Raw Banana Kabab Kachhe Kele Ke Kebab | कच्चे केले के कबाब
Raw Banana Kabab
Ingredients :
Raw Banana - 500 gm
Chana dal - 1 cup
Dry red chillies - 6-7
Cinnamon stick - 1 inch
Bay leaves - 2
Cloves - 3
Black pepper - 7
Big Cardamom -1
Salt - 1 tsp or as per tatse
Garlic - 10-12 cloves
Onion (sliced) - 1/2 cup
Bread slices - 2
Green coriander (finely chopped) - 1/2 cup
Onion (finely chopped) - 1/2 cup
Green chillies (finely chopped) - 1 tbsp
Amchur powder - 1/4 tsp
Lemon juice - 1 tbsp
Coriander seeds (roasted and pounded) - 1 tbsp
Raosted cumin powder - 1/2 tsp
Chat masala - 1 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Oil for frying kababs
Method :
1. Soak chana dal for 3-4 hours and then remove from water
2. Peel the raw bananas and remove the thick skin
3. Cut 2 inch big pieces of the raw banana
4. In a cooker add soaked dal, raw banana pieces, dry red chillies, cinnamon stick, bay leaves, cloves, black pepper, big cardamom, 1/2 tsp salt, sliced onion, garlic cloves
5. Add 1/2 cup water, mix and close the lid
6. Cook for 2 whistles on medium flame
7. Let the pressure of cooker release on its own
8. Take out the contents of the cooker in a plate, remove bay leaves and let them cool
9. Cut bread slices to squares and grind to get fresh bread crumbs
10. Grind the contents in the plate to get the kabab batter
11. Take out the grinded kabab batter in a mixing bowl
12. Add pounded coriander, cumin powder, chat masala, red chilli powder, amchur powder in it
13. Add finely chopped onions, green chillies, green coriander, lemon juice, freshly made bread crumbs
14. Mix all the ingredients nicely
15. Apply little oil on your palms to grease them, then take a small portion of batter and give it the shape of tikki or kabab
16. Similarly make kababs from rest of the batter
17. Heat some oil in a shallow pan
18. Place some kababs in the pan and shallow fry them on medium flame
19. Cook on one side for about a minute and then flip it
20. Cook till they turn golden brown and crispy from both sides
21. Take them out in a plate
22. Serve them hot with onion rings, lemon pieces and green chutney
Tips to Remember :
- Make sure not to add too much water while boiling dal and banana. Add enough water just to cook them.
- Do not pressure cook both the ingredients for a very long time. A firm texture in banana and dal is required to make the kebab.
- Kachhe Kele Ke Kebab has a soft texture; hence, it is best to either pan-fry them or shallow fry them. And always flip them gently.
- This kebab mixture can be easily stored in the fridge for 1 – 2 days.
कच्चे केले के कबाब
सामग्री :
कच्चा केला - ५०० ग्राम
चना दाल - १ कप
सूखी लाल मिर्च - ६-७
दालचीनी - १ इंच
तेज़ पत्ता - २
लौंग - ३
काली मिर्च - ७
बड़ी इलाइची -१
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
लहसुन - १०-१२ कलियाँ
प्याज (लम्बाई में कटे) - १/२ कप
ब्रेड स्लाइसेस - २
हरी धनिया (बारीक कटी) - १/२ कप
प्याज (बारीक कटा) - १/२ कप
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १ टेबल स्पून
अमचूर पाउडर - १/४ टी स्पून
निम्बू का रस - १ टेबल स्पून
साबुत धनिया (भुना और कुटा) - १ टेबल स्पून
भुना जीरा पाउडर - १/२ टी स्पून
चाट मसाला - १ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
कबाब सेकने के लिए तेल
विधि :
१. चना दाल को ३-४ घंटे भिगोएं और फिर पानी से निकाल दें
२. कच्चे केले को छील कर उसका मोटा छिलका हटा दें
३. कच्चे केले के २ इंच बड़े टुकड़े काट लें
४. एक कुकर में भीगी हुई दाल, कच्चे केले के टुकड़े, सूखी लाल मिर्च, दालचीनी, तेज़ पत्ता,लौंग, बड़ी इलाइची,१/२ टी स्पून नमक, लम्बाई में कटे प्याज और लहसुन की कलियाँ डालें
५. १/२ कप पानी डालें, मिलाएं और ढक्कन बंद कर दें
६. मध्यम आंच पर २ सीटी आने तक पकायें
७. कुकर का प्रेशर अपने आप निकलने दें
८. कुकर के अनादर की सामग्री को एक प्लेट में निकाल लें, तेज़ पत्ता हटा दें और ठंडा होने दें
९. ब्रेड स्लाइस को चौकोर टुकड़ों में काट कर ग्राइंडर में चला लें ताकि ताज़े ब्रेड क्रम्ब्स मिल जाये
१०. प्लेट में राखी सामग्री को ग्राइंडर में पीस लें ताकि हमें कबाब का मिश्रण मिल जाये
११. पिसे हुए कबाब के मिश्रण को एक बड़े प्याले में निकाल लें
१२. इसमें कुटा धनिया, जीरा पाउडर, चाट मसाला, लाल मिर्च पाउडर, अमचूर पाउडर डालें
१३. इसमें बारीक कटा प्याज, हरी मिर्च, हरा धनिया, निम्बू का रस, ताज़े बने ब्रेड क्रम्ब्स डालें
१४. सारी सामग्री को अच्छे से मिलायें
१५. हथेली पर हल्का सा तेल लगायें, मिश्रण का छोटा सा भाग लें और उसे एक टिक्की या कबाब का आकार दें
१६. इसी प्रकार बाकी मिश्रण के भी कबाब बना लें
१७. बहुत थोड़ा सा तेल एक फ्राइंग पैन में डालें और गरम करें
१८. कुछ कबाब उस पैन पर रखें और मध्यम आंच पर सेकें
१९. एक तरफ करीब १ मिनट तक सेकें और फिर पलट दें
२०. तब तक सेकें जब तक दोनों तरफ से सुनहरे भूरे और कुरकुरे हो जाये
२१. इन्हे एक प्लेट में निकाल लें
२२. इन्हे गरम गरम प्याज के छालों, निम्बू के टुकड़े और हरी चटनी के साथ परोसें
सुझाव :
- ध्यान रखें की दाल और केला उबलते समय ज़्यादा पानी न डालें .उतना ही पानी डालें जितने में ये पक जायें
- दोनों सामग्री को बहुत देर तक न पकायें .कबाब बनाने के लिए केला और दाल की दृढ़ बनावट रहनी चाहिए
- कच्चे केले के कबाब बहुत मुलायम होते हैं , इसलिए इन्हे पैन में ही सेकें और धीरे से पलटें
- इस कबाब के मिश्रण को आप फ्रिज में १-२ दिन रख सकते हैं
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