Hari Mirch Ke Tipore | Hari Mirch Ki Sookhi Sabji | हरी मिर्च के टिपोरे
Hari Mirch Ke Tipore
Ingredients :
Green Chillies - 200 gmMustard Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Hing - 1/4 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Saunf (fennel) powder - 2 tsp
Coriander powder - 2 tsp
Salt - 1/2 tsp or as per taste
Amchur powder - 1 tsp
Method :
1. Wash, remove stalk and cut green chillies into 1/2 inch pieces
2. Heat oil in a pan
3. Add cumin seeds and let them crackle
4. Add hing, turmeric powder and chopped green chillies
5. Stir and cook for a minute
6. Now add saunf powder, coriander powder, amchur powder, salt
7. Mix nicely so that chillies get nicely coated with all the spices
8. Cover and cook for 2 minutes on low flame
9. After 2 minutes remove the cover and fry the chillies on high flame
10. Fry till the chillies become dry and all the water is absorbed
11. Hari Mirch Ke Tipore is ready to be served
12. You can store Hari Mirch Ke Tipore in fridge for a week and enjoy it
हरी मिर्च के टिपोरे
सामग्री :
हरी मिर्च - २०० ग्राम
सरसों का तेल - २ टेबल स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून
हींग - १/४ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
सौंफ पाउडर - २ टी स्पून
धनिया पाउडर - २ टी स्पून
नमक - १/२ टी स्पून या स्वाद अनुसार
अमचूर पाउडर - १ टी स्पून
विधि :
१. हरी मिर्च को धो कर, डंठल निकाल कर १/२ इंच टुकड़ों में काट लें
२. एक पैन में तेल गरम करें
३. जीरा डाल कर तड़कने दें
४. हींग, हल्दी पाउडर, कटी हरी मिर्च डालें
५. मिलाएं और १ मिनट पकायें
६. अब सौंफ पाउडर, धनिया पाउडर, अमचूर पाउडर, नमक डालें
७. अच्छे से मिलाएं ताकि मिर्ची पर मसाले अच्छे से लिपट जाये
८. ढक कर धीमी आंच पर २ मिनट पकायें
९. २ मिनट बाद ढक्कन हटा कर मिर्ची को तेज़ आंच पर भूनें
१०. तब तक भूनें जब तक सार पानी सूख जाये और सारा पानी ख़तम हो जाये
११. हरी मिर्च के टिपोरे परोसने के लिए तैयार है
१२. आप हरी मिर्च के टिपोरे को फ्रिज में एक हफ्ते तक रख कर इसका आनंद ले सकते हैं
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