Samo Millet Idli | Barnyard Millet Idli | समक चावल इडली
Samo Millet Idli
Ingredients :
Samo Millet (Samak rice) - 2 cupsUrad Dal - 1/2 cup
Fenugreek seeds - 2 tsp
Sago (tapioca pearls) - 4 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Oil for greasing idli molds
Method :
1. In a bowl add samo millet, urad dal, fenugreek seeds, sago
2. Now rinse and drain them 3-4 times
3. Soak in enough water for 6-8 hours
4. Drain the water and transfer the millets mix to a blender
5. Add 1/2 cup water and blend to a smooth paste
6. Transfer to a bowl
7. Add salt and mix it well. Consistency should be like normal idli batter
8. Cover it and allow to ferment for 8 hours
9. Mix the fermented idli batter
10. If required add little water and mix
11. Grease the idli molds with little oil
12. Add batter in the greased idli moulds
13. Steam the idlis for 10-12 minutes
14. Insert a knife in the Idli to check if the Idli is cooked.
15. If it comes out clean, then the idli is cooked or cook it for 3-4 minutes more
16. Allow them to cool a bit and then take them out with the help of a butter knife
17. Serve Samo Millets Idli hot with coconut chutney or green chutney or sambhar
Note : You can prepare idlis immediately after the batter has fermented or you can keep the fermented batter in refrigerator for 2 days to use it later
समक चावल की इडली
सामग्री :
समा / समक चावल - २ कप
उरद दाल - १/२ कप
मेथी दाने - २ टी स्पून
साबूदाना - ४ टेबल स्पून
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार
तेल इडली सांचो को चिकना करने के लिए
विधि :
१. एक बाउल में समा चावल, उरद दाल, मेथी दाना, साबूदाना डालें
२. अब अच्छे से ३-४ धो कर पानी निकालें
३. पर्याप्त पानी में ६-८ घंटे भिगोयें
४. पानी से सभी अनाज निकाल कर ब्लेंडर में डालें
५. १/२ कप पानी डाल कर महीन पेस्ट बना लें
६. एक बड़े बाउल में निकाल लें
७. नमक डाल कर अच्छे से मिलायें. इडली के मिश्रण जैसा गाढ़ा होना चाहिये
८. ढक दें और ८ घंटे तक खमीर उठाने के लिए रख दें
९. खमीर उठे हुए मिश्रण को अच्छे से मिला लें
१०. अगर आवश्यकता हो तो थोड़ा पानी डाल कर मिला लें
११. इडली के सांचों को थोड़े तेल से चिकना कर लें
१२. इडली सांचों में मिश्रण डालें
१३. इडली को भाप में १०-१२ मिनट तक पकायें
१४. एक चाकू इडली में डाल कर देख लें की इडली पक गयी है .
१५. अगर चाकू साफ़ निकल आये तब इडली पक गयी है वर्ना ३-४ मिनट और पकायें
१६. इन्हे हल्का ठंडा होने दें और फिर छुरी की सहायता से इडली को सांचे से निकाल लें
१७. समा चावल इडली को नारियल चटनी, हरी चटनी या सांभर के साथ गरम गरम परोसें
सुझाव : आप मिश्रण के खमीर उठने पर तुरंत इडली बना सकते हैं या खमीर उठे हुए मिश्रण को २ दिन फ्रीडहे में रख कर बाद में भी इडली बना सकते हैं
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