Sukhi Arbi Masala Fry (without onion) | भुनी सूखी अरबी मसाला (बिना प्याज)
Sukhi Arbi Masala Fry
Ingredients:
Arbi - 500 gmOil - 4 tbsp
Ajwain - 1 tsp
Coriander powder - 2 tsp
Red Chilli powder - 1 tsp
Amchur powder - 1 tsp
Method :
1. Wash arbi nicely to remove all the mud and dirt2. Boil it in cooker with enough water for 2-3 whistles
3. Let the boiled arbi cool
4. Peel the arbi
5. Lightly press the arbi between your palms and flatten it
6. Heat oil in a kadahi or pan
7. Add ajwain and let it crackle
8. Add coriander powder, red chilli powder and lower the heat
9. Now add the flattened arbi in the pan one by one, spreading them in the pan
10. Add salt and flip the arbi pieces gently to coat them with spices
11. Let the arbi cook on low medium heat for a while
12. Flip it to cook it from other side as well
13. Keep cooking till it becomes crispy from both sides
14. Add amchur powder and mix gently
15. Tasty Sukhi Arbi Masala Fry is ready. Enjoy with poori, paratha or roti
भुनी सूखी अरबी मसाला
सामग्री :
अरबी - ५०० ग्राम
तेल - ४ टेबल स्पून
अजवाइन - १ टी स्पून
धनिया पाउडर - २ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून
अमचूर पाउडर - १ टी स्पून
विधि :
१. अरबी को अच्छे से धो लें ताकि मिट्टी निकल जाये
२. इसे कुकर में पर्याप्त पानी में २-३ सीटी तक उबाल लें
३. उबली अरबी को ठंडा होने दें
४. अरबी को छील लें
५. अरबी को हथेलियों के बीच में दबा कर चपटा कर लें
६. एक कड़ाही या पैन में तेल गरम करें
७. अजवाइन डालें और तड़कने दें
८. धनिया पाउडर, लाल मिर्च पाउडर डालें और आंच धीमी कर दें
९. अब चपटी करी हुई अरबी को एक एक करके डालें और पैन में फैला दें
१०. नमक डालें और अरबी के टुकड़ों को धीरे से पलट कर इन्हे मसालों में लपेट लें
११. अरबी को मध्यम आंच पर थोड़ी देर पकने दें
१२. पलट कर दूसरी तरफ से भी पकायें
१३. तब तक पकायें जब तक ये दोनों तरफ से कुरकुरे हो जायें
१४. अमचूर पाउडर डालें और धीरे धीरे मिला लें
१५. स्वादिष्ट भुनी सूखी अरबी मसाला तैयार है. इसका आनंद पूरी, पराठा, या रोटी के साथ लें
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