Lauki Chana Dal / Ghiya Chana Dal / Doodhi Chana Dal | लौकी चना दाल / दूधी चना दाल / घीया चना दाल
Lauki Chana Dal
Ingredients :
Chana Dal - 1 cupSalt - 1.5 tsp or as per taste
Turmeric powder - 1/2 tsp
Ginger (finely chopped) - 1 tsp
Ghee - 2 tsp
Cumin seeds - 3/4 tsp
Bay leaves - 2
Hing (asafoetida) - 1/4 tsp
Tomato (grated) - 1/3 cup
Green chillies (slit) - 2-3
Garam masala powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 2 tsp
Red chilli powder - 3/4 tsp
Lauki (bottle gourd) - 2 cups (peeled and cut into small pieces)
Coriander leaves for garnishing
Tomato (grated) - 1/3 cup
Green chillies (slit) - 2-3
Garam masala powder - 1/2 tsp
Coriander powder - 2 tsp
Red chilli powder - 3/4 tsp
Lauki (bottle gourd) - 2 cups (peeled and cut into small pieces)
Coriander leaves for garnishing
Method :
1. Wash chana dal 2-3 times nicely with water
2. Soak the washed chana dal in enough water for 30 minutes
3. Remove dal from water and add it in a Pressure cooker
4. Add 3 cups of water, 1 tsp salt, turmeric powder, ginger
5. Close the lid and cook on high flame for 1 whistle
6. Lower the flame and cook for 10 minutes
7. Heat ghee in a pan
8. Add cumin seeds, bay leaves, hing and let them spultter
9.Add grated tomatoes and stir fry till the ghee separates
10. Add green chillies, garam masala powder, red chilli powder, coriander powder and mix well
11. Add lauki pieces and mix nicely
12. Add 1/2 tsp salt and mix
13. Add the boiled dal to this mixture and combine everything nicely
14. Cover and cook on low flame for 10 minutes
15. Give it a nice stir and take it out in a serving bowl
16. Garnish with coriander leaves and serve it hot with rice or roti
लौकी चना दाल
सामग्री :
चना दाल - १ कप
नमक - १.५ टी स्पून या स्वाद अनुसार
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
अदरक (बारीक कटी) - १ टी स्पून
घी - २ टी स्पून
जीरा - ३/४ टी स्पून
तेज़ पत्ता - २
हींग - १/४ टी स्पून
टमाटर (कसे हुए) - १/३ कप
हरी मिर्च (लम्बाई में कटी) -२-३
गरम मसाला पाउडर - १/२ टी स्पून
धनिया पाउडर - २ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - ३/४ टी स्पून
लौकी / दूधी / घीया - २ कप (छील कर छोटे टुकड़ों में कटी)
धनिया पत्ती सजाने के लिये
विधि :
१. चना दाल को पानी से अच्छे से २-३ बार धो लें
२. धूलि हुई चना दाल को पर्याप्त पानी में ३० मिनट के लिए भिगोयें
३. दाल को पानी से निकाल कर प्रेशर कुकर में डालें
४. इसमें ३ कप पानी, १ टी स्पून नमक, हल्दी, अदरक डालें
५. ढक्कन बंद कर दें और तेज़ आंच पर १ सीटी आने तक पकायें
६. आंच धीमी कर दें और १० मिनट तक पकने दें
७. एक पैन में घी गरम करें
८. जीरा, तेज़ पत्ता, हींग डालें और तड़कने दें
९. कसा हुआ टमाटर डालें और घी के अलग होने तक भूनें
१०. हरी मिर्च, गरम मसाला पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर डालें और मिला लें
११. लौकी के टुकड़ें डालें और मिला लें
१२. १/२ टी स्पून नमक डालें और मिलायें
१३. इस मिश्रण में उबली हुई दाल डालें और सब चीज़ों को अच्छे से चला लें
१४. ढक दें और धीमी आंच पर १० मिनट पकायें
१५. अब दाल को अच्छे से चला कर एक सर्विंग बाउल में निकाल लें
१६. धनिया पत्ती से सजायँ और गरम गरम दाल को चावल या रोटी के साथ परोसें
Comments
Post a Comment