Baghaar-e-Baingan | बघारे बैगन
Baghare Baigan
Ingredients:
Small brinjals - 8-9
Peanuts - 2 tbsp
Sesame seeds - 1 tbsp
Dessicated coconut - 2 tbsp
Onions (finely chopped) - 2
Tamarind - 1 tsp
Oil - 3 tbsp
Mustard seeds - 1 tsp
Cumin seeds - 1 tsp
Peanuts - 2 tbsp
Sesame seeds - 1 tbsp
Dessicated coconut - 2 tbsp
Onions (finely chopped) - 2
Tamarind - 1 tsp
Oil - 3 tbsp
Mustard seeds - 1 tsp
Cumin seeds - 1 tsp
Curry leaves - 1 sprig
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Turmeric powder - 1/2 tsp
Red chilli powder - 1 tsp
Coriander powder - 1 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Coriander leaves for garnishing
Method :
1. Wash the brinjals and make a slit in each brinjal2. Apply 1/2 tsp salt on the brinjals and coat the slits with the salt. Keep it aside for 15 minutes
3. Soak tamarind in 1/2 cup warm water for 15 minutes
4. Dry roast peanuts, sesame seeds, desiccated coconut separately in a pan
5. Add the roasted ingredients to a blender along with some water and blend to form a smooth paste
6. Mash the tamarind in the water. Sieve it and keep the tamarind water aside.
7. Heat 2 tbsp oil in a kadahi and shallow fry the brinjals
8. Take them out in a plate and keep aside
9. In the same oil add finely chopped onion and fry until golden brown in colour.
10. Once fried, add to a blender with some water and blend to form a smooth paste
11. Heat 1 tbsp oil in the kadahi
12. Add mustard seeds, cumin seeds, curry leaves and let them splutter for few seconds
13. Add the peanut paste along with onion paste
14. Saute till the colour changes to golden brown
15. Add 1 cup water to give it a gravy like consistency
16. Once the gravy comes to a boil, add tamarind puree, 1/2 tsp salt, turmeric powder, red chilli powder, coriander powder
17. Add the fried brinjals and mix gently
18. Cover and cook for 20 minutes on low medium flame
19. Garnish the dish with chopped coriander leaves
20. Serve with rice or roti and Enjoy!!!
बघारे बैगन
सामग्री :
छोटे बैंगन - ८-९
मूंगफली - २ टेबल स्पून
तिल - २ टेबल स्पून
नारियल बुरादा - २ टेबल स्पून
प्याज (बारीक कटा) - २
इमली - १ टी स्पून
तेल - ३ टेबल स्पून
सरसों / राई - १ टी स्पून
जीरा - १ टी स्पून
करी पत्ते - १ डंडी
हल्दी पाउडर - १/२ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून
धनिया पाउडर - १ टी स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
धनिया पत्ती सजाने के लिए
विधि :
१. बैंगन को धो लें और हर बैंगन में एक चीरा लगा लें
२. बैंगन पर १/२ टी स्पून नमक डालें और बैंगन और इसके चीरे पर नमक अच्छ ऐसे फैला लें . १५ मिनट के लिए एक तरफ रख दें
३. इमली को १/२ कप गरम पानी में १५ मिनट के लिए भिगो दें
४. मूंगफली, तिल, नारियल को एक पैन में अलग अलग सूखा भून लें
५. भुने हुई सामग्री को थोड़ा पानी दाल कर ब्लेंडर में महीन पीस लें
६. इमली को पानी में मसल लें. छान लें और इमली के पानी को एक तरफ रख दें .
७. एक कड़ाही में २ टेबल स्पून तेल गरम करें और बैंगन को तल लें
८. इन्हे एक प्लेट में निकाल कर एक तरफ रख दें
९. इसी कड़ाही में बारीक कटा प्याज डाल कर सुनेहरा भूरा होने तक भून लें .
१०. जब भून जाये तब ब्लेंडर में थोड़े पानी के साथ इसको भी पीस लें
११. उसी कड़ाही में १ टेबल स्पून तेल गरम करें
१२. इसमें, सरसों / राई, जीरा, करी पत्ते डालें और तड़कने दें
१३. मूंगफली पेस्ट और प्याज का पेस्ट डालें
१४. इसे सुनेहरा होने तक भूनें
१५. इसमें १ कप पानी डाल कर रसेदार ग्रेवी बनायें
१६. जब ग्रेवी में उबाल आ जाये तब इसमें इमली का पानी, १/२ टी स्पून नमक, हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर डालें
१७. तले हुए बैंगन डालें और धीरे से मिलाएं
१८. ढक कर २० मिनट धीमी आंच पर पकाएं
१९. धनिया पत्ती से सजाएँ
२०. चावल या रोटी के साथ परोसें और आनंद लें !!!
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