Bajra Ni Vadi - Farsan / Snack

Bajra Vadi 



Ingredients :

Bajra flour - 1 cup
Sesame seeds - 1 tsp
Fennel seeds crushed - 1 tsp
Ajwain - 1/2 tsp
Garlic paste - 1 tsp
Green chilli paste - 1 tsp
Ginger paste - 1/2 tsp
Sooji - 2 tbsp
Turmeric powder - 1/4 tsp
Hing (asafoetida) - 1/2 tsp
Oil - 1 tbsp
Red chilli powder - 1 tsp
Curd - 2 tbsp
Salt - 1/2 tsp or as per taste 
Oil for deep frying

Method :

1. In a deep bowl take bajra flour
2. Add sesame seeds, crushed fennel seeds, ajwain and mix
3. Add garlic paste, ginger paste, green chillies paste
4. Add sooji, turmeric powder, hing, 1 tbsp oil, red chilli powder
5. Add fresh curd, salt
6. Combine all the ingredients
7. Gradually add water to form a semi stiff dough
8. Take a portion of the dough and flatten it between your palms
9. Divide the dough into equal portions of vadas
10. Gently press each vada in the center to form a little depression
11. Heat oil in a kadahi for frying bajra vadas
12. Drop a drop of dough mixture in oil and if it comes up easily after a few seconds and you see sizzling bubbles then oil is ready for frying
13. Drop in 6-7 vadis and deep fry on low flame 
14. Fry till they turn golden brown from all sides
15. Drain the Bajra Vadis on an absorbent paper to remove excess oil
16. Similarly deep fry the remaining vadis
17. Cool Bajra Vadis completely and store in an air tight container

Tips to Remember :

  • Jains can skip adding garlic paste
  • Sooji is added to give vadis a nice grainy texture and oil is added to give crispiness to vadis
  • Both green chilli paste and red chilli powder is used to spice up the bajra vadis, if you like less spicy then you can skip adding one
  • Adding fresh curd improves the texture of bajra vada and get softer vadi from inside
  • For variation you can add fresh fenugreek leaves to the Bajra vadi dough
  • If the dough becomes too soft then add 1-2 tbsp of bajra flour. If the dough looks too stiff, then add water as required and knead well
  • While forming the vadas if the dough sticks to your palms, then grease your hand with oil before shaping. The vadis formed should not be very thick or thin
  • When checking the temperature of oil for frying, if the drop of dough does not come up easily then the oil is not hot, and if it comes up quickly then the oil is more hot. So adjust the temperature accordingly and then start frying
  • Do not fry on a high flame as it will make them soft and cannot be stored for a long time
  • While frying ensure that the pan is not crowded or else the temperature of oil will drop and bajra vadi will absorb a lot of oil on frying

बाजरा वड़ी  

सामग्री :

बाजरा का आटा - १ कप 
तिल - १ टी स्पून 
सौंफ (कुटी हुई) - १ टी स्पून
अजवाइन - १/२ टी स्पून
लहसुन पेस्ट - १ टी स्पून
हरी मिर्च पेस्ट - १ टी स्पून
अदरक पेस्ट - १/२ टी स्पून
सूजी - २ टेबल स्पून 
हल्दी पाउडर - १/४ टी स्पून
हींग - १/२ टी स्पून
तेल - १ टेबल स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १ टी स्पून
दही -  टेबल स्पून 
नमक - १/२ टी स्पून या स्वाद अनुसार  
तलने के लिए तेल 

विधि :

१. एक गहरे बाउल में बाजरा का आटा लें 
२. इसमें तिल, कुटी हुई सौंफ, अजवाइन डालें और मिलायें
३. लहसुन पेस्ट, अदरक पेस्ट, हरी मिर्च पेस्ट डालें 
४. सूजी, हल्दी पाउडर, हींग, लाल मिर्च पाउडर, तेल डालें 
५. ताज़ा दही, नमक डालें 
६. साड़ी सामग्रियों को अच्छे से मिला लें 
७. बहुत थोड़ा पानी डाल कर हल्का कड़ा आटा गूँथ लें 
८. आटे से थोड़ा सा टुकड़ा ले कर हथेलियों के बीच में रख कर टिक्की जैसा बना लें 
९. आटे से एक सामान आकार के वड़े बना लें 
१०. हर वड़े को धीरे से बीच में दबायें जिससे बीच में एक गहरापन आ जाये 
११. वड़े तलने के लिए कड़ाही में तेल गरम करें 
१२. एक छोटा सा आटे का टुकड़ा तेल में डाले और अगर वो आराम से कुछ सेकंड में ऊपर आ जाता है और उसके आसपास बुलबुले दिख रहे हैं तो तेल तलने के लिए तैयार है 
१३. ६-७ वड़े तेल में डालें और धीमी आंच पर तल लें  
१४. सब तरफ से सुनेहरा भूरा होने तक तल लें 
१५. बाजरा वड़ी को एक सोखनेवाले कागज़ पर निकाल लें ताकि अतिरिक्त तेल निकल जाये 
१६. इसी प्रकार बाकी वड़ी भी तल लें 
१७. बाजरा वड़ी को एकदम ठंडा होने के बाद एक हवा बंद डिब्बे में रख दें 

सुझाव :

  • जैन इसमें लहसुन पेस्ट ना डालें 
  • वड़ी में सूजी डालने से ये दानेदार बनती है और तेल डालने से कुरकुरापन आता है 
  • तीखी बनाने के लिए दोनों हरी मिर्च पेस्ट और लाल मिर्च पाउडर डाला है , अगर कम तीखा पसंद हो तो इसमें से एक ना डालें 
  • ताज़ा दही डालने से बाजरा वड़ी अनादर से मुलायम रहती है, सूखी सूखी नहीं लगती 
  • कुछ बदलाव लेन के लिए इसमें मेथी के पत्ते आटे में डाल लें 
  • अगर आटा ज़्यादा मुलायम हो जाये तो १-२ टेबल स्पून बाजरा आटा डाल लें. अगर आता ज़्यादा सख्त हो जाये तो हल्का सा पानी डाल कर अच्छे से गूँथ लें 
  • वड़ा बनाते समय अगर आटा हाथ में चिपके, तो हाथ पर थोड़ा तेल लगा लें. वड़ी बहुत मोटी या बहुत पतली नहीं होनी चाहिए 
  • जब तेल की गरमाहट देखनी है तो आटे का टुकड़ा अगर आसानी से ऊपर नहीं आता तो तेल गरम नहीं है, और अगर एकदम से ऊपर आता है तो तेल ज़्यादा गरम हो गया है. तेल का तापमान सही होने पर ही वड़ी तलना शुरू करें 
  • बहुत तेज़ आंच पर मत तलें क्यूंकि इससे ये मुलायम बनेगी और बहुत दिन तक नहीं रख सकेंगे 
  • तलते समय ध्यान रखिये की एक साथ बहुत साड़ी वड़ी न डाल दे वरना तेल की गर्माहट कम हो जाएगी और वड़ी बहुत तेल सोख लेगी 

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