Bell Pepper Paneer Subzi (Healthy Recipe for Cancer Patients) | रंगीन शिमला मिर्च और पनीर सब्ज़ी
Bell Pepper Paneer Subzi
Ingredients :
Bell pepper / Capsicum cubes (red, yellow, green) - 3 cupsLow fat paneer cubes - 1 cup
Oil - 2 tsp
Onion cubes - 1/2 cup
Ginger (grated) - 1 tsp
Garlic (pounded) - 1 tsp
Kasuri Methi - 2 tsp
Fresh tomato pulp - 1 cup
Turmeric powder- 1/2 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Garam masala powder - 1 tsp
Salt - 3/4 tsp or as per taste
Method :
1. Heat oil in a kadahi
2. Add onions and saute on a medium flame for 2 minutes
3. Add the ginger, garlic, kasuri methi and saute on medium flame for few seconds
4. Add the capsicum, mix well and cook on medium flame for 2-3 minutes, stirring occasionally
5. Add the tomato pulp, turmeric powder, chilli powder, garam masala and mix well
6. Cook on medium flame for 3-4 minutes stirring occasionally
7. Add paneer, salt and mix gently
8. Cover and cook on medium flame for 2 minutes
9. Serve immediately with roti or paratha
Note :
To make it more healthy, you can use Tofu in place of paneer
रंगीन शिमला मिर्च और पनीर सब्ज़ी
सामग्री :
शिमला मिर्च चौकोर टुकड़े (लाल, पीला, हरा) - ३ कप
पनीर के टुकड़े - १ कप
तेल - २ टी स्पून
प्याज के चौकोर टुकड़े - १/२ कप
अदरक (कसी हुई ) - १ टी स्पून
लहसुन (कुत्ता हुआ) - १ टी स्पून
कसूरी मेथी - २ टी स्पून
ताज़ा टमाटर पिसा - १ कप
हल्दी पाउडर- १/२ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
गरम मसाला पाउडर - १ टी स्पून
नमक - ३/४ टी स्पून या स्वाद अनुसार
विधि :
१. एक कड़ाही में तेल गरम करें
२. प्याज डालें और मध्यम आंच पर २ मिनट भूनें
३. अदरक, लहसुन, कसूरी मेथी डालें और कुछ देर भूनें
४. शिमला मिर्च डालें, अच्छे से मिलायें और मध्यम आंच पर २-३ मिनट पकायें, बीच बीच में चलाते रहें
५. पिसा टमाटर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, गरम मसाला डालें और अच्छे से मिलायें
६. मध्यम आंच पर बीच बीच में चलाते हुए ३-४ मिनट पकायें
७. पनीर, नमक डालें और धीरे धीरे मिलायें
८. ढक कर मध्यम आंच पर २ मिनट पकायें
९. रोटी या पराठे के साथ तुरंत परोसें
नोट :
इसे और स्वास्थ्यवर्धक बनाने के लिए, पनीर के स्थान पर टोफू का प्रयोग करें
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