Carrot Paratha | Gajar Ka Paratha | गाजर का पराठा
Carrot Paratha
Ingredients :
Carrots (grated) - 1.5 cupsWhole wheat flour - 1.5 cups
Green Coriander (finely chopped) - 2 tbsp
Onion (finely chopped) - 2 tbsp
Ginger (grated) - 1 tsp
Green chillies (finely chopped) - 1/2 tsp
Curry leaves (finely chopped) - 1 tbsp
Oil - 1 tbsp
Salt - 1/2 tsp or as per taste
Oil for roasting parathas
Method :
1. Add 1.5 cups of whole wheat flour into a thali or mixing bowl.
2. Add 1/2 tsp salt or as required and mix
3. Now add 1.5 cups grated carrots , 2 tbsp finely chopped onions, 2 tbsp chopped coriander leaves, 1/2 tsp finely chopped green chili, 1 tsp finely chopped ginger, 1 tbsp chopped curry leaves.
4. Mix everything very well with your finger tips.
5. Soon the carrots will start leaving moisture.
6. Pour ¼ cup of water or as required. Since carrots leave moisture add water wisely.
7. Begin to gather the mixture and start kneading to a smooth dough.
8. Drizzle 1/2 tbsp of oil on the dough.
9. Knead till you get a soft and smooth dough.
10. Cover the dough with a linen cloth or lid. Allow the dough to rest for 10 to 15 minutes.
11. Drizzle 1/2 tbsp oil again on the dough and knead to make it smooth.
12. Apply little dry flour on the tipsof the fingers and make small to medium sized balls from the dough.
13. Place a ball in a container containing whole wheat flour and dust it from all sides with whole wheat flour
14. Begin to roll with a rolling pin (belan). While rolling dust some flour if required.
15. Roll into medium sized rotis or rounds.
16. Place the rolled paratha on a hot tava or griddle. Keep the flame to medium-high or high.
17. When one side is partly cooked or about ¼ cooked then flip the paratha using tongs or a spatula.
18. Spread some oil on the partly cooked side.
19. Flip again. You will see some brown spots on the parathas. Apply some oil to this side too.
20. Flip the paratha a couple of times. Also press the edges of the paratha with a spatula so they are cooked evenly from all sides.
21. Once the parathas are roasted and cooked well, remove the paratha in a plate.
22. Similarly prepare the remaining parathas.
23. You can stack and keep the parathas warm in a casserole.
24. Serve the carrot paratha while they are hot or warm with pickle or raita or plain yogurt or butter.
25. They will taste good without any accompaniment also. You can also serve them as a tea time snack with a cup of hot tea.
26. It can also be packed in a tiffin box or lunch box.
Tips to Remember :
- Best to use fresh tender and juicy carrots. They will also be easy to grate.
- If the dough is sticky then add some flour and knead again.
- You can add any vegetable like a bottle gourd or pumpkin instead of carrots to this recipe.
- If using veggies with a high water content like bottle gourd or zucchini, then do not add water while kneading the dough or add very little water.
- Don't roast the paratha on a low flame as then they will become hard or dense.
- Remember to finely chop the onions and green chillies. Otherwise, they can come out while rolling the paratha.
- For best taste always have any paratha variety hot or warm.
गाजर का पराठा
सामग्री :
गाजर (कसी हुई) - १.५ कप
आटा - १.५ कप
हरी धनिया (बारीक कटी) - २ टेबल स्पून
प्याज (बारीक कटी) - २ टेबल स्पून
अदरक (कसी हुई) - १ टी स्पून
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १/२ टी स्पून
करी पत्ते (बारीक कटे) - १ टेबल स्पून
तेल - १ टेबल स्पून
नमक - १/२ टी स्पून या स्वाद अनुसार
पराठे सेकने के लिए तेल
विधि :
१. एक थाली या बड़े प्याले में १.५ कप आटा डालें
२. इसमें १/२ टी स्पून या स्वाद अनुसार नमक डालें और मिलायें
३. अब १.५ कप गाजर, २ टेबल स्पून बारीक कटा प्याज, २ टेबल स्पून बारीक कटी धनिया पत्ती, १/२ टी स्पून बारीक कटी हरी मिर्च, १ टी स्पून बारीक कटी अदरक, १ टेबल स्पून कटा हुआ करी पत्ता डालें
४. सभी सामग्री को उँगलियों की सहायता से अच्छे से मिला लें
५. जल्दी ही गाजर अपना पानी छोड़ने लगेगी
६. इसमें १/४ कप या आवश्यकता अनुसार पानी डालें. क्यूंकि गाजर पानी छोड़ती है इसलिए पानी ध्यान से डालें
७. मिश्रण को इक्कठा करते हुए मुलायम आटा गूंथ लें .
