Chironji (Charoli) Paag | Chirongi Katli | Chironji Barfi | चिरोंजी पाग | चिरोंजी कतली | चिरोंजी बर्फी

Chironji Paag 



Ingredients :

Chironji- 100 gm
Sugar - 100 gm

Method :

1. Take 1/4 cup water in the kadahi and let it boil
2. When it starts boiling add sugar and let it cook
3. Prepare sugar syrup of one thread consistency (To check- take a drop of syrup in a bowl and touch the syrup with a clean forefinger and then touch your thumb and forefinger together and pull apart gently. One-thread consistency is when a single thread is formed (and does not break) when your forefinger and your thumb are pulled apart gently. 
4. Immediately add the chironji and mix nicely
5. Now transfer these contents on a plate greased with ghee
6. Let it cool
7. Cut it into burfi shape
8. Now take it out and keep it in an air tight container 
9. You can enjoy this delicious Chironji (Chiroli) Paag for 10 - 15 days
10. This is a sweet that is specially prepared as prasad / bhog for Janmashtmi 

चिरोंजी पाग 

सामग्री :

चिरोंजी - १०० ग्राम 
चीनी - १०० ग्राम 

विधि:

१. एक कड़ाही में १/४ कप पानी डालो और उबलने रखो 
२. जब पानी उबलने लगे चीनी डालो और पकने दो 
३. एक तार की चाशनी बनाओ  (चेक करने के लिए - एक बूँद चाशनी एक कटोरी में निकालें और चाशनी को साफ़ तर्जनी ऊँगली और अगूंठे के बीच में रख कर धीरे से खोलें. एक तार की चाशनी में एक तार सा दिखेगा जो जल्दी टूट नहीं रहा होगा) 
. तुरंत चिरोंजी डालें और अच्छे से चलाएं 
. अब इस मिश्रण को तुरंत एक चिकनी करी  हुई थाली में डालें
६. इसे ठंडा होने दें
७. अब बर्फी के आकार में काट लें 
८. अब थाली से निकाल कर एक हवा बंद डिब्बे में रख दें  
९. आप इस स्वादिष्ट चिरोंजी की बर्फी का आनंद १०-१५ दिन तक ले सकते हैं 
१०. यह मिठाई विशेषकर जन्माष्टमी में प्रसाद / भोग  के रूप में बनायीं जाती है 

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