Samo Millet Idli | Barnyard Millet Idli | समक चावल इडली

🌾Samo Millet Idli

A light, gluten-free and nutritious idli made from barnyard millet—ideal for fasting days or everyday healthy eating.



Ingredients: 

Samo Millet (Samak rice) - 2 cups
Urad Dal - 1/2 cup
Fenugreek seeds - 2 tsp
Sago (tapioca pearls) - 4 tbsp
Salt - 1 tsp or as per taste
Oil for greasing idli molds

Method:

🥣 Step 1: Combine the Ingredients

In a bowl, add:

  • Samo millet (barnyard millet)

  • Urad dal

  • Fenugreek seeds (methi dana)

  • Sago (sabudana)


🚿 Step 2: Rinse and Soak

  • Rinse the mixture 3–4 times with water to clean thoroughly.

  • Soak in enough water for 6–8 hours.


🌀 Step 3: Blend to a Batter

  • Drain the soaked mixture and transfer it to a blender.

  • Add about ½ cup water and blend to form a smooth batter.

  • Pour the batter into a mixing bowl.


🧂 Step 4: Season and Ferment

  • Add salt and mix well. The batter consistency should be like regular idli batter—neither too thick nor too runny.

  • Cover the bowl and leave it to ferment for 8 hours or overnight.


🧁 Step 5: Prepare for Steaming

  • After fermentation, stir the batter gently.

  • If needed, add a little water to adjust the consistency.


🛢️ Step 6: Grease and Fill the Moulds

  • Lightly grease idli moulds with oil.

  • Pour the batter into each mould without overfilling.


♨️ Step 7: Steam the Idlis

  • Steam the idlis for 10–12 minutes on medium heat.

  • To check doneness, insert a knife or toothpick—if it comes out clean, they’re done. If not, steam for another 3–4 minutes.


🔪 Step 8: Cool and Unmould

  • Let the idlis cool slightly.

  • Use a butter knife to gently remove them from the moulds.


🥥 Step 9: Serve and Enjoy

  • Serve hot with coconut chutney, green chutney, or sambar.


💡 Tip:

You can use the fermented batter immediately, or store it in the refrigerator for up to 2 days and make fresh idlis later.


समक चावल की इडली 

सामग्री :

समा / समक चावल - २ कप
उरद दाल - १/२ कप
मेथी दाने - २ टी स्पून 
साबूदाना - ४ टेबल स्पून 
नमक - १ टी स्पून या स्वाद अनुसार 
तेल इडली सांचो को चिकना करने के लिए 

विधि :

१. एक बाउल में समा चावल, उरद दाल, मेथी दाना, साबूदाना डालें 
२. अब अच्छे से ३-४ धो कर पानी निकालें 
३. पर्याप्त पानी में ६-८ घंटे भिगोयें
४. पानी से सभी अनाज निकाल कर ब्लेंडर में डालें 
५. १/२ कप पानी डाल कर महीन पेस्ट बना लें 
६. एक बड़े बाउल में निकाल लें 
७. नमक डाल कर अच्छे से मिलायें. इडली के मिश्रण जैसा गाढ़ा होना चाहिये
८. ढक दें और ८ घंटे तक खमीर उठाने के लिए रख दें 
९. खमीर उठे हुए मिश्रण को अच्छे से मिला लें  
१०. अगर आवश्यकता हो तो थोड़ा पानी डाल कर मिला लें  
११. इडली के सांचों को थोड़े तेल से चिकना कर लें 
१२. इडली सांचों में मिश्रण डालें 
१३. इडली को भाप में १०-१२ मिनट तक पकायें 
१४. एक चाकू इडली में डाल कर देख लें की इडली पक गयी है . 
१५. अगर चाकू साफ़ निकल आये तब इडली पक गयी है वर्ना ३-४ मिनट और पकायें 
१६. इन्हे हल्का ठंडा होने दें और फिर छुरी की सहायता से इडली को सांचे से निकाल लें 
१७. समा चावल इडली को नारियल चटनी, हरी चटनी या सांभर के साथ गरम गरम परोसें 
सुझाव : आप मिश्रण के खमीर उठने पर तुरंत इडली बना सकते हैं या खमीर उठे हुए मिश्रण को २ दिन फ्रीडहे में रख कर बाद में भी इडली बना सकते हैं 

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