Traditional Healthy Snack made from Dudhi - Dudhi Muthiya | Bottle Gourd Nuggets | दूधी मुठिया | लौकी मुठिया

Bottle Gourd Nuggets



Ingredients :

Dudhi / Lauki / Bottle gourd - 500 gm
Carrots (grated) - 1 cup
Besan (Gram flour) - 1.5 cup
Sooji / Semolina - 2 tbsp
Green Coriander (finely chopped) - 1/2 cup
Curd / yogurt - 3 tbsp
Ginger (grated) - 1 tbsp
Green Chilli (finely chopped) - 2 
Lemon juice - 1 tsp
Oil - 4 tbsp
Cumin seeds - 1 tsp
Sesame seeds - 1 tbsp
Curry leaves - 5-6 (optional)
Salt - 1.5 tsp or as per taste

Method :

1. In a bowl add besan, sooji, yogurt and 2 tbsp oil
2. Add salt, ginger, green chilli, lemon juice and mix
3. Peel and grate the bottle gourd just before making the dish
4. Add grated bottle gourd, carrots, coriander leaves in the besan mixture
5. Mix everything without adding water as water content in bottle gourd is enough to firm it
6. Keep a vessel with 1 litre water in it to boil 
7. Make big dumplings (muthiya) of the dough and place it on a greased colander
8. Place the colander on the vessel with boiling water and cover it
9. Steam it for 10-12 minutes
10. Grease the idli moulds and place some mixture in the moulds
11. Keep the Idli plates in the Idli maker. Cover and steam for 10-12 minutes
12. Check by inserting a knife in the idli, that should come out clean
13. Remove it from heat and let it cool
14.Check the muthiyas by inserting a knife, that should come out clean
15. Remove it from heat and let it cool
16. Cut the roll and idlis into pieces as nuggets
17. Heat 2 tbsp oil in a pan
18. Crack cumin seeds, curry leaves and sesame seeds in it
19. Add nuggets to it and give it a good toss
20. The seeds cover all the nuggets
21. Now allow them saute a bit till they become crispy and golden brown
22. Serve it with green chutney or tomato sauce or any dip of your choice

Tips to Remember :

  • Use the grated bottle gourd immediately, if kept grated and unused for long it will turn black.
  • If the batter is too flowy add some more gram flour (besan) to make a soft dough. But ensure that the dough is soft or else muthiya will become dry and hard when cooled.
  • You can make the same nuggets with chopped spinach or coriander leaves or methi leaves. Replace bottle gourd with spinach or coriander or methi and skip carrots.
  • These can be deep fried too. But to avoid excess oil you can saute them.
  • You can use grated onions too if you like.
  • It has a great shelf life. so you can steam it and store it in fridge for a week and whenever want to have it, do the tempering and its ready

दूधी मुठिया 

सामग्री :

दूधी / लौकी - ५०० ग्राम 
गाजर (कसी हुई) - १ कप 
बेसन - १.५ कप 
सूजी - २ टेबल स्पून 
हरा धनिया (बारीक कटा) - १/२ कप 
दही - ३ टेबल स्पून 
अदरक (कसी हुई) - १ टेबल स्पून 
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २  
निम्बू का रस - १ टी स्पून 
तेल - ४ टेबल स्पून 
जीरा - १ टी स्पून 
तिल - १ टेबल स्पून 
करी पत्ता - ५-६ (ऐच्छिक)
नमक - १.५ टी स्पून या स्वाद अनुसार 

विधि :

१. एक बाउल में बेसन, सूजी, दही और २ टेबल स्पून तेल डालें 
२. इसमें नमक, अदरक, हरी मिर्च, निम्बू का रस डालें और मिलायें
३. डिश बनाने से एक दम पहले लौकी को छील कर कद्दू कस कर लें  
४. बेसन मिश्रण में कसी हुई लौकी, गाजर, धनिया पत्ती डालें  
५. सारी सामग्री को बिना पानी डालें अच्छे से मिलायें क्यूंकि लौकी में अपना बहुत पानी होता है मिश्रण को बांधने के लिए 
६. एक पतीले में १ लीटर पानी को उबलने रखें  
७. मिश्रण से बड़ी बड़ी मुठिया या रोल बना कर एक चिकनी करी हुई छलनी पर रखें 
८. छलनी को उबलते पानी के पतीले पर रखें और ढक दें 
९. इसे १०-१२ मिनट के लिए भाप में पकायें
१०. अब इडली के सांचे को चिकना कर लें और इसमें भी थोड़ा थोड़ा मिश्रण डालें 
११. इडली प्लेट्स को इडली मेकर में रखें ढक कर १०-१२ मिनट भाप में पकायें 
१२. एक चाकू को डाल कर देखें की वो साफ़ निकल आये 
१३. आंच से उतार कर ठंडा होने दें
१४. इसी प्रकार मुठिया में भी चाकू डाक कर देखें की वो साफ़ निकल आये 
१५. इसे आंच से उतार लें और ठंडा होने दें 
१६. रोल्स या मुठिया और इडली को अपने मन पसंद टुकड़ों में काट लें 
१७. एक पैन में २ टेबल स्पून तेल गरम करें 
१८. इसमें जीरा, करी पत्ता, तिल डाल कर तड़का लें 
१९. मुठिया या इडली के कटे हुए टुकड़ों को इस पैन पर डालें और टॉस करें 
२०. तिल के दाने टुकड़ों पर चिपक जायेंगे 
२१. अब इन टुकड़ों को थोड़ी देर सिकने दें जब तक ये सब तरफ से कुरकुरे और सुनहरे हो जायें
२२. इसे हरी चटनी, टोमेटो सॉस या अपनी पसंद की किसी भी डिप के साथ परोसें 

सुझाव :

  • कसी हुई लौकी को तुरंत प्रयोग कर लें , अगर कस कर बिना प्रयोग करे थोड़ी देर भी रखेंगे तो ये काली हो जायेगी
  • अगर मिश्रण पतला हो गया है तो थोड़ा बेसन और डाल लें. पर ध्यान रखें की मिश्रण मुलायम ही रहे वर्ना मुठिया ठंडी होने के बाद सूखी और सख्त हो जायेगी 
  • अब इसी मुठिया को कटी हुई पालक या धनिया पत्ती या मेथी के पत्तों के साथ बना सकते हैं. लौकी के स्थान पर पालक या धनिया या मेथी डालें और गाजर न डालें 
  • आप इन्हे तल भी सकते हैं.  पर ज्यादा तेल से बचने के लिए आप इसे सेक लें 
  • अगर आप को पसंद हो तो आप कसा हुआ प्याज भी डाल सकते हैं.
  • इसे आप काफी दिन तक रख सकते हैं. इसे भाप में पका कर आप फ्रिज में एक हफ्ते तक स्टोर कर लें और जब भी खाना हो , तड़का लगाएं और ये तैयार है 




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