can use 1.5 tbsp rice flour or 1 tbsp arrow root in place of 1 tbsp cornflour
  • You can also use khoya burfi in place of khoya but then be careful about the amount of jaggery or sugar you add to the Kulfi. It will dpend on how sweet the burfi is.
  • Khoya can also be replaced with 1/2 cup condensed milk. But in that case skip adding jaggery or sugar.
  • You can use cashews in place of pistachios if you want
  • Add jageery after removing from heat to avoid curdling of milk.
  • Using silver foil before closing with lids will prevent it from forming ice crystals at the top

खोया और गुड़ वाली कुल्फी 

सामग्री :

फुल क्रीम दूध - ३ कप (७५० मि ली)
खोया - ४ टेबल स्पून
गुड़ पाउडर - ३ टेबल स्पून 
कॉर्नफ्लोर - १ टेबल स्पून 
पिस्ता - २०
बादाम - २०
हरी इलाइची - ४
गुलाब जल / केवड़ा जल - १ टी स्पून 
केसर - ६-७ धागे 
विधि :
१. एक कड़ाही में ३ कप दूध को ३० मिनट तक धीमी आंच पर पकायें
२. दूध पक कर १/३ रह जाना चाहिये  
३. खोया को कस कर या चूरा बना कर एक तरफ रख दें 
४. पिस्ता और बादाम को दरदरा पीस लें 
५. इलाइची के दानों को ओखल और मुसल से महीन पीस लें 
६. कॉर्नफ्लोर को ३ टेबल स्पून दूध में अच्छे से मिला लें 
७. जो दूध पक रहा है जब वो १/३ हो जाये, उसमे कॉर्नफ्लोर का पेस्ट डाल दें 
८. पेस्ट डालने के बाद लगातार चलाते रहें ताकि गुठली न पड़ जाये 
९. ४-५ मिनट बाद जब दूध गाढ़ा हो जाये, खोया डालें और अच्छे से मिलायें
१०. अब इसमें दरदरा पिसा हुआ बादाम पिस्ता और इलाइची पाउडर डालें 
११. अच्छे से चलायें और १-२ मिनट पकायें 
१२. आंच बंद कर दें 
१३. गुड़ का पाउडर डालें और मिलायें    
१४. केवड़ा / गुलाब जल और केसर डाल कर मिलायें
१५. मिश्रण को ठंडा होने दें 
१६. मिश्रण को एक डब्बे में डाल कर २ घंटे के लिए फ्रीज करें 
१७. जब कुल्फी आधी सेट हो जाये, फ्रीजर से निकाल कर फेंट लें 
१८. अब मिश्रण को कुल्फी के सांचों में डालें, सिल्वर फॉयल से ढकें और फिर ढक्कन लगायें
१९. कुल्फी को ८ घंटे के लिए फ्रीज करें 
२०. जब कुल्फी सेट हो जाये, छुरी को किनारों से घुमाते हुए कुल्फी को ढीला कर लें 
२१. एक सर्विंग प्लेट में निकालें, स्लाइस काटें और तुरंत परोसें 

सुझाव :

  • अगर आप चाहें तो १ टेबल स्पून कॉर्नफ्लोर के स्थान पर १.५ टेबल स्पून चावल का आटा या १ टेबल स्पून अरारोट डाल सकते हैं 
  • खोये की जगह आप खोये की बर्फी भी डाल सकते हैं पर तब आपको कुल्फी में गुड़ या चीनी की मात्रा का ध्यान रखना पड़ेगा . ये इस बात पर निर्भर करेगा की बर्फी कितनी मीठी है 
  • खोये के स्थान पर १/२ कप कंडेंस्ड मिल्क भी डाल सकते हैं पर उस सूरत में गुड़ या चीनी नहीं डालियेगा 
  • पिस्ता की जगह काजू डाले जा सकते हैं 
  • गुड़ को मिश्रण में आंच से उतारने के बाद डालें ताकि मिश्रण फट न जाये  
  • कुल्फी के सांचों पर ढक्कन लगाने से पहले सिल्वर फॉयल से ढकने से कुल्फी में क्रिस्टल नहीं बनेंगे 








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