Falahari Paneer Pakora | फलाहारी पनीर पकोड़ा
Falahari Paneer Pakora
Ingredients :
Home made Paneer - 300 gmSama rice - 1/2 cup
Singhara Flour - 1/2 cup
Green chillies (finely chopped) - 2
Green coriander (finely chopped) - 1 tbsp
Rock Salt (sendha namak) - 2 tsp
Black pepper powder - 2 tsp
Oil for frying
Method :
1. Grind 1/2 cup sama rice to fine powder2. In a bowl mix sama rice flour and singhara flour
3. Add green chillies, green coriander, 1 tsp rock salt, 1/2 tsp black pepper powder
4. Add little water and make a bit thin batter
5. Cut paneer into pieces
6. In a small bowl mix 1 tsp rock salt and 1 tsp black pepper powder
7. Make a slit between the paneer pieces and fill it with 1-2 pinch of salt pepper mixture
8. Heat oil in a pan to fry the pakoras
9. Dip paneer pieces in the flour batter and drop them in oil
10. Fry them till they turn golden brown from all sides
11. Take them out in a plate lined with paper towel
12. Serve them with falahari green chutney
3. Add green chillies, green coriander, 1 tsp rock salt, 1/2 tsp black pepper powder
4. Add little water and make a bit thin batter
5. Cut paneer into pieces
6. In a small bowl mix 1 tsp rock salt and 1 tsp black pepper powder
7. Make a slit between the paneer pieces and fill it with 1-2 pinch of salt pepper mixture
8. Heat oil in a pan to fry the pakoras
9. Dip paneer pieces in the flour batter and drop them in oil
10. Fry them till they turn golden brown from all sides
11. Take them out in a plate lined with paper towel
12. Serve them with falahari green chutney
फलाहारी पनीर पकौड़ा
सामग्री :
घर का बना पनीर - ३०० ग्राम
समा के चावल - १/२ कप
सिंघाड़ा आटा- १/२ कप
हरी मिर्च (बारीक कटी) - २
हरा धनिया (बारीक कटा) - १ टेबल स्पून
सेंधा नमक - २ टी स्पून
काली मिर्च पाउडर - २ टी स्पून
तलने के लिए तेल
विधि :
१. १/२ कप समा के चावल को महीन पीस लें
२. एक बाउल में समा चावल का आटा और सिंघाड़ा आटा को मिला लें
३. हरीमिर्च, हरा धनिया, १ टी स्पून सेंधा नमक, १/२ टी स्पून काली मिर्च पाउडर डालें
४. थोड़ा पानी डालें और थोड़ा पतला घोल बना लें
५. पनीर को टुकड़ों में काट लें
६. एक छोटे बाउल में १ टी स्पून सेंधा नामक और १ टी स्पून काली मिर्च पाउडर मिला लें
७. पनीर के टुकड़ों के बीच में एक चीरा लगाएं और उसमे १-२ चुटकी नमक मिर्च का मिश्रण भरें
८. एक कड़ाही में पकोड़े तलने के लिए तेल गरम करें
९. पनीर के टुकड़ों को आटे के घोल से लपेट कर तेल में डालें
१०. इन्हे दोनों तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक तलें
११. एक पेपर टॉवल बिछी प्लेट में इन्हे निकाल लें
१२. इन्हे फलाहरी हरी चटनी के साथ परोसें
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