Instant Khatta Dhokla (2 Styles - Khaman & Fried) | इंस्टेंट खट्टा ढोकला (२ स्टाइल - खमण & फ्राइड)

Instant Khatta Dhokla



Ingredients :

Gram Flour (Besan) - 1 cup
Semolina (Sooji / Rava) - 1 cup
Buttermilk (Chachh) - 2 cups
Salt - 1 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Eno Fruit salt - 1 tbsp
Ginger (coarsely grounded) - 1 tbsp
Green chillies (coarsely grounded) - 1 tsp
Oil - 2 tbsp
Mustard seeds - 2 tsp
Curry leaves - 4 sprigs
Green chillies (slit) - 5-6
Lemon juice - 1 tbsp

Method:

1. Mix gram flour, semolina, salt, turmeric powder in a bowl
2. Add 1 cup buttermilk and mix nicely so that no lumps are formed
3. Now add 1 cup buttermilk more and mix to make a smooth batter
4. Add ginger paste, green chillies paste to the batter and mix
5. Keep it aside for 10 minutes
6. Take about 1 litre water in a vessel and keep it to boil
7. Take a deep round metal plate or container and oil it from all sides inside
8. Now add eno to the mixture and mix 
9. Immediately transfer the batter in the oiled plate or container
10. Place a colander on the boiling water vessel
11. Keep the plate or container with the batter on the colander
12. Cover it and let it steam for 12-15 minutes or till a knife inserted in the center in it comes out clean
13. Remove from heat and let it cool
14. Take it out in a plate and cut the steamed dhokla into square pieces

Khaman Dhokla

15. Heat 1 tbsp oil in a small tadka pan
16. Add 1 tsp mustard seeds, 2 sprigs curry leaves, 3-4 slit green chillies and let them splutter
17. Now add 1/2 cup water and let it boil
18. When the water starts boiling add 1 tbsp lemon juice, after a boil switch off the heat
19. With the help of a spoon pour this tadka on the dhokla pieces
20. Instant Khaman Dhokla is ready to be enjoyed 

Fried Dhokla

21. Heat 1 tbsp oil in a kadahi
22. Add 1 tsp mustard seeds, 2 sprigs curry leaves, 3-4 slit green chillies and let them splutter
23. Add dhokla pieces in the pan and stir fry with a gentle hand 
24. Serve Fried Instant Khatta Dhokla with coconut chutney or green chutney

Tips to Remember :

  • If you don't have butter milk, add 1 cup water to 1 cup curd and mix to prepare butter milk
  • Add fruit salt when you are ready to steam the dhokla. Don't leave the mixture for long after adding fruit salt
  • If you want you can make the dhoklas in idli maker with idli shapes. Later you can cut them in oval shapes or diagonally to get triangular shapes
  • If you like little sweetness in the dhokla, then while preparing tadka add 1/2 tsp sugar

इंस्टेंट खट्टा ढोकला 

सामग्री :

बेसन - १ कप 
सूजी / रवा - १ कप 
छाछ - २ कप 
नमक - १ टी स्पून 
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून 
ईनो फ्रूट साल्ट - १ टेबल स्पून 
अदरक (दरदरा पिसा) - १ टेबल स्पून 
हरी मिर्च (दरदरी पिसी) - १ टी स्पून 
तेल - २ टेबल स्पून 
सरसों के दाने - २ टी स्पून 
करी पत्ते - ४ डंडी
हरी मिर्च (चीरा लगी) - ५-६ 
निम्बू का रस  - १ टेबल स्पून 

विधि :

१. एक बड़े प्याले में बेसन, सूजी, नमक, हल्दी पाउडर मिला लें 
२. इसमें १ कप छाछ डाल कर अच्छे से मिला लें ताकि कोई गुठली न पड़े 
३. अब १ कप छाछ और डाल कर मिला लें और एकसार घोल बना लें 
४. घोल में अदरक पेस्ट, हरी मिर्च पेस्ट डालें और मिलायें
५. इसे १० मिनट के लिए एक तरफ रख दें 
६. करीब १ लीटर पानी को एक पतीले में उबलने रखें 
७. एक गहरी गोल प्लेट या कटोरदान लें और उसमे अंदर सब तरफ तेल लगा कर चिकना करें 
८. अब घोल में ईनो डालें और मिलायें 
९. इस घोल को तुरंत चिकनी करी हुई प्लेट या कटोरदान में डालें 
१०. पानी उबलते पतीले के ऊपर एक छलनी रखें 
११. घोल वाली प्लेट या कटोरदान को छलनी के ऊपर रखें 
१२. इसे ढकदें और १२-१५ मिनट तक भाप में पकाएं या जब तक इसमें डाल कर चाकू एक दम साफ़ निकल आये  
१३. आंच से उतार कर ठंडा होने दें 
१४. इसे एक प्लेट में निकाल लें और चौकोर टुकड़ों में काट लें 

खमण ढोकला 

१५. एक छोटे तड़का पैन में १ टेबल स्पून तेल गरम करें 
१६. १ टी स्पून सरसों के दाने, २ डंडी करी पत्ते, ३-४ चीरि हुई हरी मिर्च डालें और तड़कने दें 
१७. अब १/२ कप पानी डालें और उबाल आने दें 
१८. जब पानी उबलने लगे तब १ टेबल स्पून निम्बू का रस डालें, एक उबाल आने पर आंच बंद कर दें 
१९. एक चम्मच से इस तड़के को ढोकले के टुकड़ों पर डालें 
२० इंस्टेंट खमण ढोकला आनंद लेने के लिए तैयार है 

फ्राइड ढोकला 

२१. एक कड़ाही में १ टेबल स्पून तेल गरम करें 
२२. १ टी स्पून सरसों के दाने, २ डंडी करी पत्ते, ३-४ चीरि हुई हरी मिर्च डालें और तड़कने दें
२३. ढोकला के टुकड़े डालें और हलके हाथ से चलते हुए भूनें 
२४. इंस्टेंट फ्राइड खट्टा ढोकला को नारियल चटनी या हरी चटनी के साथ परोसें 

सुझाव :

  • अगर आप के पास छाछ नहीं है तो एक कप दही में एक कप पानी मिला लें और छाछ की जगह प्रयोग करें 
  • जब आप ढोकला को भाप में पकने के लिए तैयार हों तभी ईनो फ़्रियत साल्ट डालें फ्रूट साल्ट डालने के बाद ज़्यादा देर तक घोल को रखा हुआ न छोड़ें 
  • अगर आप चाहें तो ढोकला को इडली के सांचे में इडली की आकार में ढोकला बना लें बाद में उन्हें ओवल या क्रॉस में काट कर तिकोने आकार में बना लें 
  • अगर आपको ढोकला में मिठास पसंद हो, तड़का बनाते समय १/२ टी स्पून चीनी डालें 

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