Vermicelli Kheer With Jaggery | गुड़ की सेवइयां खीर
Vermicelli Kheer With Jaggery
Ingredients :
Milk - 3 cupsVermicelli (seviyan / semiya) - 1/2 cup
Jaggery - 1 cup
Cardamom powder - 1/2 tsp
Cashew nuts (Cut into halves)- 10-12
Raisins - 10-12
Almonds (chopped) - 10-12
Ghee - 2 tbsp
Method :
1. Add jaggery in a pan with 1 cup of warm water.
2. Heat it on medium flame and cook for 2-3 minutes by stirring in between
3. Take it off the flame and let it cool
4. Heat 2 tbsp ghee in a pan on medium flame.
5. Add cashew nuts and roast them till they turn light golden
6. Take them out in a plate
7. Now fry raisins till they fluff up and take them out in a plate
8. Now add vermicelli in the same pan and roast for 3-4 minutes on medium flame stirring continuosly.
9. When it turns light golden then add milk and cook for 7-8 minutes stirring in between.
10. After that add almonds, cashew nuts, cardamom powder and raisins.
11. Stir continuously on low-medium flame and cook for 3-4 minutes more.
12. Off the flame and allow to cool little
13. When it is warm strain jaggery water in the kheer
14. Mix well.
15. Now garnish with dry fruits and serve delicious Vermicelli Kheer With Jaggery.
Tips to Remember :
- You can use thin or thick vermicelli as per your choice although I like thin vermicelli in sweet version
- If you want you can skip adding ghee. Dry roast the cashew nuts, raisins and vermicelli
- Add jaggery water when the mixture is warm or else the mik in kheer might curdle
- Make sure to strain the jaggery water as jaggery usually contains some impurities
गुड़ की सेवइयां खीर
सामग्री :
दूध - ३ कप
सेवइयां / सेमिया - १/२ कप
गुड़ - १ कप
इलाइची पाउडर - १/२ टी स्पून
काजू (आधे में कटा)- १०-१२
किशमिश - १०-१२
बादाम (कटे हुए) - १०-१२
घी - २ टेबल स्पून
विधि :
१. एक पैन में १ कप गरम पानी में गुड़ डालें.
२. मध्यम आंच में गरम करें और २-३ मिनट तक बीच बीच में चलाते हुए पकायें
३ आंच से उतार कर ठंडा होने दें
४. एक पैन में २ टेबल स्पून घी मध्यम आंच पर गरम करें
५. काजू डालें और उन्हें हल्का सुनेहरा होने तक भूनें
६. इन्हें एक प्लेट में निकाल लें
७. अब किशमिश को फूलने तक भूनें और एक प्लेट में निकालें
८. अब इसी पैन में सेवइयां डाल कर ३-४ मिनट तक मध्यम आंच पर बराबर चलाते हुए भूनें
९. जब ये हलकी सुनहरी हो जाये तब दूध डालें और ७-८ मिनट तक बीच बीच में चलाते हुए पकायें
१०. इसके बाद बादाम, काजू, इलाइची पाउडर और किशमिश डालें
११. लगातार धीमी मध्यम आंच पर लगातार चलाते हुए ३-४ मिनट और पकायें
१२. आंच से उतार लें और थोड़ा ठंडा होने दें
१३. जब खीर हलकी गरम हो तब गुड़ के पानी को खीर में छानें
१४. अच्छे से मिलायें
१५. अब मेवा से सजा कर स्वादिष्ट गुड़ की सेवइयां खीर परोसें
सुझाव :
- आप चाहें तो पतली या मोटी सेवइयां का प्रयोग कर सकते हैं हालाँकि मुझे मीठे सेवइयां में पतली सेवइयां ही पसंद है
- अगर आप चाहें तो घी न डालें .काजू,किशमिश और सेवइयां को सूखा भून लें
- गुड़ का पानी जब मिश्रण हल्का गरम हो तभी डालें वर्ना खीर का दूध फट सकता है
- गुड़ के पानी को ज़रूर छान लें क्यूंकि गुड़ में अधिकतर थोड़ी गन्दगी होती है
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