Beetroot Pulao | Beetroot Rice | चुकंदर पुलाव
Beetroot Pulao
Ingredients :
Basmati rice - 1 cup
Oil - 2 tbsp
Green cardamoms - 4
Cinnamon - 1 inch
Cloves - 3
Black peppercorns - 6
Mustard seeds - 1/2 tsp
Cumin seeds - 1/2 tsp
Onion (chopped) - 1/2 cup
Curry leaves - 7-8
Beetroot (grated) - 1 cup
Ginger garlic paste - 1 tsp
Green chillies (slit) - 2
Coriander leaves - 1/4 cup
Turmeric powder - 1/4 tsp
Red chilli powder - 1/4 tsp
Coriander powder - 1/2 tsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Coriander leaves for garnish
Method :
1. Rinse basmati rice in water very well and soak in enough water for 20 minutes
2. After 20 minutes drain the water from the rice and keep the rice aside
3. Heat oil in a pressure cooker
4. Add mustard seeds, cumin seeds, cinnamon, cloves, black peppercorns, green cardamoms
5. Add chopped onions and curry leaves
6. Stir and saute till the onions start to become light golden
7. Then add ginger garlic paste, slit green chillies and 1/4 cup green coriander
8. Saute for few seconds till the raw aroma of ginger garlic goes away
9. Now add finely chopped beet root. Stir and saute for a minute
10. Add turmeric powder, red chilli powder, coriander powder
11. Mix and stir well
12. Add the rice
13. Stir gently and saute for a minute
14. Add 1.5 cups of water, salt.
15. Stir and mix
16. Pressure cook on medium flame for 2 whistles
17. When the pressure settles down on its own, remove the lid. Gently fluff the rice with a fork
18. Garnish with 2 tbsp of the chopped coriander leaves
19. Serve Beetroot pulao with a side veggie, salad or raita
Tips to Remember :
- In place of basmati rice you can even use any other fragrant rice or even regular or short grained rice
- Add whole spices in oil when the oil is hot, but lower the flame before adding them
- The amount of spices can be altered as per your choice
- You can also use finely chopped beetroots in place of grated beetroots
- Quantity of water to be added in rice will depend on the quality of rice. For basmati rice 1.5 to 1.75 cups of water is sufficient
- You can also cook this pulao in a pan or pot. If cooking in a pan then add water accordingly. It will take more time to cook in a pot
चुकंदर पुलाव
सामग्री :
बासमती चावल - १ कप
तेल - २ टेबल स्पून
हरी इलाइची - ४
दालचीनी - १ इंच
लौंग - ३
काली मिर्च - ६
सरसों के दाने - १/२ टी स्पून
जीरा - १/२ टी स्पून
प्याज (बारीक कटा) - १/२ कप
करी पत्ता - ७-८
चुकंदर (कसा हुआ) - १ कप
अदरक लहसुन पेस्ट - १ टी स्पून
हरी मिर्च (चीरा लगी हुई) - २
हल्दी पाउडर - १/४ टी स्पून
लाल मिर्च पाउडर - १/४ टी स्पून
धनिया पाउडर - १/२ टी स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
सजाने के लिए हरी धनिया
विधि :
१. बासमती चावल को अच्छे से दही कर पानी में २० मिनट के लिए भिगो दें
२. २० मिनट के बाद चावल को पानी से निकाल दें और एक तरफ रख दें
३. एक प्रेशर कुकर में तेल गरम करें
४. सरसों के दाने, जीरा, दालचीनी, लौंग, काली मिर्च, हरी इलाइची डालें
५. कटा हुआ प्याज और करी पत्ता डालें
६. चलाते हुए प्याज के हल्का भूरा होने तक पकायें
७. अब अदरक लहसुन पेस्ट, चीरी हुई हरी मिर्च, १/४ कप हरा धनिया डालें
८. कुछ देर भूनें जब तक अदरक का कच्चापन ना ख़तम हो जाये
९. अब कसा हुआ चुकंदर डालें. मिलायें और एक मिनट भूनें
१०. हल्दी पाउडर, लाल मिर्च पाउडर, धनिया पाउडर डालें
११. मिलायें और अच्छे से भूनें
१२. चावल डालें
१३. हलके हाथ से मिलायें और १ मिनट भूनें
१४. १.५ कप पानी, नमक डालें
१५. चलाते हुए मिलायें
१६. मध्यम आंच पर २ सीटी आने तक प्रेशर कुकर में पकायें
१७. जब प्रेशर अपने आप निकल जाये ढक्कन खोल दें. हलके हाथ से फोर्क की सहायता से पुलाव को ऊपर निचे मिलायें
१८. २ टेबल स्पून हरी धनिया की पत्ती से सजायें
१९. चुकंदर पुलाव को किसी सब्जी, सलाद या रायते के साथ गरम गरम परोसें
सुझाव :
- बासमती चावल की जगह आप कोई भी खुशबूदार चावल या साधारण छोटे दाने के चावल का भी प्रयोग कर सकते हैं
- तेल में साबुत मसाले तेल के गरम होने पर डालें, पर उन्हें डालने से पहले आंच धीमी कर दें
- मसालों को आप अपने पसंद अनुसार कम ज़्यादा कर सकते हैं
- अब कसे हुए चुकंदर के स्थान पर बारीक कटे हुए चुकंदर का प्रयोग कर सकते हैं
- चावल में कितना पानी डालेगा ये चावल के प्रकार पर निर्भर है. बासमती चावल के लिए १.५ से १.७५ कप पानी पर्याप्त है
- आप पुलाव को पैन या पतीले में भी पका सकते हैं. अगर पैन में पका रहे हैं तो पानी उसी हिसाब से डालें. पैन या पतीले में पकने में ज़्यादा समय लेगा
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