Cream of Broccoli Soup (Vegetarian) | क्रीम ऑफ ब्रोकली सूप

Cream of Broccoli Soup



Ingredients :

Broccoli - 250 gm
Butter - 2 tbsp
Garlic (chopped) - 1/2 tsp
Onions (chopped) - 1/4 cup
All purpose flour - 1.5 tbsp
Milk - 2 cups
Dry oregano or any dried herb - 1/2 tsp
Nutmeg powder - a pinch
Salt - 3/4 tsp o as per taste
Black pepper (crushed) - 1/2 tsp or as per taste

Method :

1. First break the broccoli into small or medium-sized florets or you can chop them.
2. Heat 3 cups of water with 1/4 tsp salt in a pot and let the water vigorously boil.
3. Switch off the heat and add the broccoli florets.
4. Blanch for about 15 to 20 seconds and then drain the florets. 
5. Heat butter in a sauce pan. Add the onions and garlic and sauté until they soften.
6. Add the flour. Stirring often sauté for 2 minutes on a low heat.
7. Then add the drained broccoli. Mix well.
8. Add 2 cups of water or vegetable stock.
9. Mix again thoroughly and cover the pan with its lid.
10. Simmer until the broccoli is cooked well and tender.
11. Remove from gas and keep aside to cool
12. Transfer to a mixer and blend into a smooth puree
13. Heat milk in a deep pan on medium flame
14. Add pureed soup to the hot milk and combine well.
15. Simmer on low heat.
16. Season with oregano or any dried or fresh herbs 
17. Gently heat through the soup. No need to bring it to a boil. Stir occasionally.
18. Lastly season with 1/2 tsp salt, freshly crushed black pepper and a pinch of nutmeg powder.
19. Pour soup into soup bowls and garnish with toasted bread croutons.
20. Serve cream of broccoli soup hot.

Tips to Remember :

  • The blanching of broccoli is to get rid of the insects in the broccoli.
  • Cooking broccoli takes about 6 to 7 minutes. Do check while the broccoli cooks a couple of times
  • You can reserve a few broccoli florets for garnish. Instead of garnishing with bread croutons you can garnish the soup with , blanched broccoli florets, cream, cheese, or fresh herbs like parsley, basil or cilantro.
  • Store any leftover or make-ahead broccoli soup in an airtight container in the refrigerator.
  • If properly stored, your soup will last for 2 to 3 days in the fridge or up to 1 to 2 months in the freezer.
  • To make it vegan, prepare the soup with almond milk or light coconut milk. Simply warm either of the almond or coconut milk and do not heat or boil them. With coconut milk, the lovely flavors of coconut will be felt in the soup.

क्रीम ऑफ ब्रोकली सूप 

सामग्री :

ब्रोक्कोली - २५० ग्राम 
मक्खन - २ टेबल स्पून
लहसुन (कटा हुआ) - १/२ टी स्पून 
प्याज (कटा हुआ) - १/४ कप
मैदा - १.५ टेबल स्पून 
दूध - २ कप 
सूखी ऑरेगैनो - १/२ टी स्पून 
जायफल पाउडर - एक चुटकी 
नमक - ३/४ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
काली मिर्च (कुटी हुई) - १/२ टी स्पून या स्वाद अनुसार 

विधि :

. सबसे पहले ब्रोक्कोली को छोटे या मध्यम आकार के टुकड़ों में काट लें 
२. एक पतीले में ३ कप पानी १/४ टी स्पून नमक के साथ गरम करें और पानी को अच्छे से खौलने दें  
३. आंच बंद कर दें और ब्रोक्कोली के टुकड़े डाल दें 
४. करीब १५-२० सेकंड पानी में रहने दें और फिर टुकड़ों को छान लें  
५. एक पैन में मक्खन गरम करें. प्याज और लहसुन डालें और उनके मुलायम होने तक भूनें 
६. मैदा डालें बीच बीच में चलाते हुए धीमी आंच पर २ मिनट भूनें 
७. अब छाने हुए ब्रोक्कोली को डालें. अच्छे से मिलायें
८. २ कप पानी या वेजिटेबल स्टॉक डालें 
९. फिर से अच्छे से मिलायें और पैन को ढक्कन से ढक दें 
१०. तब तक पकाएं जब तक ब्रोक्कोली अच्छे से पक जाये और मुलायम हो जाये 
११. आंच से उतार दें और ठंडा होने दें 
१२. मिक्सर में डाल कर एकदम महीन पीस लें 
१३. एक गहरे पैन में मध्यम आंच पर दूध गरम करें 
१४. पीसा हुआ सूप डालें और मिला लें 
१५. धीमी आंच पर पकायें
१६. ऑरेगैनो डालें  
१७. सूप को धीमे धीमे गरम होने दें. इसे उबालने की ज़रुरत नहीं है. बीच बीच में चलाते रहें 
१८. अंत में १/२ टी स्पून नमक, ताज़ी कुटी काली मिर्च और एक चुटकी जायफल पाउडर डालें 
१९. सूप बाउल में सूप निकालें और सिके हुए ब्रेड क्रोटोन्स से सजायें
२०. क्रीम ऑफ़ ब्रोक्कोली सूप को गरम गरम परोसें 

सुझाव :

  • ब्रोक्कोली के टुकड़ों को गरम पानी में डालने से उसके कीड़े निकल जायेंगे 
  • ब्रोक्कोली के पकने में ६ से ७ मिनट लगते हैं. ब्रोक्कोली के पकाते समय एक दो बार चेक कर लें 
  • आप कुछ ब्रोकोली के टुकड़ों के सजाने के लिए बचा सकते हैं. ब्रेड क्रोटोन्ससे सजाने की जगह आप गरम पानी से निकाली हुए ब्रोक्कोली के टुकड़े, क्रीम, चीज़, बेसिल या धनिया से भी सजा सकते हैं  
  • बचे हुए या पहले से बना कर रक्खे हुए सूप को आप फ्रिज में एयरटाइट बर्तन में रख सकते हैं 
  • अगर ठीक से रखें तो ये सूप फ्रिज में २-३ दिन और फ्रीजर में १-२ महीने रखा जा सकता है 
  • इसे वेगन बनाने के लिए, सूप को बादाम दूध या नारियल दूध में बना सकते हैं .बादाम दूध या नारियल दूध को हल्का गर्म करें और उन्हें तेज़ गरम या उबाले नहीं .नारियल दूध के साथ सूप में नारियल का प्यारा स्वाद भी महसूस होगा 

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