Lauki Chilka Aloo Bhujiya (No Onion No Garlic) | Bootle gourd Peels and Potato Stir Fry |लौकी छिलका आलू भुजिया

Lauki Chilka Aloo Bhujiya 



Ingredients :

Lauki (Bottle gourd)- 500 gm
Potato - 1 (medium size)
Oil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1 tsp
Hing - 1/4 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Green chilli (finely chopped) - 1
Amchur powder - 1 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste

Method :

1. Wash lauki nicely and ensure there is no dirt or any other substance on the peels
2. Peel the lauki with a chopping knife and make sure to remove little thick peels
3. Chop the peels into small pieces
4. Peel and chop the potato into small pieces
5. Heat oil in a pan
6. Add cumin seeds and hing
7. When cumin seeds crackle, add green chilli, potato pieces and stir fry for a minute
8. Now add chopped lauki peels
9. Add coriander powder, turmeric powder, red chilli powder, salt
10. Mix nicely
11. Cover and cook on low flame till the vegetables are done
12. Keep stirring in between for uniform cooking
13. When the peels and potato have become soft change the flame to high
14. Add amchur powder and mix
15. Fry for a minute and serve it immediately as a side dish in any meal 

Tips to Remember :

  • Lauki or Bottle gourd should be fresh and clean without any spots on the peels
  • Don't peel the lauki with a peeler as we want thick peels and peeler removes thin peels
  • You can use the lauki for making raita, kofta or curry
  • If you want you can skip potatoes
  • You can also add finely chopped onion and garlic if you want but my family likes it this way

लौकी छिलका आलू भुजिया  

सामग्री :

लौकी - ५०० ग्राम 
आलू - १ (मध्यम आकार)
तेल - २ टेबल स्पून 
जीरा - १ टी स्पून 
हींग - १/४ टी स्पून 
धनिया पाउडर - १ टी स्पून 
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून 
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १ 
अमचूर पाउडर - १ टी स्पून 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार  

विधि :

१. लौकी को अच्छे से धो लें और ध्यान रखें की जा भी मिटटी या कोई और गंदिगी न रहे  
२. लौकी को सब्जी काटने वाले चाकू से छीलें और ध्यान रखें की छिलके को थोड़ा मोटा छीलें 
३. छिलकों को छोटा काट लें 
४. आलू को छील कर छोटा छोटा काट लें 
५. एक पैन में तेल गरम करें 
६. जीरा और हींग डालें 
७. जब जीरा तड़क जाये, हरी मिर्च, आलू के टुकड़े डालें और एक मिनट भूनें  
८. अब कटे हुए लौकी के छिलके डालें 
९. धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, लाला मिर्च पाउडर और नमक डालें 
१०. अच्छे से मिलायें 
११. धीमी आंच पर ढक कर सब्जी के मुलायम होने तक पकायें  
१२. बीच बीच में चलाते रहें ताकि एक सार पके  
१३. जब छिलके और आलू मुलायम हो जाये आंच को तेज़ कर दें 
१४. अमचूर पाउडर दाल कर मिलायें 
१५. करीब एक मिनट भूनें और किसी भी खाने के साथ गरम गरम परोसें 

सुझाव :

  • लौकी ताज़ी होनी चाहिए और छिलकों पर दाग नहीं होने चाहिए    
  • लौकी को छीलने वाले चाकू से न छीलें क्यूंकि उससे पतले छिलके निकलते हैं 
  • लौकी को आप रायता, कोफ्ता, या सब्जी बनाने के लिए प्रयोग कर लीजिये 
  • अगर आप चाहें तो आलू न डालें 
  • आप को पसंद हो तो बारीक कटे प्याज और लहसुन भी डाल सकते हैं पर मेरे परिवार को ऐसे ही पसंद है 




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