Matar Ka Nimona (with Potato) | मटर का निमोना (आलू के साथ)

Matar Ka Nimona



Ingredients :

Green Peas - 2 cup
Potatoes (chopped into long thick slices) - 1 cup
Onion (finely chopped) - 1/2 cup
Tomato (finely chopped) - 1/2 cup
Green chillies (chopped) - 1 tsp
Ginger (chopped) - 1 tbsp
Coriander leaves (chopped) - 1 cup
Garlic (chopped) - 1 tbsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Garam masala powder - 1/2 tsp
Bay leaf - 1
Dry red chilli - 2
Cumin seeds -1/2 tsp
Hing (asafoetida) - 1/4 tsp
Mustard oil - 4 tbsp
Lime juice - 1 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste

Method :

1. Grind 1.5 cup green peas to a coarse paste without adding water.
2. Boil 1/2 cup peas in 1 cup water till they become soft. 
3. Remove from water and keep aside
4. Heat 3 tbsp oil in a kadahi and fry potato slices till they look cripsy and cooked
5. Take them out in a plate
6. Add coarsely blend peas and roast on medium flame for 4-5 minutes while stirring continuously
7. Once the peas paste is roasted, remove and set aside
8. Grind coriander leaves, garlic, ginger, green chillies into a fine paste  
9. Heat 1 tbsp oil in kadahi
10. Add bay leaf, cumin seeds, hing, dry red chillies and let them crackle
11. Add chopped onion and saute on low flame till it becomes soft
12. Add salt, turmeric powder, red chilli powder and mix
13. Add chopped tomatoes, stir it and cook on low flame for 2 minutes
14. Add green coriander paste and cook till tomatoes are nicely cooked and oil is released
15. Add roasted ground peas paste to the spice mix and mix nicely
16. Add fried poatoes, boiled peas in the spice mix and mix it nicely
17. Add 2 cups of water, garam masala powder and mix
18. Let a boil come and then lower the flame, cover and cook for 2 minutes
19. If the curry is too thick add some more water and give it a boil
20. Add lime juice and mix
21. Serve Delicious Matar Ka Nimona with rice or roti

Tips to Remember :

  • The peas should not burn while roasting, keep stirring continuously
  • You can use green garlic in place of garlic cloves. Flavour of green garlic tastes better in the recipe
  • To make it gluten free skip adding hing

मटर का निमोना (आलू के साथ)

सामग्री :

हरी मटर - २ कप 
आलू (लम्बे मोटे टुकड़ों में कटे) - १ कप 
प्याज (बारीक कटा) - १/२ कप
टमाटर (बारीक कटा) - १/२ कप
हरी मिर्च (कटी हुई) - १ टी स्पून 
अदरक (कटी हुई) - १ टेबल स्पून 
धनिया पत्ती (कटी हुई) - १ कप
लहसुन (कटा हुआ) - १ टेबल स्पून 
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून 
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून 
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून 
तेज पत्ता - 1
सूखी लाल मिर्च - २
जीरा - १/२ टी स्पून 
हींग - १/४ टी स्पून 
सरसों का  तेल - ४ टेबल स्पून 
निम्बू का रस - १ टेबल स्पून 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 

विधि :

१. १५  कप मटर के दानों को बिना पानी के दरदरा पीस लें 
२. १/२ कप मटर के दानों को १ कप पानी में मुलायम होने तक उबाल लें  
३. पानी से निकाल कर एक तरफ रख दें 
४. एक कड़ाही में ३ टेबल स्पून तेल गरम करें और आलू के टुकड़ों को कुरकुरा और पक जाने तक तल लें
५. इन्हे एक प्लेट में निकाल लें 
६. दरदरी पीसी मटर को कड़ाही में डालें और मध्यम आंच पर ४-५ मिनट लगातार चलाते हुए भूनें 
७. जब पीसी मटर भून जाये, निकाल लें और एक तरफ रख दें 
८. धनिया पत्ती, लहसुन,अदरक, हरी मिर्च को महीन पीस लें   
९. कड़ाही में १ टेबल स्पून तेल गरम करें 
१०. तेज पत्ता, जीरा, हींग, सूखी लाल मिर्च डालें और तड़कने दें 
११. बारीक कटा प्याज डालें और मुलायम होने तक भूनें 
१२. नमक, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालें और मिलायें
१३. कटा हुआ टमाटर डालें, मिलायें और धीमी आंच पर २ मिनट पकायें 
१४. हरा धनिया पेस्ट डालें और टमाटर के अच्छे से पकने जाने तक और तेल की चमक ऊपर आने तक पकायें 
१५. मसाले में भुनी हुई पीसी मटर डालें और अच्छे से मिलायें 
१६. तले हुए आलू, उबली मटर को मसाले में डालें और अच्छे से मिलायें 
१७. २ कप पानी, गरम मसाला पाउडर डालें और मिलायें 
१८. एक उबाल आने दें और आंच धीमी कर दें, ढक कर २ मिनट पकायें 
१९. अगर सब्जी ज्यादा गाढ़ी हो तो थोड़ा और पानी डाल कर एक उबाल लें 
२०. निम्बू का रस डालें और मिलायें 
२१. स्वादिष्ट मटर का निमोना को चावल या रोटी के साथ परोसें 

सुझाव :

  • मटर भूनते समय जल ना जाये इसलिए भूनते समय बराबर चलाते रहें 
  • लहसुन की कली की जगह हरा लहसुन का प्रयोग कर सकते हैं हरे लहसुन का स्वाद रेसिपी में ज़्यादा अच्छा लगता है 
  • इसे ग्लूटेन फ्री बनाने के लिए हींग को ना डालें 

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