Turai Chilka Sabji | तोरी के छिलके की सब्जी
Tori Chilka Sabji
Ingredients :
Peels of 1 kg ToriOil - 2 tbsp
Cumin seeds - 1 tsp
Hing - 1/4 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1/2 tsp
Green chilli (finely chopped) - 1
Amchur powder - 1 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Method :
1. Wash tori nicely and ensure there is no dirt or any other substance on the peels
2. Peel the tori with a chopping knife and make sure to remove little thick peels
3. Chop the peels into small pieces
4. Heat oil in a pan
5. Add cumin seeds and hing
6. When cumin seeds crackle, add green chilli and stir fry for a minute
7. Now add chopped tori peels
8. Add coriander powder, turmeric powder, red chilli powder, salt
9. Mix nicely
10. Cover and cook on low flame till the vegetables are done
11. Keep stirring in between for uniform cooking
12. When the peels have become soft change the flame to high
13. Add amchur powder and mix
14. Fry for a minute and serve it immediately as a side dish in any meal
Tips to Remember :
- Tori or Ridge gourd should be fresh and clean without any spots on the peels
- Don't peel the tori with a peeler as we want thick peels and peeler removes thin peels
- You can also add finely chopped onion and garlic if you want
- You can also a finely chopped medium size potato with the peels
तोरी छिलका सब्जी
सामग्री :
१ किलो तोरी के छिलके
तेल - २ टेबल स्पून
जीरा - १ टी स्पून
हींग - १/४ टी स्पून
धनिया पाउडर - १ टी स्पून
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/२ टी स्पून
हरी मिर्च (बारीक कटी) - १
अमचूर पाउडर - १ टी स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
विधि :
१. तोरी को अच्छे से धो लें और ध्यान रखें की कोई गन्दगी या कुछ और उसके छिलको पर न रह जाये
२. तोरी को सब्जी काटने वाले चाकू से थोड़ा मोटा छिलका निकालते हुए छील लें
३. छिलकों को बारीक काट लें
४. एक पैन में तेल गरम करें
५. जीरा और हींग डालें
६. जब जीरा तड़क जाये, हरी मिर्च डालें और एक मिनट भून लें
७. अब कटे हुए तोरी के छिलके डालें
८. धनिया पाउडर, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, नमक डालें
९. अच्छे से मिलायें
१०. ढक दें और धीमी आंच पर सब्जी के मुलायम होने तक पकायें
११ . बीच बीच में चलाते रहें ताकि सब्जी सब तरफ से पके
१२. जब छिलके मुलायम हो जायें तब आंच तेज़ कर दें
१३. अमचूर पाउडर डालें और मिलायें
१४. एक मिनट भूनें और तुरंत किसी भी समय के खाने के साथ परोसें
सुझाव :
- तोरी ताज़ी और साफ़ होनी चाहिए, उस पर कोई दाग नहीं होने चाहिये
- तोरी को पीलर से न छीलें क्यूंकि हमें मोटे छिलके चाहिये और पीलर से पतले छिलके निकलते हैं
- अगर आप चाहें तो बारीक कटा प्याज और लहसुन भी डाल सकते हैं
- अगर पसंद हो तो एक मध्यम आकर के आलू को भी छोटे टुकड़ों में काट कर छिलकों में डाल लें
Comments
Post a Comment