Kathal Ke Kofte | Jackfruit Kofta Curry | कटहल के कोफ्ते

Kathal Ke Kofte



Ingredients :

Jackfruit (Kathal) - 500 gm
Tomato - 4 (medium)
Onion - 6 (medium)
Curd - 200 gm
Red Chilli powder - 2 tsp
Amchur powder - 1 tsp
Turmeric powder - 2 tsp
Coriander powder - 4 tsp
Besan - 4 tbsp
Salt - 2 tsp
Oil - 4 tbsp
Garam Masala powder - 1/2 tsp
Bay leaf - 2 
Oil for frying koftas

Method :

1. Remove the outer skin, innermost part of tender jackfruit, cut them into medium sized pieces
2. Transfer kathal pieces in a cooker with 500 ml water and 1 tsp salt
3. Cover and cook for 3-4 whistles and then let the pressure release on its own
4. Drain the water of boiled kathal using a strainer
5. Transfer the jackfruit in a deep bowl and mash it using a potato masher. 
6. Finely chop 2 medium sized onions 
7. Saute chopped onions in 1 tbsp oil till they turn transluscent or light brown
8. Add them in the mashed kathal
9. Add 1 tsp red chilli powder, 1 tsp turmeric powder, 2 tsp coriander powder, 1/2 tsp garam masala powder, 1 tsp amchur powder and mix well
10. Add besan and mix nicely
11. Make lemon size balls of this mixture
12. Deep fry them in hot oil till golden brown and keep aside
13. Add 4 medium size tomatoes in boiling water for 5 minutes or till the skin appears to shrink
14. Now peel the tomatoes
15. Blend the tomatoes to fine paste
16. Finely grate 4 medium size onions
17. Heat 3 tbsp oil in a pan and add grated onions in it
18. Saute it till it starts turning brown and then add 1/2 tsp salt, 2 tbsp water
19. Mix, cover and cook for a minute
20. Add 2 bay leaves, 1 tsp turmeric powder, 1 tsp red chilli powder, 2 tsp coriander powder and mix
21. Add prepared tomato puree, mix and saute for a while
22. Whisk 200 gm curd to make it smooth
23. Add whisked curd to the onion mixture and saute for a while on low flame
24. When the masala has turned brown and oil has got separated, add 1/2 tsp salt, 4 cups of water
25. Let the gravy boil for a while and then add prepared koftas in it
26. Mix gently and cook on medium flame for 2 minutes more while stirring occassionally
27. Serve Kathal Kofta Curry hot garnished with green coriander

Tips to Remember :

  • Ensure to mash jackfruit well so that you get uniform shaped koftas. If there are some hard seed coverings then remove them
  • After adding curd in making the gravy remember to cook on slow flame and also stir continuously so the curd doesn't split
  • Add the koftas to the gravy just before serving

कटहल के कोफ्ते 

सामग्री :

कटहल - ५०० ग्राम 
टमाटर - ४ (मध्यम) 
प्याज - ६ (मध्यम)
दही - २०० ग्राम 
लाल मिर्च पाउडर - २ टी स्पून
हल्दी पाउडर - २ टी स्पून
अमचूर पाउडर - १ टी स्पून 
धनिया पाउडर - ४ टी स्पून 
बेसन - ४ टेबल स्पून 
नमक - २ टी स्पून
तेल - ४ टेबल स्पून 
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून 
तेज पत्ता - २
कोफ्ते तलने के लिए तेल   

विधि :

१. कटहल को छील कर सबसे भीतर का मुलायम हिस्सा हटा कर मध्यम आकार के टुकड़े काट लें 
२. कटहल के टुकड़ों को एक कुकर में ५०० मिली लीटर पानी और १ टी स्पून नमक के साथ डालें 
३. ढक कर ३-४ सीटी आने तक पकाएं और फिर प्रेशर अपने आप निकलने दें   
४. उबले कटहल को छलनी में डाल कर पानी निकाल दें 
५. कटहल को गहरे प्याले में डाल कर आलू मैशर से मसल लें  
६. २ मध्यम आकार प्याज को बारीक काट लें 
७. कटे हुए प्याज को १ टेबल स्पून तेल में पारदर्शी या हल्का भूरा होने तक भूनें  
८. इसे मसले हुए कटहल में डालें 
९. १ टी स्पून लाल मिर्च पाउडर, १ टी स्पून हल्दी पाउडर, २ टी स्पून धनिया  पाउडर, १/२ टी स्पून गरम मसाला पाउडर, १ टी स्पून अमचूर पाउडर डालें और मिलायें 
१०. बेसन डालें और अच्छे से मिलायें 
११. इस मिश्रण के निम्बू के आकार के गोले बना लें 
१२. इन्हे गरम तेल में सुनेहरा भूरा होने तक तल लें और एक तरफ रख दें  
१३. उबले गरम पानी में ४ मध्यम आकार के टमाटर ५ मिनट के लिए डालें 
१४. अब टमाटर को छील लें 
१५. टमाटर को बारीक पीस लें 
१६. ४ मध्यम आकार के प्याज को बारीक कस लें  
१७. एक पैन में ३ टेबल स्पून तेल गरम करें और कसा हुआ प्याज डालें  
१८. तब तक भूनें जब तक ये हल्का भूरा होना शुरू हो जाये और फिर १/२ टी स्पून नमक, २ टेबल स्पून पानी डालें 
१९. मिलायें, ढकें और एक मिनट पकने दें 
२०. २ तेज पत्ता, १ टी स्पून हल्दी पाउडर, १ टी स्पून लाल मिर्च पाउडर, २ टी स्पून धनिया पाउडर डालें और मिलायें 
२१. पिसा हुआ टमाटर डालें, मिलायें और थोड़ी देर भूनें 
२२. २०० ग्राम दही को फेंट कर चिकना कर लें 
२३. प्याज के मसाले में दही डालें और धीमी आंच पर भूनें 
२४. जब मसाला भूरा हो जाये और तेल अलग हो जाये, १/२ टी स्पून नमक , ४ कप पानी डालें 
२५. रसे को थोड़ी देर उबलने दें और फिर तैयार करे कोफ्ते डालें 
२६. धीरे से मिलायें और मध्यम आंच पर २ मिनट और बीच बीच में चलाते हुए पकायें 
२७. कटहल कोफ्ता करी को हरी धनिया से सजा कर गरम गरम परोसें 

सुझाव :

  • ध्यान रखें की कटहल को अच्छे से मसल लें ताकि एक आकार के कोफ्ते बनें. अगर बीच में कोई बीज के सख्त छिलके हों तो निकाल दें 
  • दही डालने के बाद याद रखें की आंच को धीमा कर दें और लगातार चलाते रहें ताकि दही फट न जाये 
  • रसे में कोफ्तों को परोसने से ठीक पहले ही डाल कर गरम करें 




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