८. गूंथे हुए आटे पर १/२ टेबल स्पून तेल डालें
९. फिर से आटे को गूंथे और मुलायम और चिकना कर लें
१०. आटे को को किसी सूती कपडे या ढक्कन से ढक दें. आटे को १०-१५ मिनट के लिए एक तरफ रख दें
११. फिर से १/२ टेबल स्पून तेल आटे पर डालें और आटे को चिकना कर लें
१२. उँगलियों के पोर में हल्का सूखा आटा लगा कर आटे से छोटे या मध्यम आकार के गोले बना लें
१३. एक गोले को सूखे आटा रखे एक बर्तन में रख कर सब तरफ से सूखा आटा लगा लें
१४. बेलन से इस गोले को बेल लें. बेलते समय अगर आवश्यकता हो तो थोड़ा सूखा आटा लगा लें
१५. गोल आकार में मध्यम आकार की रोटी बेल लें
१६. बेली हुई रोटी को गरम तवा पर रखें. आंच को मध्यम तेज़ या तेज़ रखिये
१७. जब एक तरफ थोड़ा सिक जाये या १/४ सिक जाये तब पराठा को चिमटे या करछुल से पलट दें
१८. हलकी सिकी तरफ पर थोड़ा तेल लगायें
१९. फिर से पलट दें. आप पराठा के ऊपर थोड़े भूरे बिंदु देखेंगे. थोड़ा तेल इस तरफ भी लगायें
२०. पराठा को एक दो बार पलटते रहें. पराठे के किनारों को करछुल से दबा कर सकें ताकि सब तरफ से सिक जाये
२१. एक बार पराठा अच्छे से सिक जाये और पक जाये, पराठे को प्लेट में निकाल लें
२२. इसी प्रकार बाकी पराठे भी बना लें
२३. आप पराठों को एक के ऊपर रख कर कैसेरोल में गरम रख सकते हैं
२४. गाजर पराठा को अचार,रायता या दही या मक्खन के साथ गरम परोसें
२५. ये बिना किसी चीज़ के साथ भी अच्छे लगेंगे. आप इसे चाय के समय में चाय के साथ नाश्ते की तरह भी परोस सकते हैं
२६. इसे टिफ़िन बॉक्स या लंच बॉक्स में पैक कर के दे सकते हैं
सुझाव :
गाजर ताज़ी नरम और रसदार होनी चाहिए. इन्हे कसना भी आसान होता है
अगर गूंथा हुआ आटा चिपक रहा है तो थोड़ा और सूखा आटा डाल कर फिर से गूंथ लें
आप कोई भी सब्जी जैसे की लौकी य कद्दू को गाजर के स्थान पर डाल सकते हैं
अगर कोई ऐसी सब्जी का प्रयोग कर रहें हैं जिसमे पानी ज़्यादा होता है, जैसे लौकी या तोरी, तब आटा गूंथने के समय पानी बिलकुल ना डालें या बहुत थोड़ा डालें
पराठा को धीमी आंच पर ना सकें. क्यूंकि इससे ये कड़े हो जायेंगे
प्याज और हरी मिर्च को ध्यान से महीन काटें. वर्ना पराठा बेलते समय ये पराठे से बाहर आ जायेंगे
अच्छे स्वाद के लिए किसी भी पराठे को हमेशा गरम ही खायें
Comments
Post a Comment