Instant Bathua Idli | इंस्टेंट बथुआ इडली

Instant Bathua Idli



Ingredients :

Sooji - 1 cup
Curd - 1/2 cup
Eno - 1 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Bathua (boiled and squeezed) - 1/2 cup
Green Chillies (finely chopped) - 1 tsp
Ginger (grated) - 2 tsp

Method :

1. Take sooji in a mixing bowl, add curd, salt  and mix nicely
2. Add bathua, green chillies, ginger and mix
3. Add 1/2 cup water and mix
4. If the batter appears thick add liitle more water and mix
5. Cover it and keep aside for 10 minutes. After 10 minutes if the batter is thick add little more water.
6. When you are ready to steam the idlis, add eno and mix
7. Add batter in the greased idli moulds
8. Steam the idlis for 20 minutes
9. Take out the idli plates from steamer and wait for 2-3 minutes
10. With the help of a knife take out the idlis from the moulds
11. Delicious, healthy winter special Instant Bathua Idli is ready
12. Enjoy the hot idlis with coconut chutney

Tips to Remember :

  • Wash bathua 2-3 times nicely before boiling as it contains lot of mud
  • Add water at intervals as explained in the recipe above. Amount of water to be added depends on the quality of Sooji
  • Add green chillies less or more, as per your taste
  • If you want you can also add some blanched spinach along with bathua
  • Add eno just before steaming the idlis or else the idlis wil not rise properly 

इंस्टेंट बथुआ इडली 

सामग्री :

सूजी - १ कप 
दही - १/२ कप 
ईनो - १ टी स्पून 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
बथुआ (उबाल कर निचोड़ा हुआ) - १/२ कप 
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १ टी स्पून 
अदरक (कसी हुई) - २ टी स्पून 

विधि :

१. एक प्याले में सूजी, दही, नमक डालें और मिलायें 
२. बथुआ, हरी मिर्च, अदरक डालें और मिलायें 
३. १/२ कप पानी डालें और मिलायें 
४. अगर मिश्रण गाढ़ा है तो थोड़ा पानी और डालें और मिलायें 
५. ढक कर १० मिनट के लिए एक तरफ रख दें. १० मिनट बाद अगर मिश्रण गाढ़ा लगे तो थोड़ा पानी डाल कर मिला लें 
६. जब आप इडली बनाने के लिए तैयार हैं, ईनो डालें और मिलायें 
७. मिश्रण को चिकने करे हुए इडली के सांचों में डालें 
८. इडली को २० मिनट तक भाप में पकायें
९. इडली प्लेट स्टीमर से निकाल लें और २-३ मिनट तक इंतज़ार करें 
१०. एक चाकू की सहायता से इडली को सांचो से निकाल लें 
११. स्वादिष्ट, सेहतभरी, सर्दियों की खास बथुआ इडली तैयार है 
१२. गरम गरम इडली का आनंद नारियल चटनी के साथ लें 

सुझाव :

  • बथुआ को उबालने से पहले अच्छे से २-३ बार धो लें क्यूंकि इसमें बहुत मिटटी होती है 
  • पानी थोड़ा थोड़ा कर के ही डालें जैसा रेसिपी में बताया है. पानी की मात्रा कितनी डालनी है ये सूजी के मोटई पर निर्भर है 
  • हरी मिर्च को आप अपने स्वाद अनुसार ज्यादा या कम कर सकते हैं 
  • अगर आप चाहें तो बथुआ के साथ उबली हुई पालक भी डाल सकते हैं 
  • ईनो को इडलियां पकने से ठीक पहले डालें वरना इडली ठीक से फूलेंगी नहीं 

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