Instant Rava Medu Vada | Sooji Vada | Semolina Vada | Rava Vadalu | रवा मेदु वड़ा
Rava Medu Vada
Ingredients :
Rava / Suji - 1.5 cupCurd - 3/4 cup
Green Coriander (finely chopped) - 2 tbsp
Ginger (finely chopped) - 1 inch
Green Chilly (finely chopped) - 2
Salt - 1 tsp or as per taste
Baking Soda - a pinch
Oil for frying vadas
Method :
1. Add 1 cup sooji in a mixing bowl
2. Add 3/4 cup curd in sooji
3. Now stir to blend the curd in sooji
4. Add 1 inch finely chopped ginger, 2 finely chopped green chillies, 1 tsp salt
5. Add 1/2 cup water and mix everything very well
6. If the batter is thick, add little water and mix well
7. The consistency of the batter should be same as required for making urad dal vadas
8. Cover and keep the batter aside for 10 to 15 minutes to set and then we will make vadas
9. After 10 minutes mix it to check the consistency. If required add very little water and make sure that the consistency should be thick
10. Now add finely chopped green coriander and a pinch of baking soda
11. Mix well
12. Heat oil in a kadahi to fry the vadas
13. When the oil is nicely hot change the flame to medium
14. Wet your hands and take little batter in your hand, make a hole in the center and slide it into the kadahi
15. Likewise prepare the rest of the vadas as well and fry them
16. When the vada is roasted from beneath, turn the side
17. Keep flipping the vadas at regular intervals and fry until the vadas turn golden brown
18. When the vadas have turned golden brown in colour, drain them out
19. Prepare all vadas with the batter
20. Steaming hot, crispy and super delicious sooji vadas are ready
21. Vadas are crispy from outside and soft inside
22. Rava Medu Vada is ready !!! Serve hot with coconut chutney or piping hot sambhar.
Tips to Remember :
- Make sure the batter is not very thick or too thin
- If there is less moisture in the mixture, the vadas turn hard or dense.
- If you like you can also add finely chopped onions
- Amount of water required depends on the quality of sooji
- Do not fry too much, as then also they become too crisp and hard.
- Serve them hot to enjoy their taste and flavour
रवा मेदु वड़ा
सामग्री :
रवा / सूजी - १.५ कप
दही - ३/४ कप
हरा धनिया (बारीक कटा) - २ टेबल स्पून
अदरक (बारीक कटी) - १ इंच
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
बेकिंग सोडा - एक चुटकी
वड़ा तलने के लिए तेल
विधि :
१. एक बड़े प्याले में १ कप सूजी डालें
२. सूजी में ३/४ कप दही डालें
३. अब अच्छे से चला लें जिससे सूजी और दही मिल जायें
४. १ इन च बारीक कटी अदरक, २ बारीक कटी हरी मिर्च, १ टी स्पून नमक डालें
५. १/२ कप पानी दाल के सब कुछ अच्छे से मिला लें
६. अगर मिश्रण गाढ़ा है तो थोड़ा सा पानी डाल कर मिला लें
७. मिश्रण का गाढ़ापन वैसा ही होना चाहिए जैसा उरद दाल वड़े का मिश्रण होता है
८. मिश्रण को ढक कर १०-१५ मिनट के लिए एक तरफ रख दें
९. १० मिनट के बाद मिश्रण का गाढ़ापन देख लें. अगर आवश्यकता हो तो थोड़ा सा पानी डाल कर मिला लें पर ध्यान रखें की मिश्रण गाढ़ा ही होना चाहिए
१०. अब बारीक कटा हरा धनिया और बेकिंग सोडा डाल दें
११. अच्छे से मिला लें
१२. एक कड़ाही में वड़े तलने के लिए तेल गरम करें
१३. जब तेल अच्छे से गरम हो जाये तब आंच को मध्यम कर दें
१४. हथेली पर हल्का पानी लगा कर गीला करें और उस पर थोड़ा सा मिश्रण रखें, बीच में एक छेड़ करें और धीरे से कड़ाही में डाल दें
१५. इसी प्रकार बाकी वड़े बना कर तल लें
१६. जब वड़ा नीचे से सिक जाये तब इसे पलट दें
१७. थोड़ी थोड़ी देर वड़े को पलटते हुए दोनों तरफ सुनेहरा होने तक तल लें
१८. जब वड़े सुनहरे भूरे हो जायें तब इन्हे छान कर निकाल लीजिये
१९. सारे मिश्रण से इसी प्रकार वड़े बना लें
२०. गरम गरम, कुरकुरे, स्वादिष्ट सूजी वड़े तैयार हैं
२१. ये वड़े बाहर से कुरकुरे और अंदर से मुलायम हैं
२२. रवा मेदु वड़ा तैयार है !!! इसे नारियल चटनी या सांभर के साथ गरम गरम परोसें .
सुझाव :
- ध्यान रखें की मिश्रण न ज़्यादा गाढ़ा हो न ज़्यादा पतला
- अगर मिश्रम में कम नमी होगी तब वड़े सख्त और गठे हुए बनेंगे .
- अगर आप चाहें तो बारीक कटा प्याज भी डाल सकते हैं
- पानी की मात्रा सूजी के प्रकार पर निर्भर करेगी
- बहुत ज़्यादा न तलें, वार्ना वड़े बहुत कड़े और सख्त हो जायेंगे .
- इन्हे गरम गरम ही परोसें ताकि स्वाद का आनंद ले सकें
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