Corn Pulav (Renal & Diabetic Diet) | कॉर्न पुलाव। भुट्टा पुलाव

Corn Pulav (Renal & Diabetic Diet)



Ingredients :

Basmati Rice (Boiled) – 2 Cup
Corn kernels (Boiled) – 3/4 Cup
Onions (finely chopped) – 1/2 cup  
Tomato Puree – 1/2 cup 
Green chilly (chopped) - 1 
Ginger – Garlic Paste – 1 tsp 
Cumin Seeds – ½ tsp 
Coriander leaves – a few – for garnish (Optional) 
Oil – 1  tbsp
Salt – 1/2 tsp   

Method:

1. Heat oil in a pan.
2.  Add Cumin Seeds, Onion, green chilli and fry for some time.
3. Add ginger- garlic paste and fry for some time.
4. Add boiled Corn, Tomato Puree and salt and cook well.
5. When the puree is nicely cooked, mix in rice to the corn masala
6. Garnish with Coriander Leaves. Serve Hot.

कॉर्न पुलाव। भुट्टा पुलाव

सामग्री :

बासमती चावल (उबला हुआ) - १ कप
भुट्टे के दाने (उबले हुए) - १/३ कप
प्याज (बारीक कटा) - १ टेबल स्पून 
टोमेटो प्यूरी – २ टेबल स्पून  
हरी मिर्च (कटी हुई) – १ 
अदरक लहसुन पेस्ट - १/२ टी स्पून  
जीरा - १/२ टी स्पून  
धनिया पत्ती सजाने के लिए 
तेल - १ टेबल स्पून 
नमक - १/४ टी स्पून   

विधि :

१. एक पैन में तेल गरम करें 
२. इसमें जीरा, प्याज, हरी मिर्च डालें और कुछ देर भूनें   
३. अदरक लहसुन पेस्ट डालें और कुछ देर भूनें 
४ . उबला हुआ भुट्टे के दाने, टमाटर प्यूरी, नमक डालें और अच्छे से पकायें 
५ जब प्यूरी अच्छे से पक जाए, इस मसाले में चावल मिला लें   
६ धनिया पत्ती से सजायें गरम गरम परोसें  


Comments

Popular posts from this blog

Phare | Phale | Rice & Urad Dal Snack | फरे | फले | चावल उड़द दाल व्यंजन

Winter Special Healthy Carrot Spinach Tomato Soup | पौष्टिक गाजर पालक टमाटर का सूप

Falahari Singhara Chaat | Water Chestnut Fry | फलाहारी सिंघाड़े की चाट | छौंके हुए सिंघाड़े