Arbi Ke Patte Ke Patode | Colocassia Leaf Rolls | Arbi Patra | अरबी के पत्ते के पतोड़ | अरबी पात्रा

Arbi Ke Patte Ke Patode



Ingredients :

Arbi (Colocassia) leaves - 250 gms
Besan - 2 cup
Ginger (chopped) - 1 inch
Green chillies (chopped) - 4
Amchur powder - 1 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 1 tbsp
Salt - 1 tsp
Garam masala powder - 1/4 tsp
Hing - 1/4 tsp
Ajwain - 1/4 tsp
Chat masala for sprinkling

Method :

1. Wash all Arbi leaves thoroughly. Pat them dry using a kitchen towel
2. Cut the thick stems of leaves from the back of leaves using knife carefully so that the leaves don't break
3. Make a paste of ginger and green chillies by adding very little water
4. In a mixing bowl add besan, salt, ajwain, hing, amchur powder, red chilli powder, coriander powder, turmeric powder, garam masala powder
5. Mix nicely
6. Now add ginger chilli paste and mix
7. Add a little water and make a thick paste. Do not add all water at once, add little by little and keep stirring to make a lump free batter.  
8Spread one leaf on a surface keeping shiny side down
9. Apply besan batter generously all over the leaf
10. Place second leaf over it. This time place it reverse. Means shiny surface still facing down but rotate the direction. Tip of the leaf matching to stem side of previous leaf.
11. Apply gram flour batter again.
12. Repeat the process with 4-5 leaves. With final layer of gram flour batter.
13. Turn in right and left, both sides about an inch.
14. Start rolling tightly from your side towards upside.
15. Prepare similar roll with other leaves.
16. Place the rolls on a greased seive
17. Keep water to boil in a deep pan .
18. When water start boiling place Seive with rolls over it.
19. Cook covered for 15 minutes on high flame.
20. After 15 minutes remove from fire and let them cool completely. The gram flour batter should be cooked well.
21. When cooled completely cut into slices using a sharp knife.
22. Heat some oil in a pan. Place patra slices carefully in hot oil and shallow fry.
23. Flip in 2-3 minutes.
24. Cook till both sides are golden and crispy. Remove in a plate.
25. Sprinkle with some chat masala and serve with green chutney

Tips to Remember :

  • Arbi leaves should be tender and soft
  • Arbi leaves may cause irritation in throat(kharash) and so to avoid it do add amchur powder 
  • If you apply besan on the shiny side it will not stick properly
  • Placing of leaves should be as shown otherwise it will be difficult to roll them
  • Make sure that the patras have been steamed properly and besan is cooked nicely
  • You can also deep fry them but they taste equally good in shallow frying as well
  • If you like you can also add onion and garlic in the ginger-chilli paste

अरबी के पत्ते के पतोड़ 

सामग्री :

अरबी के पत्ते - २५० ग्राम 
बेसन - २ कप 
अदरक (कटी) - १ इंच 
हरी मिर्च (कटी) - ४ 
अमचूर पाउडर - १ टी स्पून  
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
धनिया पाउडर - १ टेबल स्पून 
नमक - १ टी स्पून
गरम मसाला पाउडर - १/४ टी स्पून
हींग - १/४ टी स्पून
अजवाइन - १/४ टी स्पून
छिड़कने के लिए चाट मसाला 

विधि :

१. सारे अरबी के पत्ते अच्छे से धो लें साफ़ कपडे से उन्हें पोंछ लें 
२. पत्तों के बीच की मोटी डंठल को चाकू से ध्यान से हटा दें ताकि पत्ता ना टूटे  . 
३. अदरक हरी मिर्च का थोड़ा पानी दाल कर पेस्ट बना लें 
४. एक बाउल में बेसन, नमक, अजवाइन, अमचूर पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, गरम मसाला पाउडर डालें
५. अच्छे से मिलायें 
६. अब अदरक मिर्ची का पेस्ट डाल कर मिलायें  
७. थोड़ा पानी डाल कर एक गाढ़ा पेस्ट बना लें पानी एक साथ ना डालें, थोड़ा थोड़ा डालें और मिलाते जायें ताकि एक चिकना, बिना गुठली के, घोल तैयार हो 
८. एक सतह पर चिकनी तरफ को नीचे रखते हुए एक पत्ता रखें  
९. बहुत अच्छे इसके ऊपर बेसन का मिश्रण फैलायें 
१०. इसके ऊपर दूसरा पत्ता रखें इस बार इसे उल्टा रखें चिकनी सतह अभी भी नीचे होगी परन्तु उसकी दिशा घुमा दें पत्ते की नोक पिछले पत्ते के डंठल की तरफ होगी 
११. इस पर भी बेसन मिश्रण फैलायें 
१२. ये प्रक्रिया ४-५ पत्तों पर दोहरायें आखरी परत बेसन की होनी चाहिए
१३. दायीं और बायीं तरफ से करीब १ इंच अंदर मोड़ें 
१४. अब इसे अपनी तरफ से ऊपर की तरफ या ऊपर की तरफ से अपनी तरफ मोड़ते हुए कस कर रोल बनाते जायें 
१५. इसी प्रकार बाकी पत्तों के भी रोल बना लें 
१६. एक चिकनी करी हुई छलनी पर रोल रख दें 
१७. एक गहरे पैन में पानी उबलने रखें  
१८. जब पानी उबलने लगे तब उसके ऊपर रोल की छलनी रख दे 
१९. तेज़ आंच पर ढक कर १५ मिनट पकायें
२०. १५ मिनट बाद आंच से उतार लें और अच्छे से ठंडा होने दें बेसन का घोल अच्छे से पाक जाना चाहिए    
२१. जब एकदम ठंडा हो जाये तब तेज़ चाकू से स्लाइसेस काट लें
२२. एक पैन में थोड़ा तेल गरम करें पत्र के स्लाइसेस को गरम तेल में रखें और शैलो फ्राई करें 
२३. २-३ मिनट के बाद पलट दें 
२४. तब तक पकायें जब तक दोनों तरफ से सुनहरे और कुरकुरे हो जाये एक प्लेट मेंनिकाल लें
२५. थोड़ा चाट मसाला छिड़कें और हरी चटनी के साथ परोसें 

सुझाव :

  • अरबी के पत्ते मुलायम और ताज़े होने चाहिए 
  • अरबी के पत्तों से गले में खराश हो सकती है इसलिए अमचूर पाउडर ज़रूर डालें 
  • अगर आप बेसन को चिकनी तरफ लगाएंगे तो वो ठीक से नहीं चिपकेगा  
  • पत्तों को एक ऊपर एक उसी प्रकार रखें जैसा दिखाया है वर्ना उनको रोल करना मुश्किल हो जायेगा 
  • इस बात का ध्यान रखें की पात्रा अच्छे से स्टीम हो जाये और बेसन अच्छे से पक जाये  
  • आप चाहें तो इन्हे डीप फ्राई भी कर सकते हैं पर शैलो फ्राई में भी स्वाद उतना ही अच्छा होता है
  • अगर आप चाहें तो अदरक-मिर्च पेस्ट में प्याज और लहसुन भी डाल सकते हैं 


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