Coffee Ice Cream (No Eggs) | कॉफ़ी आइस क्रीम (बिना अंडे)

Coffee Ice Cream (No Eggs)



Ingredients :

Full Fat Milk - 500 ml (2.5 cups)
Cornflour - 1 tbsp
Sugar - 1/2 cup
Instant Coffee powder - 1.5 tbsp
Fresh Cream - 150 ml (3/4 cup)

Method :

1. Combine the coffee and 1 tbsp hot water in a bowl, mix well and keep aside
2. Combine the cornflour and 100 ml (1/2 cup) milk in a bowl, mix well and keep aside
3. In a deep pan add 400 ml (2 cups) milk and sugar and cook it on medium flame
4. Stirring occassionally cook it for 12-15 minutes
5. Add the cornflour milk mixture and mix well
6. Cook on medium flame stirring continuously for 7-8 minutes or till the mixture starts sticking to the ladle
7. Add the coffee water mixture and mix well
8. Cook for 1 minute stirring continuously
9. Let it cool completely
10. Once cooled, add the fresh cream and mix well
11. Pour the mixture in a container to be kept in freezer
12. Cover it with aluminium foil and close with lid
13. Freeze for 3 hours or till semi set
14. Transfer the mixture in a blender and blend till smooth
15. Transfer the mixture back into the same container, cover with aluminium foil and close the lid
16. Freeze for about 10 hours or till set
17. Scoop and serve immediately

Tips to Remember :

  • You can use arrow root powder in place of cornflour
  • Before adding the cornflour milk mixture in the pan,mix it again in the bowl as the cornflour gets settled at the bottom 
  • Keep stirring continuously after adding cornflour mixture as otherwise it will stick at the bottom and get burnt
  • Make sure to cover with aluminium foil before closing the lid to avoid forming of crystals

कॉफ़ी आइस क्रीम (बिना अंडे)

सामग्री :

फुल फैट दूध - ५०० मिली लीटर (२.५ कप)
कॉर्नफ्लोर - १ टेबल स्पून 
चीनी - १/२ कप 
इंस्टेंट कॉफ़ी पाउडर - १.५ टेबल स्पून 
फ्रेश क्रीम - १५० मिली लीटर (३/४ कप)

विधि :

१. कॉफी और १ टेबल स्पून गरम पानी को एक बाउल में डालें, अच्छे से मिलायें और एक तरफ रख दें 
२. कॉर्नफ्लोर और १०० मिली लीटर (१/२ कप) दूध एक बाउल में डालें, अच्छे से मिलायें और एक तरफ रख दें 
३. एक गहरे पैन में ४०० मिली लीटर (२ कप) दूध और चीनी डालें और मध्यम आंच पर पकायें
४. बीच बीच में चलाते हुए १२-१५ मिनट तक पकायें 
५. कॉर्नफ्लोर दूध मिश्रण को डालें और अच्छे से मिलायें 
६. लगातार चलाते हुए मध्यम आंच पर ७-८ मिनट तक पकायें या जब तक मिश्रण चम्मच में चिपकने सा लगे 
७. कॉफ़ी पानी मिश्रण को डालें और अच्छे से मिलायें 
८. लगातार चलाते हुए १ मिनट पकायें 
९. अब इसे बिलकुल ठंडा होने दें 
१०. जब ठंडा हो जाये, फ्रेश क्रीम डालें और मिलायें  
११. मिश्रण को फ्रीजर में रखने वाले बर्तन में डालें 
१२. इसे एल्युमीनियम फॉयल से ढकें और ढक्कन बंद करें
१३. इसे फ्रीजर में ३ घण्टे के लिए या आधा जमने तक रखें 
१४. मिश्रण को ब्लेंडर में दाल कर एक दम एकसार होने तक ब्लेंड करें  
१५. मिश्रण को फिर से उसी बर्तन में दाल दें, एल्युमीनियम फॉयल से ढकें और ढक्कन बंद कर दें 
१६. करीब १० घंटे या पूरी तरह जमने तक फ्रीज करें 
१७. चम्मच से निकालें और तुरंत सर्व करें  

सुझाव :

  • आप कॉर्नफ्लोर के स्थान पर एरोरुट पाउडर का प्रयोग कर सकते हैं 
  • कॉर्नफ्लोर दूध मिश्रण को पैन में डालने से पहले , एक बार बाउल में अच्छे से मिला लें क्यूंकि कॉर्नफ्लोर नीचे बैठ जाता है 
  • कॉर्नफ्लोर मिश्रण डालने के बाद लगातार चलाते हुए पकायें वार्ना कॉर्नफ्लोर नीचे जम जायेगा और जलेगा 
  • ढक्कन लगाने के पहले एल्युमीनियम फॉयल से ज़रूर ढकें ताकि क्रिस्टल न बने 

 

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